Napravio sam statistiku nekih DX ekspedicija po vrsti emisije koje su objavile
logove na ClubLog-u. Tu nisu sve DX ekspedicije iz 2024., a moguća je i koja greškica.
Zanimljivost statistike je da je više od pola ukupnog broja QSO-a rađeno s FT8.
Zašto je tako, dobar odgovor dao je Hrvoje 9A2M OVDJE.
Šta je ovo došlo, da ja od svih operatora u Hrvatskoj, po Božiću, moram citirati pametnog Martina. On uvijek šumom, dok mi, kao krštena čeljad, drumom.
Našao se on koristiti mišljenje Hrvoja za "braniti" argument kako je FT8 budućnost rada i hrvatskih operatora. Predugo smo čitali Martinove hvalospjeve toj vrsti rada, bojiš se doći na ovaj forum da on ne iskoči sa topica !
Postoji poslovica : "Tko ostane, pričat će onima iza... !" Upravo o tome se i radi. Ni ja osobno, ni itko u Hrvatskoj, ni u svijetu, ako je normalan, ne može tvrditi tako nešto.
Sjećam se, ko danas, kad je počela medijska haranga, s pozicija moći, i nedostupnost pristupa HRS forumu slobodomislećih, da smo, među prvima u Hrvatskoj, i u regiji, gospodin Goran i moja malenkost, ukazali na štetnost, ne pojave, jer ona je tu, pored nas, živa, nego trenda.
Ponoviti ću vlastite riječi, više puta napisane, na JRT-u smo gledali kako jugoslavenski novinar intervjuira Čeha, usred Praga, nakon okupacije ruskih tenkova.
Čeh mu mirno, ravnodušno odgovori : Nije mi krivo što nam je loše, nego što nemamo perspektivu.
Ovdje je riječ o istoj stvari, o kojima je zadnjih dana pisao i drug Goran, trend je takav da ako nemaš laptop sa W11, najnoviju inačicu tog i tog softvera, i novi uređaj, s njima povezan, nisi "in" ! Nitko više ne pita za radiooperatorske vještine, za slušanje, dobre telegrafiste, veziste koji su dali golem doprinos u DR-u, a dali bi opet, mi stari, ne zato što više nema domoljuba, nego NEMA operatora. Podsjećam na riječi detroniziranog predsjednika, izrečene u javnom prostoru, da nije mogao naći TRI (pišem velikim slovima, jer je članstvo HRS-a 60+) operatora za natjecanje u telegrafiji.
Hrvoje i pametni Martin pišu o ekspedicijama, i kako je ama baš na svakoj najveći udio FT8 veza. Podatak je točan, ali to je katastrofa za radioamaterizam i radiooperatorstvo, u svakom pogledu, a najvažniji je da stavlja čovjeka, operatora, u drugi plan ! To je tek prva faza.
Na našu žalost, počela je već i faza 2. Veze radi UI, koja je, i bez FT8, involvirana u W11 !
Učešće radiooperatora na DX ekspedicijama se svodi na dolivanje benzina u rezervoar agregata, one male crne kutije, sa 6 kotača, i vanbrodskim motorom ! Eventualno zabivanje 6 fiberglas štapova u pijesak, i spajanje konektora na crnu škatulu. Operator, koji sjedi u brodskom salonu 25-metarske jahte, usidrene pola milje od atola, ili u svom shacku u San Diegu, čak i telegrafiju radi preko tipkovnice ! Koje ručice, pješaci, i sitna boranija, prevaziđeno...
Zato i more grešaka i duplih veza, baš kao i na ekspediciji u tijeku, na T32TTT.
Kad je to tako in, u trendu, napredno, zašto onda Mate nije osta doma, a ne sa hrabrom momčadi iša na Ličku Plješivicu, ispatili se, ali učinili odličan posal !
Znači, dobili smo "nazadnog" predsjednika ?

Dosta nam je bilo "naprednih" prethodnika ....
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja