Pozdravi i želje

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Pozdravi i želje

Postby 9a4db » Sat Apr 04, 2026 10:04 pm

Moj osjećaj prema toj procesiji je da je izgubila puno
od kada je vijest na TVu.
Sretan Uskrs!
EasterBuny.jpg
EasterBuny.jpg (129.53 KiB) Viewed 11191 times
9a4db
Site Admin

Postby 9a6r » Sun Apr 05, 2026 5:24 am

Sritan Uskrs koji u Njega viruju!
9a6r

Postby 9a2jg » Sun Apr 05, 2026 7:46 am

Moj osjećaj prema toj procesiji je da je izgubila puno od kada je vijest na TVu.

Moj Djani, to ti je isto ka i turizam. Turisti "otkriju" malo pitoreskno dalmatinsko misto, sa svim obilježjima Dalmacije, i počmu ga posjećivati, s godinama, sve više.
Nakon 20 godina to više nije to misto, profaniralo se, protiv volje domorodaca. Prije nekoliko godina, baš u Hvaru je bila jedna konferencija o turizmu, autohtonosti i izvornom obličju. Prvo misto, bez konkurencije, pomeo ih je sve, je dobio - Sutivan. E sad, moga bi ti libar napisat, zašto i kako, ali, rvaskin jezikon, u njemu je ostalo najviše osnovne esencije, ni više, ni manje ! To je tajna "uspjeha".

A što se tiče premijera, njegove druge nazočnosti na hvarskoj procesiji, dobio sam "objašnjenje" hodajući ove godine u bolskoj procesiji. Meni iza škine je bija jedan Ercegovac, iz Sovića, veli on meni : "Anemija je mora poć, kad naredi žena, nije ona za ništa iz Sovića!" Citat završen. Ima još, ali duga je godina. Budemo se spominjali.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Apr 06, 2026 4:14 pm

EUrobski namjesnik za Judeju,pardon Hrvatsku,odgovoran je samo U.v.d.L.Čak i ona u inicijalima ima v.d. A ime joj počinje sa velikim slovom U. :D Ma ne more mi nikor uteć da je završija 6 vakulteta.U Lijevoj Njihovoj,oni bi najrađe i to U izbacili iz abecede.Jer kod crvenih vragov,higijena je uvik na prvom mistu.
1991 je bilo premalo rupa di bi se sakrili pa su toliki put pod noge i u tu Belgiju,umjetnu državu,nasljeđe cara Napoleona.Pa nije slučajno sjedište EU u Bruxellesu,di je odavno zavlada Sotona. :twisted:
Ali,treba se sjetiti kako je drug A.P. tijekom plandemije ipak omogućio da se više od 500 godina stara hvarska procesija ne prekine.I na tome mu treba čestitati.Da mi je samo znat jesu li pri toj njegovoj odluci prevagnuli hvarski korjeni pok.pape Maria ili glas žene iz Hercegovine? 8-)
Ili mu se u snu ukaza lik Gabrijela pa mu prišapnija da mora tako postupit? Jer Ipak je vrijeme Uskrsa,kad jedni drugima moramo praštati.Opet to slovo U. :o

Svi moji punti kad se zbroje....Z.S.G. i eto nas opet na Hvaru ;)
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Apr 18, 2026 6:44 am

Radioamateri, sretan Vam Vaš dan ! Kad Vam ga vlastiti Savez ne čestita, redakcija ovog foruma Vam želi puno zdravlja, mira i koegzistencije !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri May 01, 2026 7:01 am

Marijo, svibnja kraljice,
ti Majko rajskog slavlja;
pred sliku tvoju ružice
na pozdrav svibanj stavlja.
O daj ga, daj blagoslovi
i sve nas, Majko, s njime;
te srca naša prizovi,
da tvoje slave ime.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu May 07, 2026 4:34 am

Blagdan je svetog Duje, sveca i mučenika, solinskog biskupa, koji je umro mučeničkom smrću pod carem Dioklecijanom, zaštitnik i patron grada Splita.
Svima koji vole Split, i kojima je na srcu, na dobro van došla Sudamja !

Po čemu pamtim ovaj dan, od malena ? Od danas smo mi, dica, smili nosit kratke gaće, smili smo ić na kupanje, Kaštelanke i Tugarke bi donile na pazar prve trišnje.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jun 12, 2026 9:13 am

Danas je blagdan Presvetog srca Isusova. Slavi se u petak nakon Tijelova, a treći petak nakon Duhova.
Sutra je blagdan svetoga Ante, od tri takva u katoličkom kalendaru, ovaj je "najpopularniji", naročito u Dalmaciji i Bosni.
Sretno svima koji štuju i slave !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Jun 13, 2026 5:35 am

Svim koji slave i štuju svetoga Antu, bio sretan i blagoslovljen blagdan. Svakom Anti, Tonću, Antunu, Antoniju, i analogno tome Antonijama, Anticama i Tončicama, sretan imendan !
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Jun 15, 2026 7:03 am

Blagdan je svetog Vida, sveca i mučenika. Bio je mučenik, baš kao i sveti Duje, u doba cara Dioklecijana, koji je progonio kršćane. No, kako je karma kurva, i supruga i kćer su mu bile kršćanke !
Crkve i svetišta svetog Vida su po cijeloj Europi, pa tako i po Hrvatskoj, od Rijeke pa do granice sa Crnom gorom. Mnogi su vrhovi prozvani po svetom Vidu ; neki te nazive povezuju sa staroslavenskim Svevidom, prije prijelaza na kršćanstvo.

Zaštitnik je od mnogih bolesti, naročito onih "nevidljivih", opsjednutosti, i svih bolesti psihe čovjeka.

Na današnji dan, 500 m istočnije od vrha Vidove gore na Braču, svake godine se drži sveta misa, koju pohode austrijski i njemački svećenici, koji štuju ovog sveca. Bude puno vjernika, svećenika i planinara. Tu na ostacima crkvice iz ranog srednjeg vijeka, slavi se prijelaz Slavena na kršćanstvo. Na Braču ima nekoliko crkvica iz tog doba, u Bolu je to crkvica Ivana i Teodora. Ne smije se nikada zaboraviti podrijetlo, i prijelaz sa mnogoboštva na kršćanstvo, i put kojim se to postiglo.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK