Reni , saberi se. Isto ka šta smo mi učili u pučku školu šta je dobro, a šta loše, tako i sada nastoje uvjeriti dicu u neku novu istinu.
Posjedujem na kilograme knjiga, koje su ljudi, u strahu od ko zna čega, bacali devedesetih, a ja ih kupija, kraj kontejnera, kanti od smeća, ili po portunima. Skoro sve san ih pročita.
Za razliku od mnogih, pročita san i (skoro) sve šta je izašlo iz tiska, od 1990' , naovamo. To je moja prednost.
Ne treba meni povjesničar Jakovina objašnjavati ko je ko, i šta je šta. On je bija malo dite, kad je Jozo umar. Sve šta on o njemu zna je knjiga, šta američki izvori, šta ex YU. U neovisnoj Hrvatskoj se (još) nije tiskala suvisla knjiga o djelima i/ili nedjelima Josipa Broza.
Osim toga, Jakovinu stalno napadaju desne snage (u koje spada i predsjednik tvog sadašnjeg matičnog radio kluba) da je sluga Partije, ljevičara, i sl. , a najbolja in je "baza" da je , citiram, "sluga SAD-a".
Šta će onda, Bože mili, govorit za Barbiku, kad joj završi mandat ?
Od 1990' , naovamo, sustavno se (ali doslovno) brišu Hrvati iz povijesti koji nisu bili po volji ideologiji HDZ-a. Spisak je predugačak, od nobelovca Ive Andrića, Ivana Meštrovića, Vladimira Nazora, nadalje...
Josipa Broza nisu mogli, ni smjeli pokušati izbrisati, jednostavno zato jer nije znanstveno valorizirano sve ono što je napravio dobro, a ni loše. Nadam se da ćemo to dočekati, ali ne od ostrašćenih navijačkih plaćenika, ijedne stranke, nego od smirenog i racionalnog povijesnog istraživača.
Spisak ratnih i poratnih zločina je povelik, i podugačak. Niko ne negira ikakav zločin koji se dogodio, i uvijek sam se zalagao, i zalagat ću se, da se svaki od njih istraži i kazni.
Ne držim ikome stranu, ponajmanje pokojnom Brozu, ali se ne mogu spuštati na nivo ulice u diskusiju koja koristi ulične argumente. Preozbiljna je to tema da bi se njome neozbiljno bavio.
Vjera, i vjernik, nemaju veze sa politikom, iako sam sa oltara, od 1990' do danas više puta čuo za "sugestiju" za koga bi "trebalo" glasat, ako si "pravi" Hrvat, i "pravi" katolik.
Nikada nisam to komentirao, iz prostog razloga što sam želio vjerovati da su to zabludjeli pastiri, a ne službeni stav Crkve.
Katolička crkva u Hrvatskoj je dobila, proporcionalno, najviše povrata imovine od svih zemalja tzv. Istočne Europe. Plaće, naknade i mirovine su najveće, od svih tih zemalja. Pametnome dosta.
I još jedno slovo, oni su izlobirali da ne moraju voditi knjigovodstvo, radioklub, ako stavi u dokumente o registraciji mogućnost da nešto zaradi, mora. Pametnima dosta.
Da zaključim, zdrav razum nema veze sa nacionalnom pripadnošću, bojom kože, i vjerom , iako neke stranke, a naročito strančice, u Hrvatskoj to poistovjećuju. To je sjeme razdora u društvu.
Ima još, prikoviše, ali ne za ovaj forum.