Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a2jg » Fri Aug 28, 2026 5:44 am

Ajde idemo produbit moju jučerašnju misao. To nije bila kritika, naprotiv, poziv na poštivanje zakona, iako bi se to u normalnom društvu podrazumijevalo ! I sam sam pohađao RA tečaj, držao ih, stanovitu količinu. NIKAD polaznici tečaja NISU bili u eteru, iz prostog razloga jer je to protuzakonito !
Sukladno mojoj prvoj rečenici ovog posta, idemo dalje. Nakon uručenog papira da je tečajac istog uspješno završio, koliko njih dobije osobu iz kluba koji će ga pratit u prvim koracima na bandu ? Po mojim istraživanjima u dalmatinskim uzdaničkim i državotvornim klubovima - nijedan ! Klub uzeo novce od HRS-a za uspješno završenog tečajca, i - svršila Mare zavit !
Da ne tupim kako je to bilo u mezozoiku, imali smo supervizore godinu dana, pod čijom smo budnom paskom radili, i to prvu godinu dana samo CW, na 3,5 i 7 MHz.
SSB smo smjeli, nakon isteka te godine dana, i to su bila YU druženja na 3,7 . Kako su nam ciljevi bili uvijek visoko postavljeni, odmah smo se prijavljivali za polaganje ispita iz stranog jezika, da se ne dopusti da neko brljavi, i sramoti prefiks.
Došla nova država, "pametni" samozvani elitisti ukinuli obvezu poznavanja telegrafije, a fonijom rade i oni koji znaju, i oni koji ne znaju strani jezik koji upotrebljavaju u vezi. Znači, Jugu nismo smjeli sramotiti na opsegu, a Hrvatsku možemo koliko nas volja ?
Kad se na to nadodaju prodaje obiteljskog srebra, čitaj hrvatskih pozivnih oznaka, nezakonito ishođenje dozvola za rad, i rad stranaca uopće, s ozemlja RH, onda tečajcu nije čudno da je u hrvatskom eteru, i da radi kao UNLIS ?
Sprema se za realitete hrvatske stvarnosti ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Sep 02, 2026 6:17 am

A di su te puste veze sa Mosora ? U kojem logu ? U 9AOO nisu. Baš isto kao sa srpanjskim i kolovoškim vezama postaje 9A44FF i 9A44/p. U postolara najgore postole.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Sep 18, 2026 1:39 pm

Dobro san ja danas napisa, da je ka i u 2. svjetskom ratu !

9A/DL2TIM/p spotiran da radi u BOTA programu, kao 9A BOTA/0056. Koliko mi je poznato, a dobro sam upućen, Hrvati nisu gradili bunkere, nego Talijani i Švabe.
Znači, momku je neko vjerojatno rekao di je bunker, i on je iša radit, ta objekt su sagradili njegovi ?!!!

Normalni ljudi se nikad nisu hvalili bunkerima, dapače, to je bio sumrak zdravog razmišljanja. I ovo sada, ovo je nakarada, izvedenica od jedne finese portabl rada.

Bio sam u bunkeru, u istočnoj Hercegovini, 1992. dok su po nama padale granate haubice 203 mm, najvećeg kalibra na prostorima bivše YU, dok je sama haubica bila na željezničkom vagonu, na tračnicama.
Da je ovaj mladac, samo jedan put bio u bunkeru po kojem padaju granate, dok pola ljudstva u njemu dobiju proser, ne bi, makar iz pijeteta, promovirao BOTA program.
Njega ne asocira na ništa, a nas, na sve, od uništenog života, i porodice, do svih suptilnih razarujućih faktora koje rat sa sobom donosi.
Stoga, dico, okanite se pizdarija, vi, koji niste okusili šta je rat.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Sep 19, 2026 6:16 am

Sutra je KV natjecanje Kup Jadrana. Primio sam dvije identične obavijesti, od organizatora, i managera contesta.
I ja pozivam sve hrvatske amatere, koji mogu, i imaju tehničkih uvjeta, da uzmu učešće u natjecanju.
Da se podsjetimo, u bivšoj državi su bila za nas u Hrvatskoj, tri nezaobilazna natjecanja, Kup narodne obrane SRH, Kup Jadrana, i Kup SRJ. Prva dva hrvatska, treći jugoslavenski. Za sva tri bi redovito išli u portabl, kako osobne postaje, tako i klupske, naravno, sve iz svog novčanika.

Kako sve više amatera imaju problema u urbanim sredinama, s nerazumnim stanarima, i novih zakona i propisa, možda bi organizator trebao razmisliti da ipak KJ preseli na 7 MHz, baš kako su to napravili Istrijani, za svoje natjecanje. Uvjeren sam da bi više ljudi bilo zainteresirano, jer ipak nije isto raditi sa 100W, ili sa desetak, nakon tuniranja dipola od 7, za rad na 3,5 !

Osim navedenog, još jedno razmišljanje, ne kao primjedba, više kao poticanje da se ostvari dobar rezultat. Danas je dan pred natjecanje, ama baš nitko nije stavio najavu, s koje će portabl lokacije raditi, poglavito sa otoka ! Nije valjda da nitko neće ?

Dobar lov, i dobar rezultat želim svim učesnicima.
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Sep 21, 2026 5:52 am

https://www.hamradio.hr/forum/index.php ... n#msg78546
Vrlo dobar post 9A9EE. Samo, ne zna on povijest ovih KV fildžan natjecanja, u organizaciji HRS-a, i šta su sve radili neki, koji bi sad prosipali pamet, i glumili poštenje.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Sep 22, 2026 7:56 pm

Prođe KJ, a ni jednog posta, na sterilnom forumu, o utiscima, zapažanjima, broju stanica, propagacijama. Kao da ga je, eto, trebalo samo otaljati... :(
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Sep 24, 2026 6:06 am

Zove me prika, da me podsjeti : "Z generacija veli da ako ne piše na internetu, onda se nije ni dogodilo !" A možda Kupa Jadrana nije ni bilo ? :(
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Sep 26, 2026 4:44 am

A da pitam češki Savez ? Oni bi mogli znati. Ionako oduvijek govore: Vaše more, naše more ! ;) Mi bismo, ka mulci, kimali glavama, i govorili : Vaše ženske, naše ženske.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Oct 02, 2026 9:10 am

U moru sivila i jedna lijepa vijest. Radio klub Split je ažurirao svoj DXCC standing. Koristim priliku da se javno zahvalim Stjepanu, 9A8A na velikoj pomoći oko toga.
Bio bi veliki magarac kad ne bih napomenuo da je i meni osobno, za moj znak, više puta pomogao, oko sređivanja priznavanja novih zemalja.
On to radi volonterski, a ARRL to od nas naplaćuje, ali što bi rekao AP, to nije tema ! ;)
Fala Stjepane !
9a2jg

Previous

Return to PHRK