by 9a2jg » Tue Aug 11, 2026 6:09 am
Svi se kunu u čistu prirodu, Natura 2000, i još ne znam koliko fancy-šmensi naziva, većinom je iza toga magla.
Pisat ću o nečemu, što sam već pisao, na stranicama ovog foruma, koji egzistira već 16 godina.
Dakle, godine Gospodnje 1967, Savez omladine Splita je objavio natječaj-propozicije za one koji bi htjeli ići u 1968.-oj godini na Saveznu omladinsku radnu akciju.
Uvjeti su bili vrlo jednostavni , u školskoj godini 1967/68. učestvovati na što veći broj lokalnih radnih akcija, i zaslužiti (barem) dvije (lokalne) udarničke značke.
Osobno sam htio ići na SORA-u, pa sam zasukao ruke lokalno. Najveći "pothvat" je bio čišćenje korita rijeke Jadro u Solinu. Tamo se, od 1945. do 1967. bacalo sve, od neispravnih štednjaka, motorkotača, olupina automobila (najviše karoserija fića i Fiata 850!), a autoguma, i kamionskih guma, ne zna im se broja. To je trajalo nekoliko mjeseci, svaku subotu i nedjelju, od izlaska, do zalaska sunca.
Nakon toga, čišćenje Turske kule u Splitu, u naravi sav prostor između Pomorske škole, sve do igrališta Splita. Poslije toga je došao na red Marjan, pa Kaštela, Šolta, Stobreč.
Ponosno ističem, bez imena, jer su mi zabranili da ih spominjem, među tom mladosti je bilo desetak radioamatera, neki su od njih još radio aktivni !
Da zaključim prvi dio, bio sam jedan od dvojice amatera, koji je zaslužio dvije udarničke značke, i dobio vizu za SORA-u u 1968.g.
Naravno da ni ja, ni kolega amater, i NIJEDAN iz Splita i Dalmacije nismo omanuli ni tamo, ujutro radi za svoju normu, koju smo redovno prebacivali, a popodne, rame uz rame sa brigadom iz Žepča,radili za slovenačku brigadu, koja ni u osnovnih 8 sati ne bi ispunila normu, nego su bili na 20% rezultata.
Zašto ovo pišem ? Zato da nekome otvorim oči, da ova uspavana nacija neće nikad na zelenu granu ako se osnovni eko principi, moral i ponašanje ne promoviraju, provode, i ne naturaju od malih nogu.
Generacija sam koja nije išla u vrtić, jer ga nije bilo. No, u organizaciji društva Naša djeca, te (jedinog) pomorskog izviđačkog odreda Velimir Škorpik u Splitu, smo SVAKI vikend, organizirano, i/ili indvidualno, čistili Marjan, pošumljavali ga pod budnom paskom stručnjaka, hranili uvezene divlje životinje i ptice.
Te navike se uvuku potkožno djetetu koji sve upija kao spužva, i ostane tamo za cijeli život.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća, počelo se čistiti podmorje u Bolu. Počelo je sporadično, na inicijativu profesionalnih ribara, domorodaca, i ronioca-hobista.
U neovisnoj Hrvatskoj je to preraslo u mnogo veću akciju, koja se sprovodi u terminu između 27.4. i 2.5. , kada dođu stotine turista iz Slovenije, od kojih mnogi rado dobrovoljno pomažu u toj hvalevrijednoj akciji .
Primjer Bola slijedila su mnoga mjesta u Dalmaciji, i to me osobno raduje .
Za kraj, ponoviću što sam neki dan na ovom forumu napisao. U pučkoj školi su nas učili da je JEDINO djevičanski netaknuto područje u Jugoslaviji, naša Lika.
Osobe kojima je samo profit na pameti su nas dovele tamo gdje jesmo, naravno, bez pomoći političara na svim razinama, to nije moglo proći.
Za sada, niko kažnjen. Na svoje sam oči gledao kad su dva inspektora preslišavala staru babu na DC kod Korenice, šta je na improviziranom štandu prodavala dvi boce rakije, i dva mala sira škripavca. Usporio sam, kao i mnogi vozači ispred mene, bolje da ne spominjem što su im vikali kroz prozore auta...
I opet školska lektira, Sluga Jernej, in njegova pravica...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja