by 9a2jg » Fri Jul 05, 2019 8:14 am
Sviđalo se to tebi, meni, ili ikome, Beč je uvijek bio i ostao prva stanica naših gastarbajtera, i svojevrsni indikator stanja ekonomske emigracije. Slušaj sada, ovo govorim samo jednom ! U Beču, nakon Domovinskog rata, svi ti radnici iz bivše YU zovu jedan drugog, citiram, "zemljo, rođo, jaro, prika, komšo, sused" , i sve u tom stilu. Nema ustaša, četnika, balija, bjelogardejaca...
Svi idu na svetkovine svih, poštuju se, rade, i vesele zajedno. Jednom riječju, veće bratstvo i jedinstvo nego što je u Jugi ikada bilo.
Zašto ? Vrlo jednostavno, tamo ljudi RADE, ne bave se pizdarijama, ne prebrojavaju ljudima krvna zrnca, i ne gledaju je li dida bija četnik ili ustaša. Tamo nema ni privilegiranih radnih mjesta, penzija, niti zapošljavanja po rodijačkom principu. Ako znaš, znaš, ako ne znaš, noga, pedala, ili kako češ to već nazvati.
Imam tamo školskih kolega, imam prijatelja i poznanika iz Bola koji su tamo odradili cijeli radni vijek, i otišli u austrijsku penziju.
Do jedan govore isto, da je ponašanje naših ljudi u Austriji, na poslu i oko njega, prebaciti u Hrvatsku, bili bi Švicarska na Balkanu.
Baš ono što je govorio Šime Đodan na predizbornom skupu u Kaštelima 1990.g.
Ali, za uhljebnički dio HDZ-a je bio "previše radikalan", pa su ga brzo marginalizirali. Ka i svakog tko hoće, i zna, raditi.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja