Nije se tinta na prethodnom postu ni osušila, zove vjerni čitatelj, kaže : "Ne možeš ići na novu temu, dok ne komentiraš, njihovu tvrdnju o 2326 tečajca !"
Nevoljko sam se složio s njime, ali sam ga i blago ukorio : "Da si vjeran čitatelj, kao što tvrdiš, ne bi ti promaklo da sam ja o toj njihovoj tvrdnji već opširno pisao !"
Ali, za lijene, ponavljače, i one koji ne paze na satu, noh ajn mal !
Kad sam ja pročitao taj podatak, koji su oni protokolirano i službeno poslali u ZTK Split, to je postao dio povijesti Narodne tehnike u Splitu. Kad su me treći pitali za komentar, skroz ozbiljan sam rekao : "Da je to istina, odmah bi nazvao prijatelja Matu, predsjednika HRS-a, da uvrsti u dnevni red skupštine točku "preimenovanje Saveza", iz HRS, u RK Savez Marjan i ostali !
Za bolje razumijevanje materije, moram vjernim štiocima nešto pojasniti. RK Marjan je kao vojni klub (JNA, ne HV, moliću lijepo) imao i PPS u zloglasnoj Lori, pomorskoj vojnoj bazi. Tamo je pri Pomorskoj vojnoj akademiji djelovao i PPS RK Marjan, čiji su članovi bili pretežito pitomci. Koliko je JNA i JRM vjerovala narodu Hrvatske, svjedoči i činjenica da od dana osnutka tog PPS-a, do konačnog odlaska JNA iz Splita i Dalmacije, u taj PPS nije pripuštena ni JEDNA osoba iz matičnog kluba. Tamo su na ispite išli samo članovi komisije, koje bi predložili drugovi iz CBM-a, od prvog do trećeg člana komisije, sve DJELATNE vojne osobe u JNA. Jedino JNA i Arhiv HRS-a znaju koliko je tamo tečajaca položilo ispit, ali za taj segment je zadužen drug Goran, on kopa arhivu HRS-a, kao da premeće stvari iz svog regala. Ja bih se usudio reći, da u svo vrijeme svog postojanja, taj PPS zatvorenog tipa je iznjedrio ne više od 50 operatora ; bojim se da sam i puno rekao ! Ali, vratit ću se ja na to poslije, ima zemana, i razloga.
Vratimo se mi na manufakturu laži. Poznavatelji ljudske psihe tvrde da, što je čovjek više mozgovno ograničen, više mu je razvijeno čulo muljanja i dovijanja da uspije.
Na tom tragu, u članku na HRS naslovnici, autor upotrijebi sintagmu "polaznika tečaja" ! Pišući na takav način, nitko mu ne može reći da laže, ali i ćoravi vidi da ne govori istinu ! Ja, kao onaj koji je držao dosta tečajeva, znam iz iskustva da od upisanih na tečaj, do pola tečaja dođe pola, a od ostatka, što bog dade, filtrirano.
Oni svi koji su se UPISALI, su polaznici ! Nema veze što ih je kraj dočekala, jedna osmina, ili desetina, oni koji sami glorificiraju svoj rad, se uhvate brojke sa upisa !
To varanje je naročito došlo do izražaja u mandatima zadnja dva predsjednika Saveza, prije Mate, od kada HRS plaća klubu neku glavarinu za svakog položenog člana !
Da budem precizniji, zadnji tečaj, što nas je javno bio izvijestio drug Laureat, tada uz svoje dvije doživotne funkcije, i predsjednik Saveza, je brojio 35 upisanih !
Stalno se vrte oko tog broja, gdje se god okreneš !

Tada sam javno napisa da dam glavu da neće obznaniti koliko ih je završilo ! Koliko mi je poznato, nitko !
Ali, to nije sve ! Par godina pred rat, dođe u moj klub opširno pismo, napisao ga je neki musliman, stariji vodnik JNA, na službi u Visu. Objasnio je , nama neukima, da ga je dopala vojna i partijska obveza da obnaša dužnost predsjednika RK u Visu, jer da nema tko, i da su mještani nezainteresirani. Napisao je on da je iz RK Marjan, i da nam piše jer nas moli da mu posudimo jedan uređaj, jer da nemaju s čim raditi, jer ga matični vojni RK Marjan, ne šljivi. Mi im posudili, na revers, kako spada, nikad ga nisu vratili. Kad sam, s momčadi HTV-a bio posljednji koji je pred otvoreni rat, bio u Visu, posjetio sam Centar za OiU, u Kutu, napali su me lokalni Hrvati, da šta san doša, da oni imaju odlične odnose sa JNA, da im remetim suživot, i sve u tom smislu. Jedva izvukoh živu glavu. O tom događaju postoje i precizna izviješća.
Da se mi vratimo na temu. Kako je moj klub bio nukleus tečajeva i ispita, za pola Dalmacije, imamo podatke o završenim tečajcima, od 1978 do 1990.g. Tečaj bi završilo svake godine, između 10 i 30 osoba, djece, mladeži i odraslih. Kad kažem završilo, onda doista mislim na fizički završen tečaj, uspješno položen ispit, i minimalna pratnja, uz starijeg i iskusnijeg operatora, da se uhoda. Ako je to bilo tako, a jest, to je , za narečenih 13 godina, bilo između 250 i 270 osoba. Poslije Domovinskog rata, ispitima je pristupilo nešto više od 50-ak osoba. U ove brojke NISAM uključio ispite za članove DRUGIH klubova, koje smo mi odradili, od Metkovića, Ploča, Makarske, Hvara, Visa, Korčule, Vela luke,Trogira, Omiša, Sinja, Knina i Imotskoga, ne više od stotinjak duša. Znači, mi, koji smo uvijek bili i ostali, pet kopalja ispred njih, smo opslužili i servisirali cca 400 osoba.
Oni, nekoliko PUTA manje.
Govorila je moja pokojna mater da se u laži niko nije utopija. Jer da je to slučaj, RK Marjan bi se zva RK Šalva uomini, a ne Marjan !
Uozbiljimo se malo, ima tamo i odličnih ljudi, i stručnjaka, ne samo iz AKL-a, ali su se prepustili jednoj osobi, koja ne preza od metode da dođe do cilja.
Dokaz tome je i činjenica da u predmetnom postu spominju 2020. i priznanje HZTK klubu. Pa to oni (HRS vrhuška) dijele svojim ahbabima, šakom i kapom, samo ako su na njihovoj liniji. Ne prvoj liniji, njih tamo nije bilo, nego na misaonoj, političkom i životnom profilu . Točno ono Musolinijevo : Tko nije sa nama, je protiv nas !
Opora je činjenica da mi nismo nikad bili protiv njih, ni mišlju, ni riječju, ni djelom , ni propustom. Obrat ne vrijedi, jer ne bi bila istina, kad bi to netko izjavio.
Za početak, toplo preporučam knjižicu Potkazivač (u engleskom originalu, The informer), autora Liam-a O' Flaherty-a, izdanje Džepna knjiga Sarajevo, 1958.
Sve šta tamo piše je dio onoga što su oni NAMA radili, zadnjih 60 godina !
Bujrum !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja