Dakle, da , za sada, stavimo točku na i, u svezi samospotiranja. Pisao sam, pišem, i pisati ću, o svakom takvom slučaju, iz prostog razloga što se taj čin kosi s osnovnim načelima radiooperatorskog rada.
Mene su podučavali, na tečaju 1965/1966 odlični i prokušani DX-eri, odlični operatori, dobri i pošteni ljudi. Tada nije bilo interneta, nego bi se našli, 200 m zapadno od kluba, navečer, na splitskoj Pjaci, ili ti ga Piazza degli signori. Tu bi svatko ispripovijedio šta je slušao i zapisao na kojem DX netu, kakve su najave ekspedicija, ko su QSL manageri. Rekli bi u ratu "živi jezik". To je funkcioniralo tada tako, jer nije bilo drugih izvora ni mogućnosti. U tim uvjetima moj je klub uvijek bio jedan od 5 najboljih u SFRJ.
Dogodio se Domovinski rat, počeli mobiteli, od onih "koferčića" do super malih i efikasnih. Prenosili su DX-eri informacije i tim prvim mobitelima, svojim prijateljima, DX-erima, u zemlji i inozemstvu. Nakon te faze počeo je internet. Napravio je revoluciju u informiranju i komunikacijama, bez daljnjega. Puno nezdravih stvari koje su se dogodile, i koje se događaju, nije napravio internet, nego ljudi koji ga koriste.
Od 90-ih, naovamo, sve se čini da se olakša generaciji koja dolazi iza nas, rad na bandu, i sve okolnosti oko same RA veze. DX cluster je lijepa stvar, uštedila je RA diljem svijeta miljune slušačkih sati, no ljudi su ga počeli zlorabiti. Zašto ? Zato jer se hoće "uspjeh" preko noći ! Najčešće preko leđa mladih, a ovi prvi, tobože, to čine zbog njih !
Pažljivo analiziram gledam i slušam one KV fildžan natjecanja u organizaciji HRS-a. Uvijek se isti samospotiraju, mogu zatvorenih očiju sada nabrojiti te, uvijek iste, uvijek gladne navodnih uspjeha i rezultata. Naravno da je to šuplja priča, koja u nijednom ozbiljnom RA miljeu ne može držati vodu.
Da dobro govorim svjedoči i činjenica da su samo dva svjetska natjecanja odobrila samospotiranje, i to samo u SSB dijelu, pod određenim uvjetima. Rusi samo u jednom, i to SSB !
Da zaključim, svatko tko autospotira pravi ostale sudionike u radio saobraćaju bedacima, jer ih stavlja u nepovoljniji položaj. Hoće se ostvariti "uspjeh" iznad realnih mogućnosti, i izvan dogovorenih regula i pravila ponašanja u eteru, te radioamaterske etike.
Imam spisak, najčešćih selfspotera iz RH, naravno da su na vrhu spiska samozvani doajeni, elitisti, logističari

, i oni koji su uništili bar jedan klub.
Neka pati, koga smeta, ovaj će forum i nadalje prokazivati sve pojave nespojive s osnovnim postavkama operatorskog rada u eteru RH.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja