Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Postby 9a2jg » Thu Jun 06, 2019 8:54 am

Vidim da je diskusija u temi FT8 krenula u potpuno krivom smjeru.
Ostavite temu FT8 onima koji rade tom vrstom rada ili koji bi željeli početi raditi pa žele pročitati nešto o tome.
Ovdje slobodno iznesite svoje mišljenje o FT8, FT4 ili o DIGI vrstama rada općenito.
Hvala na razumijevanju i pridržavanju pravila ponašanja na forumu ;)

Drug Džugašvili nikad ne spava, zato i ima dužnost grudobrana na HRS forumu, znaju vlastodršci zašto su ga tamo postavili...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Jun 06, 2019 3:40 pm

Da se barem s tim FT vrstama može nekako "baratat",tj.znat kako uopće ide ta veza.Pari ka Lotto,kako tamo nasumice izljeću one loptice,tako te kontakte ne određuje operator čak i ako radi sa velikom snagom i antenama.Algoritam radi svoje a operator čeka njegovu "milost".Pričam kako zaista je, jer radim s njim."Veza"bez gušta i šuga.Napose kako je totalno sjeba 50 i 70 MHz.Tamo sad samo klikaju sa mišem . :twisted: Zovem je nužno zlo. :? U MP3 ko je to sranje izmislija :!: :x
9a6r

Postby 9a2jg » Fri Jun 07, 2019 6:47 am

ko je to sranje izmislija :!: :x

Nobelovac. Amerikanac. I onda vas čudi što se ljudi otuđuju, ne govore međusobno, a i oni koji govore, svađaju se, podmeću, floćaju, lažu... ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Fri Jun 07, 2019 12:33 pm

To je grobar ovoga hobby-ja.Pola kugle to isto govori.Da nisam proba taj mode nebi ima pravo usta otvarat.Ja to tako vidim.Ali pošto san jučer zadnju vezu uradija, imam pravo reći svoje mišljenje.A Ameri sve stavili u isti koš ! Kontakti s tim sranjem se kontaju za DXCC :!: :!: :!: :? Jer to nije QSO.
Zemljo otvori se i progucaj sve ovo što se nakupilo. :x
9a6r

Postby 9a2jg » Fri Jun 07, 2019 6:50 pm

To je, između ostalih negativnih strana, direktno upereno protiv takvih kao ti, koji imaju više DXCC diploma, jer se ovako samo obezvređuju, i umjetno im se "smanjuje težina". Nije svejedno ni meni, što imam samo mixed, mogu mislit kako je ljudima, koji ih imaju više, i koji su opravdano ljuti.
9a2jg

Postby 9a6r » Fri Jun 07, 2019 8:09 pm

Točno.Imam ih "samo" šest. ;) Da to nisu njihove diplome još bi ih i shvatija ali ovako vlastiti program koji je stariji i od mene a i od tebe obezvjeruđuju. :o :(
Očito su i tamo došli satrapi,kako bi reka drug Južni. :? Ali drago mi je da je i on našeg razmišljanja glede ove pošasti.
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Jun 08, 2019 6:39 am

Oće školovanje na Muzilu, oće... Odo tamo je uvijek izlazio visokostručan kadar, koristan za sistem, bez obzira na ime...
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jun 12, 2019 9:34 am

Evo, ko će nam otvoriti oči
U početku je bila telegrafija, a s razvojem tehnologije dobili smo i AM
telefoniju. (Kasnije je došla SSB telefonija koje je ''uništila'' radioamaterizam ::) ).

paj' sad :
Pazi sad, the best news. Razvojem tehnologije radio stanici dodajemo
sveprisutno osobno računalo i softver kojim POSTOJEĆE, U PRIJEMNIKU
DEMODULIRANE signale izdvajamo iz šuma i prikazujemo kao tekst
na ekranu. Veliki skok i potpuni obrat u amaterskim radijskim komunikacijama.
SSB i CW veza nije moguća, ali je moguća sa FT8.

Protivnici FT8 izvlače adut iz kratkog rukava, tvrdnjom da ''QSO ne radi čovjek,
nego računalo''. FT8 QSO je moguće ''lakše automatizirati'' nego CW i SSB.
Smiješno mali broj amatera to i radi. Nakon nekoliko mjeseci aktivnog FT8 rada
vrlo lako je ustanoviti koji su to znakovi i koliko (malo) ih ima.

CW QSO je odavno automatiziran i nitko tu ne vidi problem. (CW Skimmer,
korištenje računala u natjecanjima, samo su neki primjeri).

Tu sam ga čeko ! CW skimmer, korištenje računala u natjecanjima, sve su to "promovirali" tzv. elitisti, oni koji bi se htjeli nametnuti kao uzor ostalim radiooperatorima. Samo, zaboravili su jednu "malenkost", svi radioamateri su iznadprosječno inteligentni ljudi, srednji društveni sloj, koji se svakodnevno bori s rijekom koja se zove život, i ne daju se zavesti njihovim ispraznim pričama.

I ovog rata, kad bi me zvao referent iz SNO Split, da pročešljamo kartone, koga ćemo mobilizirati, moj savjet je uvijek bio RADIOTELEGRAFISTU, jer svi ostali, fonisti i šifreri, su bili krnji, jedino si RTG-a mogao obučiti ekspresno i za sve ostalo, obrnuti proces je bio misaona imenica.
Čitam američke i britanske članke, opet se uvodi obvezna telegrafija u vojsci i specijalnim jedinicama MUP-a, nešto što je prije devedesetih bilo normalno !
Znači, čovječanstvu je trebalo 30 godina lutanja, da se opet vrati počecima i iskonu komunikacija.

Na ruskim trgovačkim brodovima je još radiotelegrafist, ne manipulator i operater za digitalne vrste rada. Taj RTG "usput" radi i DIGI profi mod-ove, livon rukon. To te ja pitam.
9a2jg

Postby 9a6r » Wed Jun 12, 2019 9:59 am

Ima tu još jedna "caka" u svezi DXCC-a i diploma(ne samo iz DXCC programa).
Mi se mučili desetljećima loveći entitete i često zelembaćima ih potvrđujući,(moga san za te novce kupit još opreme), a sad ovi to lipo LoTW,FT8 i eto ti njih u vrh za puno manje godina muke,slušanja,opreme,antena,bukvalno znoja za mnoge "teške" entitete.Takvi su UGLAVNOM protiv QSL kartica.Imam u svom lokalu nekoliko njih koji se bave DX-om,nikad karticu nisu imali(ni i EX YU !) i sad im ovo sve došlo kao kec na desetku.I sad smo mi ka budale a oni vele pametni :evil: Za sve ovo su "krivi" Amerikanci,ARRL jer je sve to skuhano u njihovoj "kuhinji" a svijet prihvatio skoro bez pogovora.Oni su glavni "grobari" ovog hobby-ja. :(
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Jun 12, 2019 12:48 pm

Točno, sve je zlo nastalo u SAD-a, i došlo ovamo od njih. Od TV-a, mobitela, interneta, do GMO-a i Monsanta. Ali, jedno im se mora priznati, to rade TEMELJITO. Nepogrešivo znaju koga treba potkupit u ciljanoj državi, to srede, a on (ili ona) sređuju medije, peglaju narodu mozak, demagoškim metodama da ih uvjere da je to baš u njihovom interesu ! Je, da ih brže vrag odnese !
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK