WFF

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: WFF

Postby 9a2jg » Fri Jul 31, 2026 2:12 am

Nazva me jedan lovac iz 9AFF i IOCA programa, kakav sam i sam, i veli : Složna braća kuću grade, nesložna razgrađuju !
Ja bih dodao, u desetercu : Grad gradila tri brata rođena, do tri brata, tri Mrnjavčevića... Epilog, na žalost, znamo.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jul 31, 2026 1:08 pm

I još par slova, tematika zaslužuje.

Ja ne navijam ni za jednu, ni za drugu momčad, sa svima sam u dobrim odnosima, sa nekima malo prisniji, ali sve je to jedna velika amaterska obitelj.
Prije 10, ili 12 dana, čuh na bandu, kako 2GF govori da se 1C sprema na veliku ekspediciju. Sad znamo i koju ! Za tu istu, u izvedbi 9AFF kluba, pročitah na sterilnom forumu, večer prije ! Znači, po narodnu, dva ovna na brvnu. Jedan sa 12-dnevnom najavom, drugi sa 12-satnom najavom.
Ali, to nije sve ! Najaviše iz RK WFF da će raditi i osobni znakovi. Ne čuh nijednog, prijemnik radi kak švicarska vurica. Iz karlovačke momčadi, Marijan za mikrofonom kao prvi koji ga se dočepao za 1C/p, reče da će poslije raditi on i IB, kao ličnjaci. Tako je i bilo.
Danas, karlovački logovi na 9AFF listi.

Kako sam uvijek u pučkoj školi bio najbolji iz hrvatskog (i iz povijesti!) meni je sve jasno. A Vama, dragi štioci ?

Ima još, ali, pomalo, danas i sutra zovu fibru do 40 C, da, nekoga, ne daj bože, ne inkolpa ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Aug 03, 2026 7:45 pm

Ništa mi nije jasno. U propozicijama za 9AFF diplome stoji da aktivator mora održati najmanje 44 veze. Sa nove FF lokacije 9AFF-0150 je radio neki aktivator, i napravio 5 veza, i to tamo stoji. Koja je to finta ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Aug 10, 2026 8:11 am

9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Aug 11, 2026 6:09 am

Svi se kunu u čistu prirodu, Natura 2000, i još ne znam koliko fancy-šmensi naziva, većinom je iza toga magla.

Pisat ću o nečemu, što sam već pisao, na stranicama ovog foruma, koji egzistira već 16 godina.
Dakle, godine Gospodnje 1967, Savez omladine Splita je objavio natječaj-propozicije za one koji bi htjeli ići u 1968.-oj godini na Saveznu omladinsku radnu akciju.
Uvjeti su bili vrlo jednostavni , u školskoj godini 1967/68. učestvovati na što veći broj lokalnih radnih akcija, i zaslužiti (barem) dvije (lokalne) udarničke značke.
Osobno sam htio ići na SORA-u, pa sam zasukao ruke lokalno. Najveći "pothvat" je bio čišćenje korita rijeke Jadro u Solinu. Tamo se, od 1945. do 1967. bacalo sve, od neispravnih štednjaka, motorkotača, olupina automobila (najviše karoserija fića i Fiata 850!), a autoguma, i kamionskih guma, ne zna im se broja. To je trajalo nekoliko mjeseci, svaku subotu i nedjelju, od izlaska, do zalaska sunca.
Nakon toga, čišćenje Turske kule u Splitu, u naravi sav prostor između Pomorske škole, sve do igrališta Splita. Poslije toga je došao na red Marjan, pa Kaštela, Šolta, Stobreč.
Ponosno ističem, bez imena, jer su mi zabranili da ih spominjem, među tom mladosti je bilo desetak radioamatera, neki su od njih još radio aktivni !
Da zaključim prvi dio, bio sam jedan od dvojice amatera, koji je zaslužio dvije udarničke značke, i dobio vizu za SORA-u u 1968.g.
Naravno da ni ja, ni kolega amater, i NIJEDAN iz Splita i Dalmacije nismo omanuli ni tamo, ujutro radi za svoju normu, koju smo redovno prebacivali, a popodne, rame uz rame sa brigadom iz Žepča,radili za slovenačku brigadu, koja ni u osnovnih 8 sati ne bi ispunila normu, nego su bili na 20% rezultata.

Zašto ovo pišem ? Zato da nekome otvorim oči, da ova uspavana nacija neće nikad na zelenu granu ako se osnovni eko principi, moral i ponašanje ne promoviraju, provode, i ne naturaju od malih nogu.
Generacija sam koja nije išla u vrtić, jer ga nije bilo. No, u organizaciji društva Naša djeca, te (jedinog) pomorskog izviđačkog odreda Velimir Škorpik u Splitu, smo SVAKI vikend, organizirano, i/ili indvidualno, čistili Marjan, pošumljavali ga pod budnom paskom stručnjaka, hranili uvezene divlje životinje i ptice.
Te navike se uvuku potkožno djetetu koji sve upija kao spužva, i ostane tamo za cijeli život.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, počelo se čistiti podmorje u Bolu. Počelo je sporadično, na inicijativu profesionalnih ribara, domorodaca, i ronioca-hobista.
U neovisnoj Hrvatskoj je to preraslo u mnogo veću akciju, koja se sprovodi u terminu između 27.4. i 2.5. , kada dođu stotine turista iz Slovenije, od kojih mnogi rado dobrovoljno pomažu u toj hvalevrijednoj akciji .
Primjer Bola slijedila su mnoga mjesta u Dalmaciji, i to me osobno raduje .

Za kraj, ponoviću što sam neki dan na ovom forumu napisao. U pučkoj školi su nas učili da je JEDINO djevičanski netaknuto područje u Jugoslaviji, naša Lika.
Osobe kojima je samo profit na pameti su nas dovele tamo gdje jesmo, naravno, bez pomoći političara na svim razinama, to nije moglo proći.
Za sada, niko kažnjen. Na svoje sam oči gledao kad su dva inspektora preslišavala staru babu na DC kod Korenice, šta je na improviziranom štandu prodavala dvi boce rakije, i dva mala sira škripavca. Usporio sam, kao i mnogi vozači ispred mene, bolje da ne spominjem što su im vikali kroz prozore auta...

I opet školska lektira, Sluga Jernej, in njegova pravica...
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Aug 12, 2026 9:14 pm

Noćas su najsjajniji Perzeidi... Spektakularno...
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Aug 13, 2026 4:47 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 23158.aspx

Zvao me jedan čovjek, porijeklom iz Like, govori, i plače...Veli, godinama se ličko čisto, netaknuto tlo truje, ali nitko o tome nije javno govorio i pisao. Neki iz straha, neki iz inercije, neki zbog nezamjeranja (kome?), neki kojima je lakše da se drugi bori, a oni će, zauzvrat, odozada, vikati ho-ruk !

Baš kao i iza onog saborskog zastupnika koji reže lokote velikim hotelskim kućama koji su nam ogradili ono sveto, hrvatske plaže, koje su i po našem Ustavu, otvorene za sve ljude svijeta ! To je na papiru. U stvarnosti, ako me naljute, napisaću poduži esej o tome kako te velike (pretežito strane) hotelske kuće izigravaju hrvatske zakone i Ustav.
Počelo je pod Vladom rahmetli Račana, traje do današnjih dana.
Postali smo gosti u vlastitoj zemlji. Na plažu trebamo nositi akumulatorsku kutnu brusilicu sa šajbom za željezo, nek se nađe ? Ili kliješta za kidanje čelika do 50 mm ?

Jesmo li se zato borili ?

P.S. Spisak otoka na kojima eko-aktivisti i radioamateri nisu poželjni, je poduži, ako me još budu ljutili, objavit ću ga, s opisima ekscesnih radnji, kojima su tjerali Hrvate.
Od bodyguarda talijanskog senatora na Hostu, do ercegovačkog pratra na Badiji.
Može i pitanje za miljun dolara : Kad ste zadnji put čuli Obonjan u eteru ? Zadnja moja veza, i QSL-ka je sa pozivnom oznakom YU0OM, onda znate kad je to bilo.
Sramota ? Je li zato onaj pokojni šibenski branitelj ushićeno kliktao : Obadva, obadva...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Aug 15, 2026 9:00 pm

9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Aug 20, 2026 8:02 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/biv ... ajnovije_d
Ojađeni branitelj govori iz srca, ka Sveto pismo, ali ga ne slušaju, jer nije iz redova vladajućih. A možda baš zato javno pronosi istinu ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Aug 22, 2026 1:28 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/fot ... ostalo_d_0
Sprdanje sa prirodom, s onim šta nam je netaknuto ostalo... Ništa im nije sveto. Kad pogledaš strukturu organa upravljanja, sve ti je jasno.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK