by 9a2jg » Sat Sep 20, 2025 5:14 pm
Dobro napisano, iako bi neka picajzla našla neke nedosljednosti. Na primjer, nije nama Hollywood otvorio oči, nego pisci s vizijom, a Hollwood ima financijere, koji nanjuše dobru priču, i, naravno, zaradu.
Sjetim se početka devedesetih, kada sam ja, kao i ostala hrvatska javnost koja čita, saznao da su nam socijalističke cenzorske škare otkinule 25 minuta povijesnog spektakla Ben Hur. Navodno, po riječima nekih preživjelih, iz cenzorskog miljea, su izjavili da su izrezane scene bile , citiram, "opasno vjerske" ! Ista sudbina je zadesila i "Deset zapovijedi", "Quo vadis", i još neke.
Spisatelji koji pišu o budućnosti, i koji su pisali, su ljudi koji imaju viziju, gledaju i vide iza horizonta, i sa priličnom točnošću pišu što nas čeka.
S početka devedesetih, svjedoci smo "laškavanja cime" mladima, na svim poljima, od hobija, do obveznog i fakultetskog obrazovanja.
Pođite u razmišljanjima od HRS-a, čega se sve odrekao, s gađenjem. Telegrafije, ispita za strane jezike, tehničkih pregleda ARS-a, tečaja od 6 mj. i još mnogo toga.
Nije to donijelo boljitak HRS-u, nego baš obrnuto, počelo je urušavanje...Zašto ? Jer je za sve potrebno vrijeme. Nadolazeći malobrojni mladci i mladice su htjeli sve, preko noći. Ne meže. Kad se dite rodi prije bivstvovanja 9 miseci u majčinom trbuhu, ne ide doma, nego u inkubator! Mi sve naše "tečajce" šaljemo doma nakon pet dana!
Ajde, bar su se okupali i dobili kolur !
Već sam pisao o osobnoj anegdoti, da su me dica nagovorila krajem prošle godine da kupim novi (ne puno skupi) mobitel. Meni, ka navrnutom Bračaninu je sve skupo, pa sam pitao sina zašto mi je odabrao baš taj. On mi reče, stoga što će se 5 godina ažurirati, veli, kao stručnjak, da je to neobično važno. Ja to nisam shvaćao dok nisam sam vidio da se u nepunu godinu dana, dva puta ažurirao, sinhronizirao s laptopom, rekli bi naši seljaci "ušao ti pod kožu) ! Epilog toga jest da me on, a i laptop, sve više pitaju o nekim dilemama što učiniti, daju mi prijedloge, bez da sam ih ja pitao. Kako je i bit W11 UI, očito je na djelu urota Zrinsko-frankopanska protiv mene !
A zna se, dva loša, ubiše Miloša !
Slažemo se u tome da su D-star, DMR, i remote samo stepenice koje vode k UI, odnosno "rasterećenju" mozga. Samogradnje, operatorske i tehničke vještine ostaju samo sanak pusti. Osobni aktivni, duboki doprinos je za Z generaciju misaona imenica , i ne samo za njih.
Znajući to sve, ne ja, nego svi RA, članovi HRS-a, se moraju čudom čuditi što im to Mate servira kao usuglašenu gotovu stvar, na nivou HRS-a ! Tko se s kim dogovorio ?
Njih 4-5, neka je i 10, nema šanse. I pravi bedaci su već shvatili suštinu stvari ; ovo već nije moba, nego prisilni rad ! Kako gazda kaže.
Govorila je moja pokojna mater : Ko te kruvon rani, ocen ga zovi !
No ovdje niko nikoga ne hrani, slobodno smo se udružili u asocijaciju koja bi trebala ispunjavati želje svojih članica, a ne da 95% članova sluša diktat manjine.
Sami diktat nije sadržaja za boljitak HRS-a i članova, nego obrnuto, protiv njih.
Za kraj, ali ne i zadnje, kad sam se vratio iz rata, vidio sam da su prvi izabrani i verificirani ovlašteni ispitivači za radioamaterske klase oni koji su služili JNA, i njenim ciljevima, do kraja 1991. Nisam našao na tim spiskovima ni jednog dragovoljca ZNG-e, HV-e ili Prvog hrvatskog redarstvenika. Ni onda, ni sada. Zar čudi onda da dragovoljcima odgovorne osobe HRS-a ni na sahranu ne dolaze ? Zar se boje buke plotuna počasnog voda ? Umrlim herojima je samo to ostalo, i složeni hrvatski barjak udovici, i/ili djeci
Gdje si bio 1991. ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja