by 9a2jg » Tue May 20, 2025 7:20 am
Priča je vrlo jednostavna, i poučna, pogotovo za one koji su novice, ili tek ulaze u ovaj hobi. Sve je američko, a posebno način razmišljanja. Sve je na kupnju i prodaju.
Od pozivnih oznaka, remote rada, do hendlanja QSL-ki. Europa, plus bivši Sovjetski savez, su ipak nešto drugo. Tu se, u golemoj većini, ovim hobijem bavi srednja klasa. Ta srednja klasa, u svakodnevnoj borbi koja se zove život, ili preživljavanje, ima svoje prioritete. Hobi, u tome, ipak nije na prvom mjestu. Slanje direkata, ono što sam ja kao đak srednje škole, mogao priuštiti, sada je praksa koju upražnjavaju DX-eri, koje možeš izbrojiti na prste dvije ruke.
Ne odričem pravo ikome da nešto pokuša zaraditi, na legalan način, samo zorno sam , više puta na ovom forumu, opisao kako taj proces, nažalost, počima s laži, tj. svi u startu kažu da je besplatno ! U konačnici, svi traže novce. Malo, ili puno, za amatere, nevažno je. Laž se već ispriječila između potencijalnog davatelja i primatelja usluge. Samim time znamo, da je takva, kao i svaka veza, počev od intimne, nadalje, osuđena na neuspjeh.
Javno sam kritizirao stav predsjednika Mate, koji stidljivo najavljuje gašenje QSL biroa. To me ne čudi, s kim se druži, ko mu puni glavu, i kako se te osobe ponašaju u sferi QSL-iranja. Sve aktivnosti HRS-a, u zadnjih 25 godina, idu ka manjim pravima primatelja QSL-ki u Hrvatskoj. Od mini tečajeva, djecu se ne uči o značaju QSL-ki, i prodaju im se američke fore o drugim načinima potvrđivanja veze. Već sam pisao, da ne bi imenjaka Borisa, ne bih nikada potvrdio lokaciju Zvjezdanog sela, a radio sam dosta mladaca.
Ista stvar sa dokoličarenjem u istarskom hotelu. Ne šljive 9A biro, dva posto. Tek sam nedavno, vidio da traže samo direkt ! Ono šta mi financiramo, preko autokratske odluke predsjednika HRS-a, traže još ! Sramota. Nije to jedini primjer ; o svima sam pisao ovdje, da se ne ponavljam, neki kažu da sam im dosadan ! To oni koji ne šalju nikako !
Od kako je postao predsjednik, javno sam dvaput pisao da od Mate čekam QSL-ku, kao odgovor na moju, za vezu od prošle godine. Ne dolazi ništa. Nije fer.
Pametnima, od Iloka do Savudrije, dosta.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja