by 9a2jg » Sun Dec 28, 2025 9:43 am
Dopuna mog prijašnjeg posta, po ovim topicom. Nije Jadrolinija "zahebala" Bračane ukinuvši zimski vozni red i tarifu, nego ostale koji putuju na Brač ! Dakle, svi koji nemaju stalno mjesto boravka na Braču, plaćaju CIJELU GODINU, onu cijenu od 6,5 eura, veću nego da idu u Stari grad na Hvaru.
Jučer sam putovao trajektom iz Splita za Supetar u 14:15. Trajekt pun 1/3 . U isto vrijeme je pored nas prošao katamaran za Supetar, i ja naćulija uši da čujem komentare fetivih Bračana. Da mi se bilo naglas nasmijat, onako, od srca. Evo neki od njih, citiram : "Deset euri karta, deset in kolpi palo ! Mislili su da su Bračani glupi ! Eno in ga, skoro prazan ! To mogu samo zajebat furešte ! Ne damo mi našu Jadroliniju !" Vjerujte, bilo je navijanje, ka na nogometnoj utakmici !
U Supetru, od 4 vozača autobusa, tri Pilipinca ! Specijalnost in je vozit sa jednon rukon, druga in je uvik na mobitelu ! Putnici, i oni koji nisu vjernici, to postanu nakon slalom-vožnje po serpentinama ! Zazivaju se svi sveci, od Sv. Roka, povrh Supetra, do Gospe sinjske.
Preksinoć me u jednom restoranu služija Pilipinac. Prilično govori hrvatski jezik, To je ono šta je reka Njonjo, citiram, "da ih moramo asimilirati u hrvatsko društvo!" Reka bi mu jedan moj ratni drug : "Da bog da ti Pilipinac doša za zeta u kuću".
Jedna Angela Merkel je rekla na svom odlasku, u Bundesratu, u Berlinu, da su potrošili 130 miljardi DM-a na program kulturne asimilacije, i, da NISU uspjeli ! Kad nije uspjela Angela, Njemica odrasla pod istočnom čizmom, vjernica rada, reda i poslušnosti, mi ćemo postić s političarima KVP ? U državi gdje svak traži svoj dio ?
Jutros gren kupit friški kruv, sve butige zatvorene. Sve velike trgovačke kuće su "čuvale" ove sulude kvote za rad nedjeljama za božićno i novogodišnje vrijeme, i baš onda kad građanima najviše treba, sve zatvoreno - očito nije bilo dogovora među njima !
Ali, to nije sve ! Imamo i jednoga Šiptara, taj radi cilu godinu, po 18 uri na dan, i svecon i petkon, i on je jutros zatvoren ! I on je pokupija naše mote ?!!!
Znači, naši političari su jači od željezne frau Merkel, oni su, bez potrošenoga šolda, učinili socijalnu integraciju dođoša ! Kulturnu, nažalost, neće niko, nikad.
Na kraju i jedna dobra vijest, po trajektu san putova s jednim bračnim parom, iz jednog malog bračkog mista. Pofalili su mi se da in je prošlu i ovu godinu porasta natalitet, da se čuje dosta dičinjeg plača i smija. Međutim, iduća rečenice me skroz ražalostila. Sve te "uvezene" bračke neviste su izjavile da nemaju namjeru ostat na otoku, da je ovo pustinja...
Odma san se sitija Njegoša, i moje lektire : Čaša meda, ište čašu žuči...
Čak je i nadbiskup Kutleša u božićnoj propovijedi neuvijeno govorio o "bijeloj smrti", malom prirastu stanovništva, kao glavnom problemu u Hrvata.
Ne želeći, ni u primisli, se uspoređivati , i glumiti većeg Hrvata od Starčevića, mi o tome javno govorimo i pišemo već cca 25 godina.
Oni koji su na vlasti, koji kreiraju glavne putove kojim bi Hrvati trebali ići, bi se trebali duboko zamisliti, što i kako učiniti da se ovaj trend zaustavi.
Ne želim pametovati, u ovoj godini na izmaku sam dva puta pisao osobni primjer, prije 50 godina, u onom "nenarodnom" režimu, moja supruga je, kao rodilja, imala puno više praktičkih prava i okolnosti, nego što to danas ima jedna rodilja !
Političari, kad je riječ o prepisivanju zakona iz socijalizma, pa, kad ste prepisali i osnažili zakon o RTV pretplati, što niste prepisali zakone koji se tiču rodilja ?
Svim vjernicima, i onim koji ne vjeruju, da prožive ovo sveto vrijeme do Tri kralja u miru, oprostu i razumijevanju.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja