by 9a2jg » Sat Oct 17, 2020 7:44 pm
Vidim protivnika DX-iranja ima i među 50-godišnjacima ! Ne tako davno, na ovom forumu, sam nekima, slabijeg pamćenja, osvježavao RAM i ROM, kako smo se do 1991.g. financirali. Postojala je tzv. "obaveza", u naravi određena količina veza koju je vojni obveznik-telegrafist morao odraditi u klubu, ispisati karte, poslati ih u Beograd, a za uzvrat je klub dobijao neku crkavicu s kojom je mogao životariti.
To je obavezu redovito predsjednik kluba prebacivao na mlade, tek završene operatore, pače, uvjetovao im kasnije polaganje za 2. klasu, odrađivanjem te obaveze za druge, stare, lijene, i ispale iz štosa, vojne obveznike VES-a 18801.
Većina od te omladine su postali DX-eri, neki bolji, neki manje dobri, ukratko tako profiliran operator nije nikada skrenuo s kursa, i baš takvi, i samo takvi, su jedini poslužili u DR-u.
Znači, posredno su financirali matični klub, branili, i obranili Domovinu. Za svakog pojedinačno, koji nije ostao seriozni DX-er , ima stotinu razloga. Epilog je da ih ima za prste jedne ruke u ozbiljnom klubu, a jedan ili dvojica u klubovima do 10 aktivnih članova.
Zašto ti , malobrojni, nisu uzor i svjetionik ostalim članovima kluba, pitanje je od miljun dolara ! Po meni, jedan od glavnih uzroka su promijenjeni društveni uvjeti, gdje golema većina hoće do svega doći preko noći. Ne meže.
Oni , tzv. "obični" operatori se mogu ugledati i učiti od DX-era, za pokupiti prave informacije, učiti od njih, i kopirati što je dobro.
Periodična ludila, u valovima, tipa WiFi, HamSphere, ili FT4/8 , samo odvlače kolebljivce , i one nesklone DX-iranju, i jamačno jako djeluju na osiromašenju ljudskih resursa u komunikacijama.
Ima još puno faktora , ali ću spomenuti samo jedan ; "tečajevi" od sedam dana, jedan dan dolazak, jedan dan odlazak, a u onih preostalih 5 dana, jednako plivanja kao i stručnih tema. Ljudski je paradoks da HRS , mentori i voditelji upisuju to sebi u vrhunaravne rezultate, čak i u životopisu za kandidaturu.
I baš kao u bajci HCA, uvijek isti dječak, u ovom slučaju stari magarac, mora govoriti da je car gol ! Svi šute, svi se prave ludi, dobijaju priznanja i novce za te "rezultate" ! Jer, oni šta šute, misle, ako šta zucnem , kad na mene dođe red, taj neće dignuti ruku za mene. I tako neprekinuto generiranje laži, falsifikata i iluzija se nastavlja...
Mogao bi pisati danima, ali ću završiti mojom tvrdnjom, gdje god nema DX-era, i prosjek je slab. U kojoj sredini ih nema uopće, prosjek je katastrofalan.
A vi samo forsirajte DMR repetitore, i štancajte ugovore s OiV-om, to će vama i nama dat kruva ! Moš mislit.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja