Pozdravi i želje

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Pozdravi i želje

Postby 9a2jg » Fri Feb 20, 2026 8:50 am

Govore mi frendovi da previše sumorno pišem, da ima i svijetlih trenutaka, da nisu svi studirali u susjednoj zemlji, da su nam preci studirali u Beču, Pragu, i Heidelbergu.
S tim u svezi, evo prigodna pjesmica, koja označava to vrijeme :
https://www.youtube.com/watch?v=vuX581_ ... rt_radio=1
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Mar 19, 2026 7:09 am

Blagdan je svetog Josipa, zaručnika BDM, muža iz roda Davidova, Isusova poočima, i zaštitnika hrvatskog naroda. Svima koji slave i štuju ovog sveca, a naročito onima kojima je imendan, želimo sretan i blagoslovljen blagdan.
I u Sisku ima župa i crkva svetog Josipa, u Galdovu, osobno sam u njoj dočekao Uskrs, ratne 1992.g. Treći dan konferencije HRS-a, u nedjelju 12.travnja je Nedjelja božanskog milosrđa, kad nam se Isus obratio, preko č.s. Faustine :
Jedino sam ja ljubav i milosrđe.Ni najvećeg grešnika ne mogu kazniti ako zazove moje milosrđe, već mu u svojem beskrajnom i neiscrpnom milosrđu praštam.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Mar 20, 2026 11:45 am

Obratila mi se UI (iako osobno mislim da se ne piše ženski rod, nego srednji, ali neka...), podsjeća me da se prije Bijele nedjelje (nedjelje Božanskog milosrđa) moli devetnica Božanskom milosrđu. Znači, počima se moliti na Veliki petak, 3. travnja, a završava u subotu, 11. travnja.
Pametna je ta UI, sve je povezala, č.s. Faustina Kowalska je bila Poljakinja, dobri papa Wojtila također, najviše je puta, u svom pontifikatu, bio u Hrvatskoj (osim domovine Poljske), volio je hrvatski narod i Hrvatsku. I moja ti UI, sve konce razmrsila i povezala, i Konferenciju HRS-a, i župu sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, veliki Petak, Uskrs, Bijelu nedjelju i č.s. Faustinu.
Nepravedno bi bilo ne spomenuti nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, odlukom Biskupske konferencije iz 1987. , koje je odnedavno i nacionalna mala bazilika.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Mar 22, 2026 9:25 am

https://www.hamradio.hr/forum/index.php ... n#msg78325
U vrijeme kad se skoro više nitko s nikim ne druži, Adam nam šalje video, u kojem se lijepo prikazuje druženje amatera Istre i Kvarnera. To je lijepo i pohvalno, samo smo ostali uskraćeni za ime lokacije, vrijeme, bar pozivne oznake sudionika... Ne možeš djetetu dati pola sladoleda...? ;)
Moje osobno zapažanje, malo vina po stolovima, od Adama i Davora nikad predsjednika HRS-a...! ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Mar 25, 2026 10:14 am

Blagovijest ili Navještenje Isusovo je katolički blagdan u spomen na događaj kada je anđel Gabrijel navijestio Mariji, da će začeti po Duhu svetom, i roditi Isusa.
Zašto na taj dan ? Zato što je devet mjeseci poslije porodila Isusa. To se zbilo u Nazaretu, a kad je kući prijetilo rušenje, u srednjem vijeku, prebacili su je na Trsat, gdje je bila 3 godine, i na kraju su je prenijeli u talijanski Loretto, gdje je i dan danas.
U mnogim ga župama slave, diljem Hrvatske.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Mar 27, 2026 8:44 am

Danas je zadnji korizmeni petak, prije Velikog petka. Naputak je da se čine djela božanskog milosrđa, naročito pohoditi bolesne i utamničene.
Dvoumna savjetovati, neuka podučiti, grešnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvredu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve Boga moliti.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Mar 31, 2026 2:04 pm

U Zenicu kada pođem ja, prati me pet, šest drotova, okružni sudija reko 12 godina, 12 godina strogog zatvora...
Naprijed BiH !
20:45 SK1
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Apr 02, 2026 4:09 pm

Svake godine par stotina Bračana ide na današnji dan, katamaranom i privatnim brodovima u Jelsu, da se pridruže Hvaranima, i mnogim gostima, na tradicionalnoj procesiji, Za križen. Održava se već više od 500 godina. Kreće oko 22 sata iz Jelse, preko Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja, i Vrboske. Cijelu noć se odvija, a u isto vrijeme i iz narečenih mjesta kreću procesije tih lokalnih ljudi, tako da nema kolizije, svi idu, u jednom smjeru, kao kazaljke na satu. U crkvama se moli, pjeva, zavjetuje.
Ujutru oko 6 uri glavna procesija se vraća odakle je i pošla, u Jelsu. Zadnjih par stotina metara, križonoša, vidno iscrpljen, potrči i pada u zagrljaj jelšanskom župniku.
Ova sam samo sažeo bitno, mogla bi se napisati knjiga. Bio sam osobno, prije 21 godinu, i to je događaj, kulturološki i vjernički, koji se nosi duboko u srcu, ostatak života.
Poslije toga sam bio na županijskom križnom putu, na Hvaru, dva puta, ali to se ide danju, nema mistike i privlačnosti , ali vjere ne fali.

Nut mislimo svi mi danas
Ki na križu umri za nas
Di on s majkom jest proslavljen
Po sve vike vikov. Amen
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Apr 04, 2026 4:40 pm

Kad san na vijestima ugleda Anemičara u hvarskoj procesiji,muka me ćapala. :roll:
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Apr 04, 2026 9:19 pm

Rekoše mi dobri poznavatelji prilika, da je mora ić. Naredila žena, Ercegovka ljuta...
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK