QSL-završetak QSO-a

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: QSL-završetak QSO-a

Postby 9a2jg » Wed May 07, 2025 8:30 am

Ah da, zaboravio sam napomenuti da u Holandiji (još) postoji onaj pečat, kojeg smo mi, zahvaljujući premudrom rukovodstvu HRS-a, izgubili, TISKANICE/PRINTED MATTER.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed May 14, 2025 4:16 pm

Zik je ispunija obećanje ! Drugi dan po povratku, uključio je mogućnost da se preko Club log-a mogu naručiti karte via biro, besplatno. Kapa do poda, kao i obično.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Thu May 15, 2025 8:30 am

A može i priko Paypal.Nisi pročita prijedlog sa škoja?
9a6r

Postby 9a4db » Sun May 18, 2025 6:33 pm

Šta bi vi napravili na moje misto ;)

Nemam LOG pri ruci ali u ta doba sam popravio jedan 50 MHz transverter
pa napravio par veza sa kvadom, jedan element iz dvorišta u ZG.

Email došao sa qslworld.com koji je pokupio podatke sa qrz.com pa sada
traži "donacije" da bi se preko njega veze mogle potvrditi. Svaka druga im je AI :mrgreen:

QSL.jpg
QSL.jpg (100.84 KiB) Viewed 779 times
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Mon May 19, 2025 10:11 am

O toj, i sličnim pojavama, sam dosta pisao na ovom forumu, zadnji put, prije par mjeseci, baš o to QSL servisu, koji se očito počinje laktati, i tražiti svoje mjesto na posnoj trpezi love koja se tu vrti. Očito su neki drugi razlozi, jer ono šta meni dolazi, to je sve između 15-25 godina stare veze, koje NISU na log-u qrz.com, ili eQSL.u !
Ja se na te sporadične zahtjeve i ne osvrćem, jer mi je to bespotreban gubitak vremena, a ja osobno to ne smatram potvrdom veze, pa se pravim da mi nije ni stiglo.
Nisu oni jedini, dobijam ja slične zahtjeve za potvrdom veza iz još nekoliko izvora, ali ne obraćam pažnju.

Ja to uspoređujem sa (istinitim) pričama sa Zapada, gdje mnogi navode kako ti dileru dadnu besplatno nekoliko šuteva ili pizova, da te "navuku", onda je poslije sve uz naplatu. Pisao sam kako su se, po mom skromnom mišljenju, i veliki, kao qrz.com i eQSL obezobrazili, sada ti točno navode iznos koji moraš dati da bi uživao u blagodatima njihovog servisa. Posebno gadljivo, što je lani uveo eQSL jest činjenica, da, ukoliko ne platiš koliko je on namislio, onda svako malo, nakon ulaska na stranicu ti u centru ekrana osvane poruka : Zar zaista ne možeš platiti 1,5 dolar mjesečno ? Ja, iz inata kliknem na ponuđeni odgovor, od dva moguća : Ne, ne mogu !
To što rade je ispod ljudske etike , dostojanstva i pravila ponašanja, bar u Europi. Kod njih u Teksasu, ne znam ?
A tako je lijepo i idilično počelo, oni su meni ponudili, sve besplatno, i koristili su stare amatere, poput mene, da se probiju...

Bio je to početak jednog divnog prijateljstva.
Nema toga kod Amera.
9a2jg

Postby 9a6r » Mon May 19, 2025 11:57 pm

Znači opet stara priča o besplatnom ručku? Nema toga kod njih.
9a6r

Postby 9a2jg » Tue May 20, 2025 7:20 am

Priča je vrlo jednostavna, i poučna, pogotovo za one koji su novice, ili tek ulaze u ovaj hobi. Sve je američko, a posebno način razmišljanja. Sve je na kupnju i prodaju.
Od pozivnih oznaka, remote rada, do hendlanja QSL-ki. Europa, plus bivši Sovjetski savez, su ipak nešto drugo. Tu se, u golemoj većini, ovim hobijem bavi srednja klasa. Ta srednja klasa, u svakodnevnoj borbi koja se zove život, ili preživljavanje, ima svoje prioritete. Hobi, u tome, ipak nije na prvom mjestu. Slanje direkata, ono što sam ja kao đak srednje škole, mogao priuštiti, sada je praksa koju upražnjavaju DX-eri, koje možeš izbrojiti na prste dvije ruke.
Ne odričem pravo ikome da nešto pokuša zaraditi, na legalan način, samo zorno sam , više puta na ovom forumu, opisao kako taj proces, nažalost, počima s laži, tj. svi u startu kažu da je besplatno ! U konačnici, svi traže novce. Malo, ili puno, za amatere, nevažno je. Laž se već ispriječila između potencijalnog davatelja i primatelja usluge. Samim time znamo, da je takva, kao i svaka veza, počev od intimne, nadalje, osuđena na neuspjeh.

Javno sam kritizirao stav predsjednika Mate, koji stidljivo najavljuje gašenje QSL biroa. To me ne čudi, s kim se druži, ko mu puni glavu, i kako se te osobe ponašaju u sferi QSL-iranja. Sve aktivnosti HRS-a, u zadnjih 25 godina, idu ka manjim pravima primatelja QSL-ki u Hrvatskoj. Od mini tečajeva, djecu se ne uči o značaju QSL-ki, i prodaju im se američke fore o drugim načinima potvrđivanja veze. Već sam pisao, da ne bi imenjaka Borisa, ne bih nikada potvrdio lokaciju Zvjezdanog sela, a radio sam dosta mladaca.
Ista stvar sa dokoličarenjem u istarskom hotelu. Ne šljive 9A biro, dva posto. Tek sam nedavno, vidio da traže samo direkt ! Ono šta mi financiramo, preko autokratske odluke predsjednika HRS-a, traže još ! Sramota. Nije to jedini primjer ; o svima sam pisao ovdje, da se ne ponavljam, neki kažu da sam im dosadan ! To oni koji ne šalju nikako !
Od kako je postao predsjednik, javno sam dvaput pisao da od Mate čekam QSL-ku, kao odgovor na moju, za vezu od prošle godine. Ne dolazi ništa. Nije fer.
Pametnima, od Iloka do Savudrije, dosta.
9a2jg

Postby 9a6r » Tue May 20, 2025 1:26 pm

Javi kad ti stigne. :D
9a6r

Postby 9a2jg » Tue May 20, 2025 3:34 pm

Ajde Reni, i ti u svemu vidiš vraga ! Poslaće čovik, zauzet je, obveze, ja to gledam penzionerskim dioptrijama...
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri May 23, 2025 8:19 pm

Mora bit da i ovi iz QSL world servisa čitaju ovaj forum ? ;) Kako sam višekratno pisao da mi šalju 15-20 godina stare veze, ima par dana, sve veze iz 2023 i 2024 !
Džaba kreče !
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK