Evo, ko će nam otvoriti oči
U početku je bila telegrafija, a s razvojem tehnologije dobili smo i AM
telefoniju. (Kasnije je došla SSB telefonija koje je ''uništila'' radioamaterizam ::) ).
paj' sad :
Pazi sad, the best news. Razvojem tehnologije radio stanici dodajemo
sveprisutno osobno računalo i softver kojim POSTOJEĆE, U PRIJEMNIKU
DEMODULIRANE signale izdvajamo iz šuma i prikazujemo kao tekst
na ekranu. Veliki skok i potpuni obrat u amaterskim radijskim komunikacijama.
SSB i CW veza nije moguća, ali je moguća sa FT8.
Protivnici FT8 izvlače adut iz kratkog rukava, tvrdnjom da ''QSO ne radi čovjek,
nego računalo''. FT8 QSO je moguće ''lakše automatizirati'' nego CW i SSB.
Smiješno mali broj amatera to i radi. Nakon nekoliko mjeseci aktivnog FT8 rada
vrlo lako je ustanoviti koji su to znakovi i koliko (malo) ih ima.
CW QSO je odavno automatiziran i nitko tu ne vidi problem. (CW Skimmer,
korištenje računala u natjecanjima, samo su neki primjeri).
Tu sam ga čeko ! CW skimmer, korištenje računala u natjecanjima, sve su to "promovirali" tzv. elitisti, oni koji bi se htjeli nametnuti kao uzor ostalim radiooperatorima. Samo, zaboravili su jednu "malenkost", svi radioamateri su iznadprosječno inteligentni ljudi, srednji društveni sloj, koji se svakodnevno bori s rijekom koja se zove život, i ne daju se zavesti njihovim ispraznim pričama.
I ovog rata, kad bi me zvao referent iz SNO Split, da pročešljamo kartone, koga ćemo mobilizirati, moj savjet je uvijek bio RADIOTELEGRAFISTU, jer svi ostali, fonisti i šifreri, su bili krnji, jedino si RTG-a mogao obučiti ekspresno i za sve ostalo, obrnuti proces je bio misaona imenica.
Čitam američke i britanske članke, opet se uvodi obvezna telegrafija u vojsci i specijalnim jedinicama MUP-a, nešto što je prije devedesetih bilo normalno !
Znači, čovječanstvu je trebalo 30 godina lutanja, da se opet vrati počecima i iskonu komunikacija.
Na ruskim trgovačkim brodovima je još radiotelegrafist, ne manipulator i operater za digitalne vrste rada. Taj RTG "usput" radi i DIGI profi mod-ove, livon rukon. To te ja pitam.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja