Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a2jg » Tue Jan 06, 2026 7:18 am

Rijeko citiram Dina, a pametno piše :

Tko god se bavi nekim hobijem, sportom, profesionalno, amaterski nastoji postići najbolje što može i najbitnije da voli i uživa u tome.
Tako je i među nama, radioamaterima.
Natjecatelj nastoji, želi pokazati da je dobar, bolji, najbolji...
DX-eri žele to pokazati na svoj način. DXCC, diplome, plakete...
Konstruktori nastoje napraviti, poboljšati, izmisliti što drugi nisu...
Programeri (PC, software...) da omoguće ono što prije nije bilo moguće ili je ali na teži način...
ARG natjecatelji žele biti bolji, brži...
Sve to nije lako. Tehnologija, pripreme, trud i ulaganja imaju svoju cijenu. Volju, znanje, opremu, novac ...
Upitan je način na koji to želi postići ... varanjem, doping, prijavljivanje da je, u natjecanjima,
LP a radi HP, SO a radi MO ... to je poštenje iliti HAMSPIRIT, POŠTENJE. Najviše varaju sami sebe.
Ipak, na kraju, "cijelo selo zna". Pa se ti hvali po "selu". Selo moje malo.
Da mu netko radi veze jer on nema s čim. Da koristi remote jer on ima samo PC...

Ali...
Zadržao bi se na onoj rečenici, citiram, "Upitan je način na koji se to želi postići...!"
Tu se otvara Pandorina kutija na one topice koje Dino nije ni spomenuo ! Poanta je da vrhunaravni rezultati pojedinih sredina počivaju na lažima, varanju, podmetanju rezultata, manipulaciji...
Pođimo samo od tečajeva i završenih tečajaca. Zar nikome , u 33 godine u neovisnoj Hrvatskoj, nije upalo u oči da neki (uzdanički) klubovi prijavljuju stotine, i tisuće. osposobljenih i završenih operatora ? Ne upada u oči, da kada ti isti klubovi učestvuju u fildžan natjecanjima, 4 puta po pola sata, rade operatori od 65+ godina.
Mladih ima u "tragovima" kako bi rekli forenzičari !
Zahvaljujući stranim operatorima, i njihovim pričama koje smo pročitali, saznajemo da u međunarodnim natjecanjima za hrvatske klubove i ličnjake rade - stranci.
Toga nema u Matinom izviješću na kraju godine ! Dapače, on OPET navodi uzdaničke klubove kao aktivni rasadnik novih operatora, koji već uzimaju učešće u natjecanjima.
Ja znam tko laže, imam i materijalne dokaze. Znate li vi ?

P.S. Još uvijek mi nije odgovoreno na moje javno postavljeno pitanje, a čekam godinu dana, kako stranac može i smije biti ovlašteni ispitivač na ispitima HRS-a za operatorska zvanja ? Možda pomogne potpitanje, da li je to uobičajeno u kolonijama ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jan 07, 2026 6:58 am

Da u novoj, 2026. godini ne bi slučajno zaboravili da smo kolonija, pobrinuo se Grk ! Jučer je cili dan cipa pomoću remote uređaja na hrvatskom ozemlju.
Je li predsjednik u F-hafenu reklamira, ili nije ? Tražili ste, dobili ste.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Jan 08, 2026 7:53 am

Navezano na moj post pod ovim topicom, od prije dva dana, još par razmišljanja.

Cijeli siječanj traje WWA projekt. Rabim riječ projekt, a ne natjecanje, iako se ljudi natječu, međusobno i sveukupno. Izvadio sam prvih deset postaja iz Hrvatske, sve su to ljudi preko 60 godina, pola ih je preko 70 ! Meni drago, ljudi rade ono šta vole, šta su radili maltene cijeli život, jer su u ovaj hobi ušli kao klinci (kao i ja ! ).
Sad je i zadnjem slijepcu, kraj zdravih očiju, u Hrvatskoj jasno , ono što je neki dan, na drugi način rekao Dino, da tih mladih naprosto - nema !
Prije 15 godina sam javno pisao da je to sve jedna velika prijevara, kojom su klubovi dolazili do nekih novaca, a pojedinci društvenih priznanja i novaca !
I onda, i sada tvrdim isto, da bi ti prevaranti trebali vratiti novce koje su dobili, jer u suprotnom pokazujemo mladima da se zločin isplati ? Možda je to jedan od razloga što ih nema ? Jer su vidjeli onu drugu, nevidljivu, a prisutnu, stranu tih "uspjeha" ?
Isto sam, prije 20-ak godina javno pisao da bi lažni branitelji , i lažni invalidi DR-a, trebali i morali vratiti u hrvatski državni proračun sve nezakonito i nepripadno dobijene novce ! Odgovor nije trebalo dugo čekati. Neki su mi digli pozdrav (jebe mi se), neki su zvali, pa dahćali u slušalicu, drugi kašljucali, sve u cilju zastrašivanja.

Zovu me na Zimski kup. I onda, i sada javno pitam kako i zašto nije nazvan po kojem od heroja-radioamatera iz Domovinskog rata? Muk, umjesto odgovora, se još čuje.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jan 09, 2026 9:49 pm

Čitam tamo na HRS sterilnom forumu, i ne mogu se čudom načuditi : Pojedinci (zna se i koji, iz HRS vrhuške) su izmislili da ljudi samo gledaju vrhunske natjecatelje da li imaju važeću dozvolu za rad. Veće bedastoće odavna nisam pročitao ! To se kao pravdaju samozvani elitisti, sebe i svoje ahbabe !
Ni za volan automobila ne možeš sjesti ako nemaš VAŽEĆU vozačku dozvolu ! Po toj usporedbi, ovih samozvanaca, ispod časti je pitati njih za dozvolu ? Čim si (samozvani) elitist, sve ti je dozvoljeno !
Ako već šilje neku stvar, na pogrešnom mjestu, svaki član HRS-a ima pravo i obvezu kontrolirati dozvolu za rad svakog hrvatskog operatora ; ta to smo pravilo donijeli iz bivše države, i to je u redu.

Ali, onda na scenu stupaju one snage koje su prodavale hrvatske znakove, podržavale falsificirane dokumente koji su išli na HAKOM, i sad oni kukaju, umjesto njih, citiram. "da ih se eto ne pripušta na 9A DXCC listu" !
U Zakonu o upravnom postupku lijepo piše : Svaki dokument koji je ishođen od tijela državne uprave na nedozvoljen način je nevažeći ! Ako je osoba koja je to ishodila bila svjesna svog čina, onda je i kazneno djelo !
I kako se brzo vratimo na onu kuću u Vrgorcu, gdje za svakih izbora glasuje 70-ak vjernih glasaća vladajuće stranke, a kuća ima dvije spavaće sobe !
Svaka sličnost s Dalmatinskom 12 je namjerna.

Ima i POBox-ova po South Dakoti, a i šire... ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Jan 10, 2026 8:11 pm

Dummy load ti je radio odlično, ali ne kao moj

Besramni uvlakač...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Jan 11, 2026 6:16 am

Cijeli tvoj post Sale mi je šokantan ali i nadasve poučan.
Trebao bih ti ga isjeckati i na svaki ti komentirati s konkretnim argumentima ali zadovoljit ću se sa samo jednim primjerom.

Sramotno je i ponižavajuće da se našao jedino Ivo iz Zadra da svjedoči istini, koju inače svi znaju ! Ostali, poslovično - šute. A istina je jedna i jedina. Ta zar nismo svjedočili, pod bivšim predsjednikom, da taj isti KV manager odbija diskvalificirati njega, iz samo njemu znanih razloga. "Nagrada" je stigla poslije, priznanje koje mu je "dao" IO ! Samo radi što ti kažu, ne talasaj, ne udaraj na moćne, taktika je koju su prethodni predstavnici iz Istre obilato koristili, sada već i u drugom naraštaju.
Ta to traje četvrt stoljeća !

Ivo se dotakao snaga . Čitali smo da je jedan bivši predsjednik prozivao Renija da radi sa 4 kW, s pojačalom kojega ovaj NEMA, a da bi u isto vrijeme on radio s home-made linearom, kojega, kada uključi, ja mogu ugasiti stanicu, i poći loviti ribe. Ja se ne bunim, ne protestiram, a i nemam gdje, jer mi je zapriječeno. Od koga ? Od onih istih koji su, u neovisnoj Hrvatskoj promovirali kršenje zakona kao nešto normalno ! Pod uvjetom da ga krše oni, ne sitna boranija.

Rad sa klupske stanice, rad s klupske ili privatne remote-stanice, sve je "dozvoljeno" ako rade ONI.

Da živimo u normalnoj državi, pa da taj član HRS establishmenta postavi (sasvim ozbiljno) tezu o irelevantnosti pitanja o važećoj dozvoli za rad, zatvorili bi ga u ludaru.
Ovako je on samo vjerni i poslušni član momčadi koja je uspješna, i u koju bi se (navodno) mladi naraštaj trebao i morao ugledati ? Ne daj bože !

Da otvorim drugu Pandorinu kutiju, pa da krenem od oporih činjenica koliko sve to košta, plus lokacija, ne bi mi bilo dosta nekoliko kartica teksta. Zato su vladajući i promovirali remote-postaje, gdje mladi koji slijede obrazac koji su oni uobličili, dobijaju pasvorde za rad s tih remote-postaja, kao jednu od nagrada za dobro vladanje, poslušnost, odsutnost svog mišljenja, i ne-talasanje.

Pasvorde dobijaju i oni koji, umjesto mladih, odrađuju fildžan-conteste, a prikazuje se da rade mladi! Time se prijevara i falsifikat uvukao (od početka) u ovu shemu.

Mogao bih nabrajati unedogled razloge koji su potjerali ozbiljne i prave amatere od ovakvih contestića. To vladajuće nije briga. Oni tjeraju po svome. Pa sami rade, to što rade, sami sebe javno ocjenjuju, sami sebi dijele priznanja i nagrade. Tako se učvršćuje kult ličnosti, ime nije važno, jedino je važno da inaugurirani model "radi".

Zato smo i došli do toga da nam kolo vode oni kojih prije rata nije bilo nigdje, a rijetki od njih su i bili u ratu. Ne moram imenovati, sve se znade, prepoznat će se oni.
Oni su dobili rat, i sve beneficije neovisne hrvatske države, ne mi. Oni su dobili sve, mi samo pravo na veteranske bolnice. Jer, u običnima, su već 1992. skinuli velike natpise da dragovoljci imaju prednost, iste natpise koje su okačili 1991.
Jednima rat, drugima brat.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Jan 13, 2026 8:45 am

Istina je o no što je Adam napisao - dozvolu ne moraš pokazati ni policiji, jer nije njihov posao da kontrolira ovu vrstu saobraćaja, za razliku od cestovnog, ali čak i oni mogu na gornjem linku pogledati o čemu se radi, ako ih zanima, ali nisu nadležni za postupanje.

Drug Goran mi je ovim svojim pisanjem otvorio memoriju u malom mozgu, godine osamdesete...
U tim osamdesetim, išli smo po otocima, po hrvatskoj obali, manje po unutrašnjosti, pretežito za rad u natjecanjima. Sa sobom smo uvijek nosili osobne iskaznice, i fotokopiju KLUPSKE dozvole za rad. Često bi nas posjetila službena patrola Narodne milicije, pitala za osobne dokumente, šta radimo... Čim bi spomenuli da smo svi iz istog radio kluba, i pokazali (važeću) dozvolu za rad ARS-e kluba, sve je bilo riješeno u dva minuta. Stisak ruke, i obvezno : Sretno, amateri.
Jedino di nas nisu legitimirali je bio rad po Svilaji, pretežito u Kupu SRJ-a , a tamo te, i onda, i sada mogu legitimirat samo vuk i lisica.
Sjećam se i kad smo u CQWW-u postavili vrtuljak na Marjanu, i na njemu monobander za 21 MHz, na Drugoj vidilici, da su nas došli obaći dvojica milicionera, lijepo, kulturno, pogledali dozvolu za rad kluba, zahvalili, i otišli.
Nastranu pusti vicevi o milicionerima, ili sada, policajcima, ja osobno, a ni momčadi u kojima sam bio, nismo nikada imali problem s time ! Zašto ? Zato jer smo se uvijek držali zakona, ko pijan plota, i jer je većina milicionera/policajaca čula i znala za radio klub, kao instituciju, za koju je bila presumpcija ispravnosti rada, bez diskusije.

Ne bih htio biti dosadan čitateljima, ali dolaze mladi, pa da se upoznaju s poviješću. Mene je u Bolu, prije 45 godina, prijavio partijski kadar, da provodim subverzivnu i anti državnu aktivnost. Komandir stanice u Supetru poslao dvoje milicionera u Bol, zatekli me za postajom, u radu , u Kupu Narodne obrane SRH . Dođoše, pitaše me što radim, ja im rekao, oni se zahvališe, i odoše. Veličina trenutka, i istine, je u tome da su i oni više vjerovali jednom amateru, neznatnom Kokiju, nego proverenom komunističkom kadru !
Kako onda, tako danas.
Sve prolazi, svi prolaze, Zagorec pak ne...
https://www.youtube.com/watch?v=1MjMVqi ... rt_radio=1
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Jan 15, 2026 8:58 am

Jučer je (ne)slavno počela ekspedicija na Desecheo. I, umjesto da svjedočimo neprekinutom nizu QSO-a, mi čitamo kako su slabe i nejake baterije, na koliko su posto ?
To li je DX ekspedicija ? To li nam je sudbina za ubuduće ? Ne, hvala.
Ali, ne mora Koki pisati, pišu (isto) ljudi iz cijeloga svijeta.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jan 16, 2026 9:45 am

Navezano na moj post od 8.o.m., proširio se broj hrvatskih postaja koje rade u WWA programu. To je dobro. Prosječna godišta operatora su se povećala! To nije dobro.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Jan 18, 2026 5:45 am

Kad je Pilat pitao razjarenu gomilu, koga hoćete da vam pustim, Isusa, ili Barabu, svi su jednoglasno urlali : Barabu !
Kad su čelnici krovnih saveza, prije 21 godinu u Murteru, birali predstavnike u krovna tijela, nisu htjeli Dr.-a Hranu, nego Hansa ! Šta će in onaj koji se na svakoj ekspediciji nagutao pijeska, njima je trebao onaj koji radi iz klimatizirane hotelske sobe !
2024. i 2025. su bile "priprava" za ono što je sada; Revilla Gigedo, CE0X, Desecheo, nema operatora na otoku. Ako ne radiš FT8/FT4, i nemaš linear, male su ti šanse.
To li je promise land ? Ne, hvala, ne pijem.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK