by 9a2jg » Fri Jul 22, 2016 3:05 pm
Nije nikad ni stala ! Mlađi čitatelji nisu pročitali ni jedno djelo našeg nobelovca Ive Andrića, on ih je opisa filigranskom preciznošću, i taj se opis nije mijenjao do današnjih dana.
Mijenja se samo datum na kalendaru, i outfit.
Oni su radili najzvjerskije stvari po Balkanu, i fala našemu Ivi što je to sačuvao od zaborava. Ništa manje nismo zahvalni Njegošu, i Mažuraniću, i, još jednom, fala našim profešurima šta su nas tlačili da to učimo napamet. Onda san ih mrzija, sad sam im zahvalan.
Kad je počima rat u Hrvatskoj, mnogi su se "rješavali" Andrićevih kompleta, pogotovo izdanja Svjetlosti iz Sarajeva, na ćirilici, zbog domaćih, "pravovjernih" Rvata.
Pored kontejnera bi se znalo nać po nekoliko kompleta, jer, odmah je HDZ dao do znanja svekolikoj pastvi da mu Andrić nije mio, ni Hrvat po mjeri, i njihovim kalupima, a i zbog ćirilice.
Vidio sam čovjeka koji je ostavljao ganc novi komplet, i pitao ga mogu li ga uzeti. On se obazre oko sebe, i tiho, konspirativno mi reče : Učinit ćete mi uslugu, samo, molim vas, nemojte nikome reć da su to bile moje knjige ! Nisam znao što bih rekao, uzeo sam ih i odnio doma. Svako malo, pročitam , ponovo, po koju knjigu iz tog opusa.
Toga sam se sjetio kad sam vidio što rade Erdoganovi pristaše, prvo su se okomili na knjige i knjižnice ! Već viđeno u Egiptu, od Muslimanske braće, koji su , u naponu aktivnosti, atakirali na najveću knjižnicu na svijetu, u Aleksandriji.
Očito je uvijek isti obrazac vjerskih fanatika, udri na učene, na knjige, i one koji se knjigama služe.
Između ostalih razloga, zato Vincek i ne "paše" trenutno vladajućima u D-12, kao predsjednički kandidat, izda je dvi knjige, i nijednog druga, odma je sumnjiv, po defaultu !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja