QSL-završetak QSO-a

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: QSL-završetak QSO-a

Postby 9a2jg » Mon Feb 09, 2026 7:51 am

Od kako su maškare preuzele HRS, informacije cure na sve strane. Tako jedna od njih veli da će ova nova službenica useliti u onu špajzu, koju od milja zovu QSL biro ?
Čujen i da će se ove godine zapalit Krnje u dvorištu Dalmatinske 12. Kažu da se zove Remote ! Sve je to lipo i dobro, samo s Krnjon neće izgorit i grisi onih unutra !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Feb 10, 2026 7:15 am

Zove me sinoć prika, pita me znam li kad se počeja raspadat 9A QSL biro ? Ja ispalih, kao iz puške : Onog trena kad su ne-amateri pristali na biro-špajzu !
Kao što nema kluba bez prostora, tako i nema QSL biroa bez adekvatnog mjesta. Čim počmeš uzmicati pred onim koji ti, tobože, daje (NAŠ!) prostor, on shvaća da ti je to nevažna sporedna djelatnost, i sudi te kao beskorisnu rabotu ; tako su se baš ponašali ! Na to je došla, kao kec na desetku, i bespotrebna zamjena namještaja, na koju su bespogovorno pristali ! Mic, po mic, neko trpa u svoju vriću, a naša, ne da je prazna, nego je - NEMA !

Lani sam pisao o provjerenoj informaciji kako v.d. QSL manager mobitelom obaviještava svoje prijatelje da mu ne šalju QSL-ke za određene zemlje, jer da ih on neće proslijeđivati ! Šta smo mi, ostatak RA populacije, leprozni bolesnici, pa nam se ne smije približiti ? Ni jedne jedine riječi na onom (neslužbenom, kad im to paše!) forumu.
Znači li to da QSL karte, koje mi šaljemo, u dobroj vjeri, na SVOJ biro, završavaju u košu ? Zlatko = Gogo ? A i bili su ahbabi, u časopisu, urednik i zamjenik.
Postoji ipak "mala" razlika , drug Goran je baca SVOJE karte, a Zlatko, ako je sve ovo točno, NAŠE !

Suma sumarum, očito je da nije samo Mate protivnik biroa, i njegova rada, ima ih još ! A kako neće, kad HRS ni svoje karte ne šalje onima koji su poslali PRVI, za veze sa stanicom HRS-a, od HRS konferencije na Sljemenu, nadalje. Možda će ih sada , u travnju, u Sisku, dijeliti umjesto uskršnjih jaja ?
Nije to od jučer, i nije Mate za sve kriv. On jest kriv, jer radi in continuo. Svojom voljom. Zato su ga i izabrali.
Na žalost, po nas amatere, predobro.
Do kada ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Feb 14, 2026 7:15 am

Na faksu smo učili i o jednom pojmu koji se ne spominje u svakodnevnom životu. Pojam se zove šutnja administracije. HRS je promiče, u svih 16. 25 godina bez pismena iz krovnog Saveza, ko da smo gubavi ? Ili, da smo pogriješili savez ? ;)
Zadnjih 6 godina se to proširilo i na 9A QSL biro. V.d. manager je, za potrebe interne promidžbe HRS-a, u tri navrata ispisao desetak redaka količina (u gram) koliko je poslao karata klubovima u RH. Naravno, kao i njegovi prethodnici, ni riječi, ni brojke koliko je hendlano privatnim managerima ! Na tisuće, desetine, stotine, od 1999, do danas.
Znači, i on , ka i Mate, radi, in continuo , na našu žalost !
U pristupnoj besjedi, ničim izazvan, Mate nam je lijepo objasnio što misli o QSL-iranju. Može on misliti što hoće, samo nije HRS naslijedio od oca, pa da može sprovoditi svoju volju. A očito je sprovodi, u očitoj sprezi i koordinaciji sa v.d. managera !
I u F-hafenu se ponašao kao da je HRS njegova prćija, i stavljao remote programe kao zvijezdu vodilju HRS-a, i RA napretka uopće. Nije, i nema na to pravo.
Tko ga je bezrezervno prvi podržao ? Istrijani ! Zašto ? Jer od toga imaju najviše koristi ! Pogledajte slotove koje su radile hrvatske postaje KP5. Ne mora Koki komentirat, screenshot govori više od tisuću riječi ! Ostali iz 9A ? Svaki ima svoj klan, svoj komadić svemira, ili hrvatskog etera, dok nam i njega Jude ne prodaju !

Nočas mi kolega šalje spisak dalmatinskih postaja koje nisu učinile ni jednu vezu. Zašto ? Jer je društvena remote postaja u Broćancu privatan feud, a Dalmatinci se neće utjecati nikome na milost, osin Gospi, dal u Sinju, Vepricu, ili Solinu, svejedno.
To su ti Dalmoši, koji ne krive kičmu, i koji su na Sutjesci raportirali Titu : Nema nas 2/3, ali računajte kao da smo u punom sastavu !
To su ti, koji su bili na prvom postrojavanju 114. br. HV, u dvorištu Centra za OiV, kad su mene i (sadašnjeg) predsjednika kluba pitali kažnjenici, netom izvučeni iz zatvora : Mi znamo zašto smo ovdje, ali zašto ste VI ?

No pasaran !
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Feb 17, 2026 8:02 am

Neće, valjda, naše QSL-ke (po)služit za potpalu krnje u Dalmatinskoj 12 ? Ne bi tukalo ! Onda je puno "humanije" šta uradi gosn' Gogo, u koš, i mirna Bosna, a i Hercegovina.

Prošle san godine imao mail prepisku s nekim QSL managerima u Rusiji, koji se kunu da su poslali tražene karte, od nekih ekspedicija, godinu-dvije prije rata u Ukrajini.
Vjerujem im, jer do sada (tada) nisu nikad omanuli ? Ili su išle preko Bajne luke, i Stare Pazove, kao naše odlazne, "sigurnom rutom" ?

Svi se nadamo skorom završetku rata, pa da i normalni pismonosni i paketni promet redovno profunkcionira. Onda ćemo vidjeti da li je tko lagao, i kada.

P.S. One karnevalske tvrdnje, iz prve rečenice sam čuo od maškara, tvrde da je QSL špajza misto di Mate namjerava ugurat novu djelatnicu ! Ili će biti rad od kuće ? ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Feb 18, 2026 8:47 am

Na svom posljednjem velikom govoru, pokojni dr. Tuđman povika na kraju : Šta nam je još ostalo ? Iz tisuće grla se zaorilo : Vukovar !

Tako i ovdje, svi odradili svoje, u svim ostalim segmentima, jedino QSL biro kaska. Ja sam uvjeren da nije do v.d. QSL managera. Do onih je, u kancelariji, koje nisu htjele preuzeti moj paket s QSL-kama, koji je mjesec dana "šetao" po zagrebačkim ulicama !

Da ne bi jednog dobrog čovjeka u glavnoj sortirnici HP-e, koji je slučajno i radioamater, i koji je osobno poslao spomenuti paketić Zlatku, još bi paket putovao.
Čovjeka ne poznajem, ne znam mu čak ni ime, ali vjerujem da ću poživjeti još toliko, da ga upoznam, stisnem mu ruku, zahvalim, i da zavrtimo par tura pića !
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Feb 24, 2026 7:22 am

U moru loših vijesti, evo i jedna dobra, topla, ljudska, amaterska priča.

Kako sakupljam QSL-ke za klub, onih veza koje smo radili, a nismo potvrdili, ili su karte zagubljene u vihorima deložacije, poslao sam određen broj pisama na QSL managere.
Rijetko da se koji nije javio. Ono što me je dirnulo je činjenica da ljudi znaju, i informirani su, da su klubovi bez novaca, i u dubiozama. Stoga smo iz tri izvora dobili QSL-ke, direktom, bez potrebe da šaljemo novce, ili IRC-ove. Najmanje što mogu učiniti jest da im javno zahvalim, u ime kluba, i u osobno ime !
Paul F6EXV (TX7L), Sigi HA8DD ( H40FN), Nick UA3DX ( 7O6T, 7O73T)

Veliko, amatersko, hvala, merci, koszonom, spasibo !
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Mar 02, 2026 6:44 pm

Do sada je bio "kriv" rat u Ukrajini, što nema QSL-ki (iz Zagreba!), sad se pojavio novi "krivac" , napadi na Iran ! Kako je počelo, na kraju će bit kriva ona baba, šta su je uvatili na Pazaru, di prodaje 5 litara lozovače, šta su je sami ispekli ! Zašto ? Jer nema markicu ! Kako god okreneš, stvar je u markici, ili marki, svejedno.

Čitam po internetu oduševljenje Nijemaca, kad ih novinari pitaju zašto su veseli, zborno odgovaraju : Eto vam svjetskog rata, a nisu ga započeli Nijemci !!! ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Mar 04, 2026 7:24 am

https://3y0k.com/#QSL-Policy
Čitam komentare amatera po bijelom svijetu, svi se slažu da je 15 dolara za kartu - previše ! Je, ima opcija 3 $ , via biro, u roku od godinu dana. Za Bračane i Židove, opcija C, , besplatno via biro, nakon isteka godinu dana, od zadnje poslate - za novce ! ;)
Tko voli, nek izvoli.

Potvrđuje se ono što govorim i pišem, preko 60 godina, da ovo nije hobi bogataša, nego srednje građanske klase, koja, htjeli mi to prevaliti preko usta, ili ne, sve lošije živi.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Mar 06, 2026 9:04 am

Dobih jučer jedan paketić, ne bojte se, nije sa 9A QSL biroa, jer bi me strefilo srce, pa ne bi piso ove redove ! ;)
Usluga Hrvatske pošte, na koju svi vičemo i negodujemo. Iz Orahovice došlo u dan i pol ! Znači, sve se može, kad se hoće ! I kad platiš, seveda. Naplatiše svoju uslugu 9,5 eura ! Vrijednost paketa (otkupnina) 20 eura.
No nije razlog za moje pisanje visoka cijena naknade, nego ambalaža (kesica) u koju je to bilo umotano. Tipska je, za uslugu Paket 24, Hrvatske pošte.
Ono što me je zaintrigiralo jest otisnut natpis (jedan od mnogih na toj kesici) piše : Ovdje zalijepiti adresnicu ! Pročitao sam sve izdate pravopise, od 1945. do danas, i imam ih, pa sam provjerio, takva riječ ne postoji !
Naravno da svak kuži o čemu se radi. Pjesnik je htio reći da se tu zalijepi adresa primatelja. No, kako je autor zbrke htio biti veći hrvatski jezikoslovac, od Težaka, Babića i cijele plejade, malo se zaigrao, i od puste svoje kreativnosti nije skužio ni shvatio da se ne može raditi nova hrvatska riječ na bazi engleske riječi.
Bilo kako bilo, Hrvatska pošta nas uvijek razveseli. Tako i treba.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Mar 08, 2026 11:45 am

Da je HRS vodstvo duševno, ka šta nije, mogli su bili dat nalog v.d. QSL manageru da bar ženskim ličnjacima pošalje QSL-ke, kad već ne postoji Muški dan ! :(
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK