by 9a2jg » Thu Jan 07, 2021 10:54 am
Nema istraživačkog novinarstva. Svi su podaci javni, i svakom dostupni. Jedna tvrtka iznajmljuje, druga je u Hrvatskoj. Ima i odgovorna osoba. Tako i treba.
U HRS-u ima odgovorne osobe, ali nema moralne. Jer, da ima, ne bi se izdavale pozivne oznake sa brojem 1 strancu, niti bi se ikome, a kamoli strancu davao sufiks koji je kratica neke zemlje.
Postoji samo jedna stanica sa takvim sufiksom u Europi, ali u Njemačkoj ! Hrvatska je druga.
Aferu sa prvim izdatim pozivnim znakom sa brojem 1 sam ja razotkrio kad sam pisao o svom prijatelju Tadeju, 9A1TA, prije desetak godina. Tada sam se uhvatio u verbalni klinč sa nekim Istrijanima, koji su na mene rigali žuč, umjesto da priznaju da im je bio donator, pa su to "progurali" na komisiji za pozivne oznake HRS-a.
I ovdje je isti slučaj, samo se o tome šuti, bar u zagrebačkim krugovima, ali, utaman, svi sve znaju, i čaršija priča.
Sinoć mi prika iz Zagreba veli : Koki, pa koji normalni operator će raditi remote, što se onda bavi ovim hobijem ? Pa, dodade, s obzirom na to da svi znamo tko je vodio djecu u Estoniju, da upoznaju čari Hamsphere-a, ne čudi me da stoji iza svega ovoga ? Jedno vuče drugo. Bitno je zamisliti priču koju će umotati u toliko celofana da IO i članstvo to "progutaju" !
Priča prva, YOTA aktivnost u prosincu se nije mogla održati bez nečije privatne remote stanice. Priča druga, nema mladih operatora u Hrvatskoj, pod hrvatskim YOTA znakom trebaju raditi stranci. Priča treća, zamišljeni projekt YOTA 2021 se nikako ne može zamisliti bez korištenja (te iste) privatne remote stanice.
Mislim da je i zadnjem tukcu u Hrvatskoj jasno šta se radi i šta se pokušava raditi.
Na redu je NO, u kojem sjede osobe koje (očito) misle da im je posao reagirati tek kad se nešto desi. Dragi drugovi, sve sam vam napisao, jel' vam treba još i nacrtat ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja