by 9a2jg » Fri Aug 15, 2025 4:41 am
Uvijek sam ja govorio da su pametni Martin i drug Goran vješti za zakuhati, pa se izmaknuti. Naravno riječ je o diplomama koje izdaje ARRL. Kad sam ja, otvorenih očiju ušao u to, prije 60 godina, u tomu svemu nije bilo politike, ili je ja nisam vidio. Slučajeva, poput Kosova, nije bilo. Samo uvrštavanje na DXCC listu je nelegalno i odudara od osnovnog UN načela. Ali, kad je Amerima nešto u interesu, onda sve može. Neka druga zemlja, a da oni nisu inicijatori, ne može !
Svjedočili smo, u zadnje 2 godine, radu više ekspedicija, gdje su, za cijelo vrijeme trajanja rada iste, amaterski portali bili puni članaka da li ARRL priznaje iste ili ne.
Riječ je o držanju u napetosti nekoliko stotina tisuća amatera, diljem svijeta. Dobar primjer je zadnji rad sa Mariona.
A što ćemo sa desetinama ekspedicija gdje ljudska noga nije kročila na otok, iskrcala crnu kutiju na kotačima, agregat i ribarski štapovi, a operatori pola milje dalje, u klimatiziranom salonu jahte ?
Sami aktivni lovci u sistemu IOTA su izrazili sumnju u legalnost iste, jer ne ispunjava osnovni uvjet, nije operator na otoku. Ali, ARRL i RSGB sve smiju, sve mogu, i sve rade.
Ne zato što su u pravu, nego što su se prvi javili ! Kome ? Sami sebi. Rekli su : Od danas naše tijelo ima pravo biti mjerodavno za sve nove zemlje, otoke, i slično.
Da li su diplome skupe ? Kak se zeme. Penzionerima je sve skupo, jer su male penzije. Većini klubova također, jer jedva skupe crkavicu za preživljavanje. Onima koji su na državnoj sisi, ili su im državne firme sponzori i donatori, sigurno nije. Tu dolazimo do prve, jasne i osnovne podjele, postoje oni koji imaju, i oni koji nemaju. I onda stupa na scenu poznata uzrečica da Sit gladnom ne vjeruje !
Ljudi svašta pišu, bez da promisle, ili se osvjedoče. Tako izražavaju javnu sumnju da li netko nešto ima, ili nema, samo zato što nije te svoje kartice provukao kroz ARRL-ov filter. Nije pošteno, jer sam upoznao ljudi u Hrvatskoj, koji imaju potvrde veza QSL-kartama, ali ih ne žele slati nekome koji se samoproglasio meritornim ocjenjivati validitet istih ! I još plaćati za to.
Za kraj sam ostavio sramotu zvanu remote, kupljene znakove, i pojavljivanje istih na DXCC listi, Sama ta činjenica govori da SAD, preko ARRL-a time dokazuje da smo kolonija, u rangu Haitija i Puerto Rica ! Ko ne vjeruje, neka sam pogleda DXCC liste i spiskove stanica, ta se sramota događa samo s Hrvatskom, i radom tobožnjih američkih postaja iz nje.
Usudim se reći, baš kao i na primjeru Kosova, čista politika, a ne radioamaterstvo. Ali, sve dok to piše i dokazuje jedan čovjek, ništa se neće promijeniti. Možda će nekome, tko ima savjesti, otvoriti oči, ili pokrenuti mozak na razmišljanje, ali ništa dalje od toga.
S obzirom na sve navedeno, isti svjetski moćnici uvode UI, tu nečeš morati ni raditi, ni potvrđivati, ni tiskati i slati karte, ni svađati se sa ženom kako si potrošio 25 eura na direkte. UI će vas uvjeriti da vi to sve imate već potvrđeno, ali da ne znate ! A ne znate, jer se niste (o)pustili u njene pandže. Kad se pustite, nastupa nirvana.
Ne onaj sastav, nego blaženstvo.....
Day after.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja