Uz duzno postovanje svima ovima koji voli koristiti " domace nazive " za neke opce prihvacene internacionalne pojmove da OHLADE MALO ! Cilj svakog jezika bi trebao biti da se razvija i da RASTE tj. da se otvara a ne suprotno kako to pokusavaju nametnuti razni iskompleksirani i isfrustrirani bolesnici u nasoj drzavi. Ako su neke zapadne zemlje mogle prihvatiti i ubaciti u svoj jezik engleske rijeci onda smatram da bi drzava sa manje od 4 Mil stanovnika trebala prestati sa pametovanjem i paznju usmijeriti na vaznije stvari. Mojoj djeci u svijetu nece koristiti bolesnicki izrazi poput , pamtila, vrtoleta, zrakomplata, vazdaj zelene sume, predmetaka, nadnevaka, pravorijeka i slicnih bolesnih umotvorina pijanog uma !!! ( nabijem na milokliz sve te pametne koji su do jucer zivjeli u vazdaj zelenoj sumi, cuvajuci okokucne cetverenozne travojede a danas frustracije lijece iskopavanjem rijeci koje nije koristila ni moja baba , a znala je citati ,pistai, i govoriti madjraski i njemacki)
Čim neko ima drugačije mišljenje od "onih na vlasti" odma se isto baca u koš. Vjerujem da zasjeda i IO, odlučuje da li će ga, dodatno, staviti na kotač, ili će ga dati razčetvoriti.
Ponovit ću što sam više puta napisao. Pohađao sam najelitniju osnovnu školu u Splitu, 6. experimentalnu osnovnu školu Šime Krstulović, u Spinutu.
U osam svjedožbi, u osam godina škole, i isto toliko polugodišnjih svjedožbi, pisali su slijedeći izrazi, za opisati hrvatski standardni književni jezik :
1. materinji jezik,
2. hrvatski jezik,
3. hrvatski ili srpski jezik, i
4. hrvatsko-srpski jezik.
Mi smo uvijek učili isto, pisali isto, govorili isto.
Pametnima, ne nužno i profesorima, dosta.
Kada je prije 50 godina bila objavljena Deklaracija o položaju hrvatskog jezika, mnogim je, političarima, ne stručnjacima, bila heretička.
Sada, kad jedna Vukovarka, ekspert za hrvatski jezik, pokušava, s kolegama iz regije, ustanoviti neke nove standarde, poštujući sve do sada usvojene, odma se jave oni isti koji su prebrojavali krvna zrnca 91'.
Kome to treba ?
Prekjučer slušam Radio Split, vele, sletio na zadarski aerodrom jumbo jet Ryan air-a, pun gostiju iz Dublina. Otišao je pun, ali ne turista, nego cvijeća mladosti Zadra i okolice, s kartom u jednom smjeru. Putnike s povratnom kartom, kažu na check-in-u , si mogao pobrojiti na prste jedne ruke.
Opustošena Slavonija, Lika je i prije rata bila pusta, sada je u tijeku pustošenje Dalmacije, a mi ćemo razapinjati Hrvatice i Hrvate zbog riječi koje su udomaćene s engleskog govornog područja, kako u svakodnevnom životu, tako i naročito u tehnici, poglavito u radio tehnici i komunikacijama.
Počeo je drug Goran, ako se sjećate, dragi čitatelji, na HRS forumu, s "veš-mašinom", eto, nastavlja drug Emir s "stručnim objašnjenjima".
Valjda ne trebam pisati da su oboje surađivali do zadnjeg dana za časopis Radioamater u Beogradu.
Znamo da je Emir sjedio u Izdavačkom savetu, do raspada.
Izvodi iz beogradske SDK o uplatama, ne samo njima dvojici, me čekaju u Beogradu, već 25 godina, samo ja nikako da svratim. A i čemu ?
A di su ta dva jezična čistunca ono radila, a Šute mali ?