No, prika s kojim sam jučer pričao o toj suptilnoj temi mi se usprotivio s neoborivim argumentom, tvrdnjom da su oni svoje mjesto u momčadi - kupili ! Da ublažim tu njegovu tvrdu (ali i istinitu) tvrdnju, mislim da bi bilo umjesnije reći da su mogli platiti.
Slušao sam jučer satima jednog dobrog operatora sa otoka koji je radio, valjda onako kako najbolje zna. Čim bi pozivatelj bio sa njemačkog govornog područja, on bi se raznježio, odužio vezu (bez razloga), dok ga tisuće "običnih" stanica zovu...
I onda dođe šećer na kraju. On korektno počme pozivati samo ATNO. I funkcioniralo je to jedno deset-petnaest minuta, a onda su počeli nekulturni divljaci širom svijeta, zvati, iako su već u LOG-u. Da stvar bude gora, među tim stanicama se našao i jedan "friški" hrvatski jednoslovac, koji ga je zvao, ovaj ga uradio, jer mu je prošao ispod radara, ali svjetska javnost je budna i neumoljiva, odmah su ga počeli prozivati zašto je odradio njega, koji je u tom trenutku već imao 3 FT8 veze u LOG-u ?!!!
A što reći o pozivatelju ? Da sam zločest, napisao bih da je to tako kad dođeš sa CB-a i ne pohađaš, i završiš RA kurs, ali neću. Dosta mu je da zna da je veza snimljena.
OZNA sve dozna !
Novi dan, nova nafaka.
Neprovjerene vijesti vele da je tamo loše vrijeme, i da su svi operatori na brodu. Što je istina, ne znamo, ali molićemo se svetome Nikoli, zaštitniku putnika i pomoraca, da im bude u pomoći, i da se svi sretno vrate kući.