Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Postby 9a2jg » Mon Dec 01, 2025 4:12 am

Prema tvrdnjama HRS forumske "elite", nema ništa loše u tome, dapače, to je napredak i izlazak iz idealističkog doba amaterizma u novo vrijeme slobodnog poduzetništva.
Ako pogledaš službene stavove i dokumente svih značajnijih ham radio organizacija (ARRL, RSGB, DARC itd) uvijek, nebrojeno puta se ponavlja da pecuniary interest unutar hamradio nije dozvoljen.
Isti stav se i puno puta navodi u IARU, IARU reg-1 dokumentima. U najnovijoj verziji IARU Constitution, u definiciji "Amateur Service" stoji da je to: radio-komunikacijska služba "carried out by amateurs ... solely with a personal aim and without pecuniary interest.".
Povrh toga, vrlo svježi dokument IARU Ethics and Operating Procedures for the Radio Amateur (izdanje 2025) eksplicitno objašnjava, da ne bude zabune, "you cannot make money from amateur radio communications.".
Uglavnom, sve ham radio organizacije širom svijeta eksplicitno tvrde da radioamaterska služba ne smije biti zbog financijske dobiti, komercijalna.
Naši dečki se s tim stavovima baš ne slažu. Očigledno smo mi u HRS napredniji od ostatka svijeta, kao što su i Hrvati općenito vrlo inventivni kad treba zaobilaziti regule. Naravno, u tom kontekstu ham spirit je glupo i spominjati.

S današnjim danom smo ušli u mjesec prosinac. Prva asocijacija mi je epizoda Našeg malog mista, imena "Borbena ponoćka"! U njoj su svi odgovori zašto "ratujemo" još dan danas, zašto su aktuelni partizani i ustaše, i koji su to "naši", a koji "njihovi" ! Kroz usta nevinog djeteta (glumi ga maestralno pokojni Dino Dvornik, sin Borisa) tečno izlazi sva filozofija koja nas hebe proteklih 80 godina. Citirat ću ga po tisućiti put : "oću i ja bit nazadno dite, oću i ja dva dara, za maloga Isusa, i za dida Mraza !"

Zvonko to lijepo piše, neke stvari sažme puno bolje od mene. Međutim, fale mu "sitnice". Jedna od tih "sitnica" je i kad u rečenici napiše "elite", fali mu pridjev, SAMOZVANE ! U nas je sve samozvano, od samozvane navodne elite, preko samozvanih doajena, do samozvanih i samoizabranih doživotnih predstavnika HRS-a u međunarodnim RA organizacijama, a, po inerciji nas zastupa(ju) isti i pred domaćim državnim tijelima.

Nakon duuuuuugo vremena, osjećam radost u duši jer su se ljudi malo otvorili i pišu po HRS forumu ono što misle i osjećaju, ništa bitno različito od moje pisanije, zadnjih 25 godina. Rijeka demokracije je potekla, nema više nazad, nijedna nije tekla uzvodno, pa neće ni ova !
Žrtve represivnog aparata, od pokojnog Denisa Vinceka, do zadnjeg kažnjenog ili izbačenog s HRS foruma neće biti uzaludna. Mate je imao godinu dana da rehabilitira sve nevine žrtve represivnog aparata, nije učinio NIŠTA. Dokaz više da je politika KONTINUITETA, odnosno da i on pripada njima.

Loši "advokati" poteza te i takve vlasti, u likovima Gorana ili Martina, samo još više zakopavaju sebe osobno, a nesvjesno otkrivaju i najvećim slijepcima (NHF slijepcima) pravu narav režima, koji ne da ne služi svom članstvu, nego radi protiv njegovih interesa.

Ali, ti vlastodršci su se toliko uživili u tu svoju ulogu, da stvarno misle da cca tisuću iznadprosječnih ljudi NE vidi očito, što im se, zadnje desetljeće događa pred nosom ?
Osim nekolicine koja ima korist, ne nužno financijsku i materijalnu, nitko drugi ih ne podupire. Svi drugi vide što je bijelo, a što crno ! Vide ljudi da je hotelsko ljenčarenje o našem trošku u Istri promoviranje određenih proizvođača opreme, uklopljen u remote-program, kako nečiji privatni, komercijalni i ini, do JPP-a, gdje je HRS i tzv. "mladi" samo iskorišteno kao pojam, da bi se svim gledateljima "zamaglio Travnik", odnosno da mi, zdravorazumni, ne vidimo šumu. od stabla zvanog remote !

Drago mi je da su mlađi, i pametniji , od mene našli podatke međunarodnih službenih organizacija koje nedvojbeno podupiru ono za što se ja borim već 25 godina !
Ne prolazi više ona pošalica druga Laureata : "Ma pusti ga, on ima PTSP!" : On ga nije moga dobit od 8 do 15 sati na radnom mjestu, tobožnja radna obveza.

Za kraj, Zvonko, odustani od svoje nakane da više ne pišeš. Ja sam se već pomalo umorio, a ti bolje pišeš. Da se ispuni Pismo, citiram, "gdje ja stadoh ti produži...!"
Na mlađima svijet ostaje. Dakudaće, kad mi umiremo.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a4db » Mon Dec 01, 2025 10:19 am

HAKOM nije ni nadležan za poslove najma, nego za nadzor radio spektra.

Da, tako je, nije niti za radio difuziju, mobitele, bazne postaje, optiku, stare "zvonko telefonko" žice,
sve je to "nekomercijalno", ne plaća se najmove-koncesije, ma ni u ludilu.
Odličan je ovi glasnogovornik HRSa, treba im dignit naknade za trud :D
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Mon Dec 01, 2025 11:02 am

Znaš prijatelju, kad ih razgrneš, i ogoliš, onda se vade da je ono "neslužbeni" forum, a sva peglanja mozgova normalnih članova su obavili preko njega !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Dec 02, 2025 11:48 am

Kad osoba ne raščisti sa onom "drugom" osobom, a ni uporaba hrvatskog jezika mu nije na visini, onda napiše ovo :
I, BTW, ne postoji izdanje iz 2025. godine dokumenta IARU Ethics and Operating Procedures for
the Radio Amateurs. Možda se varam, pa molim link.

U originalnom postu riječi "ne postoji izdanje" su boldane ! Onda ga je onaj drugi čovjek doveo u dilemu, pa je napisao i onu drugu citiranu rečenicu !
To je divno kad uspiješ nešto tvrditi, i još to boldaš, da bi već u idućem trenutku sam sebe doveo u sumnju.
BTW, ono boldano je, u fino rečeno, da je autor teksta dovodio nas u zabludu, ili lagao ! ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Dec 03, 2025 7:07 am

Adam napisa ovo :
Najednostavnije ti je osnovati i registrirati vjersku zajednicu, i onda si na "konju"
Red Sv.Radioamatera...

Podsjetio bi ga da je na svim popisima stanovništva u RH bilo oko 92% ljudi koji su se izjasnili kao vjernici, a od tog broja, 95% kršćanske vjeroispovijesti.

Ako je on u onih 8%, njegova osobna stvar, ali je neprimjereno, nekulturno i necivilizacijski sprdati se sa 92% odrasle populacije u RH.
Imam još objekcija po ovom pitanju, ali se nadam da ću ga kad-tad vidjeti, i osobno mu reći to što imam, da ne opterećujem, niti polariziram čitatelje.
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Dec 08, 2025 6:40 am

Silenzio. Tjedan dana nema nametnutih stavova i dogmi, koje su sami izmislili, i samo oni u njih vjeruju ! Drug Goran i Martin, dvoglasno pjevaju istu pjesmu, citiram, " kad je čovjek uložio, mora mu se i vratit, a...?" U tom njihovom aksiomu je sadržana sva filozofija ove elementarne nepogode koja nas je zadesila !
Znači, nečiji se privatni projekt, nevažno je da li je komercijalni, ili nije, ostvaruje mimo zakona, onda se poslije nađu persone koje će to sve zaogrnuti plaštem zakonitosti ? Vidimo u što se to pretvorilo, koji su domaći jataci, a koji su stalni pomagači, sve se događa na otvorenoj sceni.
A , sudeći po trafiku, gazda nije dobija ni za sol, a kamoli za zaradu. Tu dolazimo do onog drugog, važnijeg pitanja : Da li mi znamo tko je to financirao, i kome to služi ?
Ne možemo se voditi onom "psećom" logikom da što pas zapiša je njegov atar !
U tu, širu, priču se uklapa i činjenica da mu je HAKOM potvrdio odluku matičnog kluba o kandidaturi za ovlaštenog ispitivača u RA komisijama. Više od 60 godina sam u HRS-u, ovo je prvi put da vidim i čujem da je ovlašteni ispitivač HRS-a - stranac ! Svega ima u dragoga Boga, i cura rodi dite, a muža nema !

Gledam sastav tijela HRS-a. Nikad više Istrijana, Nikog iz Dalmacije. Tako i treba, ti Dalmoši su prčeviti, ne odustaju tako lako, a sa Istrijanima su u dealu, od Buje remote, preko hotelskog dokoličarenja, do terora zvanog vođenje politike na KV-u. Što zamisle, provedu u djelo, nema veze šta se ostatak Hrvatske s time ne slaže.
Zli jezici tvrde da je u financiranju ekspedicije na Austral učestvovao i HRS. Istinu nećemo saznati nikada, baš kao i za avionske karte za Brazil, prije 19 godina.
Ti isti jezici tvrde da su i dealeri remote opreme "pripomogli" ekspediciju ? Navodno im se "vratilo" gostoprimstvom u istarskom hotelu ?

Što reći za QSL-ke iz Istre. Neću prepričavati tuđe priče, dosta mi je i mojih. Od svih tamo, jedino redovno dobijam kartice od Kike 4WY i Franje 2MF, i supruge mu. A ja svima šaljem, za svaku vezu. Razgovor gluhog i nijemog.

Za kraj, ponavljam : Kako je moguće da HRS forumom harači i nameće svoje umotvorine drug Goran, koji nije član HRS-a ?
Kako je moguće da HRS donese odluku da se iduće godine konferencija/skupština održi u Sisku, iz kojeg je kluba lani došla JEDNA članarina ? To se uklapa u onu priču od prije 5 godina, u režiji druga Laureata, i vokcima za "pogođene od potresa" ? Ili u priču o kroničnom neplaćanju članarine s tog područja ?

Radujte se narodi....
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Dec 11, 2025 1:19 pm

Čitam na portalu HRS-a, ispiti za RA klase u par klubova u Hrvatskoj. Neka, to je lijepo i pohvalno, podučavati one koji će nas naslijediti.
Samo, nigdje nisam pročitao tko se o njima brine nakon položenog ispita ? Tko ih prati, Radi uz njih, pomaže, savjetuje, upravlja...
Prije par godina tako pročitah da je u bratskom gradskom radio klubu Marjan bilo 35 tečajaca. Ne sumnjam da su položili. Na bazi poznate sheme, klub je potega novce od HRS-a.
Problem je u tome što ja, koji sam svaki dan na bandu, nisam, do današnjeg dana, čuo nijednog na opsegu. Da li se samo otaljava forma, radi povlačenja novca ?
Jesu li ispiti sami sebi svrha, da se ima privid zakonitosti ? Hvale se pustim mentorima, nisam čuo da ijedan prati te završene tečajce u svojim prvim koracima, nakon polaganja ? U svoje doba, ja sam imao nad glavom šefa PPS-a, kojega sam se bojao više od predsjednika kluba, on je bdio nad mnom, i ostalima. Njegova riječ je bila zakon.
Danas, samo brojke, koje ne odražavaju pravo stanje sposobnih operatora, nego broj onih na osnovu čijih je polaganja klub dobio neke novce ! Politika i sustav velikih brojeva su nas i doveli tu gdje jesmo.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Dec 12, 2025 7:58 am

Sutra ćemo upaliti treću adventsku svijeću. Ponovit ću se, jer sam isto napisao bar 5 - 6 puta, u zadnjih 15 godina, na ovom forumu.

Baš u ovo vrijeme Došašća, između treće i četvrte adventske svijeće, kada među kršćane dolazi betlehemsko svjetlo, pokojni tajnik HRS-a Žika, bi redovno organizirao casual druženja, u prostorijama HRS-a, koja bi, kao procesija, trajala cijeli taj idući tjedan. Dolazili smo iz svih krajeva Hrvatske, od Savudrije do Vukovara, od Dalmacije do Slavonije. I stalno je netko bio, sortiralo se i uzimalo QSL kartice, popila kava, konjačić ili vinjačić, a nije falilo ni slavonske meke šljivke. Nikad nitko nije podigao glas, nije bilo prijepora, sve u duhu mira i razumijevanja. Čak se jednom čulo, sotto voce, kultna zagorska Dobro mi došel prijatel...
Kad je umro, neki su svašta govorili o njemu, većinom neistine, da je bio UDBA-š, KOS-ovac, Pančevac, Nišlija, sve u ružnom kontekstu i lošoj namjeri.
Sve i da jest tako, a nije, on, ateist, je uspješno okupio ljude, istog hobija, u božićno vrijeme, da iskreno porazgovaraju, u mirnoj i normalnoj atmosferi, u svom Savezu.
To, poslije njega, više nitko nije postigao, a, koliko znam, nije se ni trudio !

Za kraj, anegdota ; ja sam čak dva puta, dok sam radio u zračnoj luci Split, namještao sebi datume službenog puta, da bi palo u tom terminu, koliko je to sve značilo meni, i ostalima.

P.S. Usporedbe radi, u prostorijama HRS-a sam bio zadnji put 2007.g. Ja se nisam promijenio. Oni jesu. Pametnom dosta.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Dec 21, 2025 7:51 am

Gledam jučer DX cluster, netom je počeo 9A WW contest.
Vidim, Francuz radi sa 9A znakom, fali se da pretežito radi remote. Pođem na sveznajući qrz.com , vidim on tamo napiso pod kojim je sve znakovima radio 2022. iz Hrvatske,u sklopu YOTA kampanje. Pa opet u prosincu, u YOTA contestu, treći period, gdje napisa da je bio glavni organizator ! Sve remote.
Ja sve vjerujem, i sve pijem, dok se, ili , ako se, ne dokaže suprotno ?!!! Ne budi lijen ja čitam, on rođen 2000. Da ga dragi bog poživi...
Kud onda naši stručnjaci ? Šta su oni radili u Karlovcu, kad im je on sve organiziro ? Za koga je pametni Martin, navijo po internetu, da dobije posebnu (novčanu) nagradu za predan rad, lavovski dio posla, i odlične rezultate ? Za tajnicu !
Posložio sam sve LEGO kockice, ali mi i dalje nešto ne štima u glavi. Ko govori istinu, Karlovčani, pametni Martin, ili 25-godišnji Francuz ? Ja tipujem i vjerujem samo Karlovčanima. A vi, dragi štioci ?
Zaklela se zemlja raju, da se sve tajne (do)znaju !

Ima još.........
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Dec 22, 2025 9:00 am

Mic po mic, sve se doznaje. Slažemo LEGO kockice, ne fali nijedna. Bratska pomoć u operatorima i organizatorima događaja u Hrvatskoj je počela pod Pilatom, da bi dobila svoj crescendo pod drugom Laureatom. Mate samo odrađuje rutinu.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK