Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Wed Jul 23, 2025 6:56 am

Kad su, ovoga rata, Bračani i Forani bili po Velebitu, vicasti ka i svi Dalmatinci, izmislili su bili novi poklič : Za doma spremni, za dom parićani !
Sada, poslije F-hafena, iznjedrio se novi poklič : Za remote - spremni !
Boga ti živa, di nečeš bit spreman, cili te život uče da moraš bit ! A i Amer nas u filmu uči, veli da je " born ready"!

Uozbiljimo se malo, oni iz prve rečenice su bili pisali peticije da ih se vrati doma, jer da su potrebni turističkoj privredi ! Sad više nisu. Tropa. Rade ljudi iz regiona, a i šire.
Pojam šire je do Pakistana, Afghanistana i Pilipina. Kao dijete sam čitao kako su u britanskoj vojsci elitne jedinice Gurke, koji dođu služiti sa 18 i odlaze sa 40 doma, oženiti se, i početi miran život. Sjetio sam se toga neki dan, prije 7 ujutro, kad sam vidio da idu na rađu u (nekad) hrvatski hotel, kod Muhameda. Pametnom dosta.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jul 25, 2025 5:08 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/des ... ajnovije_d
Koki lud, Koki propuva, PTSP. i još ne zna šta....?!!!!
Cilu san Jugoslaviju, u bivšem sistemu, obaša sa Hajdukom, i (ondašnjom) Torcidom ! Niko nas nigdi nije taka, ni reka grubu rič, samo TRI mjesta u SFRJ : Nikšić, Rijeka, i Mostar ! Nisu nas mogli vidit u štampi ! U Mostaru, na izlazu, prema Hrvatskoj, u Balinovcu, nahuškali bi (veliku) dicu da bacaju veliko kamenje na haube i šoferšajbe auta ST registracije ! Jednom smo, za dlaku , izbjegli smrtnu situaciju, R-4 poslije toga nije više bija u voznom stanju, dobri Hercegovci su nas odbacili do Imotskoga !
Pa kad mi još netko kaže da se povijest ne ponavlja ? Samo da opet ne grune ? Ne ponovilo se...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Jul 26, 2025 12:56 am

Priča mi sinoć turist, veli čekali smo s autom više od 4 sata u splitskoj trajektnoj luci, čekajući trajekt koji ih je prebacio u Supetar na Braču. Mašala !
Pa ćemo mi u turizam ? Vratili smo se u sedamdesete godine prošlog stoljeća, kad smo, i mi, i gosti, satima čekali na prebacivanje s kopna na otok.
I to na najfrekventnijoj liniji Jadrolinije, koja nosi najviše prihoda, i koja bi trebala biti ogledna linija, da se stavi u udžbenike, kakva bi trebala biti povezanost.
Moram li pisati da je jučer na Braču bilo 42 C ? Da je još gore bilo čekati u koloni u Supetru, na suncu, bez zaklona, nema te klime u autu koja to čekanje može učiniti snošljivim !
Desetljećima pišem(o) isto, priprema sezone je najvažnija, i, isto kao i gašenje požara, odvija se u zimskom periodu, sada se samo odrađuje dogovoreno !
Kome to nije jasno, u lancu turističkih uslužnih usluga, promašio je profesiju. Od ministra prometa i veza, nadolje...
Ne trebaju nama političari, nego stručnjaci. To trubimo još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sitnica, jedno 70-ak godina...
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Jul 29, 2025 5:39 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/srb ... ostalo_d_0

Politički šou vulvoustog. Srba pun Jadran, što radnika, što turista. Srbi su u Hrvatskoj trenutno sigurniji nego u Srbiji.

Ne bavim se politikom, niti se politika bavi sa mnom, ali ovaj komentar ovog članka sve govori. Hrvatska je uvijek bila, i biće, otvorena za sve radnike i turiste, ljude dobre volje. Želimo svima dobar rad, zaradu, a turistima lijep i nezaboravan odmor, kao i uvijek.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jul 30, 2025 7:50 am

Mitili smo pola lita, odo ja kraj penzića, na šentadu, da čujem najnovije ocjene i zaključke stanja u hrvatskom turizmu. Svi se slažu da je gostiju na očigled manje, i to dosta. Nije katastrofa, ali je signal da se trgnemo, jer bez kvalitetnog kadra, kojeg se mora učiti, njegovati, utrenirati, i imati u travnju, da bi dao svoj maksimum u srpnju i kolovozu, nema uspješnica, kako u hotelijerstvu, restoraterstvu, domaćoj radinosti, i svim ostalim uslužnim, malim, ali važnim djelatnostima za turizam u cjelini.

Kao što sam govorio 2001, , govorim i sada, više no ikad, turizam je tako krhka biljka da, unatoč dobroj zemlji, mineralima i gnjojivu, te vodi, lako može uvenuti. Jedna smo od rijetkih zemalja u svijetu gdje turizam nosi preko 20 BDP_a ! To je opasno, jer u svim razvijenim zemljama su to jednocifrene brojke, najčešće oko 5 ! Što to znači ? Uništili smo industriju, ostao je turizam, uslužne djelatnosti, i usluge. Puno malo, za stabilnu državu. Ne ostavljamo djeci i unucima sjajnu budućnost u amanet.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Aug 07, 2025 8:47 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pij ... ajnovije_d
Vidio Indijac da onaj Marokanac, šta je tuka hrvatskoj policajki glavom u zid, nije fasovo degeneka, pa onda on nastavio...
Dragi štioci pretpostavljate šta bi se dogodilo da je to učinio u svojoj Indiji, u bogomolji druge vjere ? Bilo bi, kao u pjesmi : Sanjao sam nočas da te nema...
https://www.youtube.com/watch?v=QO_stinPeXY
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Aug 09, 2025 6:58 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pol ... ostalo_d_0
Da li je riječ o zamjeni teza ? Da se ne priča o zločinu ? Da su zločinci Hrvati, već bi pisalo ime i prezime, godine, i odakle su. Baš smo kolonija...
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Aug 11, 2025 4:35 am

Jučer ujutro, dođem u 06:30 ispred zgrade jednog velikog trgovačkog lanca , (ne spominjem mu ime, da me ne tuže!) predati boce na otkup, PVC, limenke i staklo.
Kad tamo, već tri Pilipinke, male, okretne, tihe, po pokretima vidiš da su uvježbane i radišne. Prošlo je i 5 minuta dok sam ja skužio da one ustvari rade u trgovačkom centru, ali da su došle prije, da uklone zastoj u mašini, koja se večer prije napunila. Dekor oko samog pogona je "svemirski", na stotine kesa, napunjenih jučer, i prethodnih dana. U 07:00 otvoriše centar, i počeše sa radom.
I sad ja stao dumati... Dok su tu bili isključivo naši radnici, nikad nitko, od kako se počelo s otkupom ambalaže, nije došao ni minutu prije, ove pokazale kako se to radi.
Ali, njih tri, a prije bi jaro iz susjedne države, bio sam ! Da ponovimo gradivo, njih tri, zemljo sam. Pouku neka izvuku čitatelji !
Ali, to nije sve ! Kad je trebalo dobiti koncesiju na javnom natječaju, sadašnji koncesionar se borio rukama i nogama da je dobije. Čim je dobio, do današnjeg dana, aljkavo se odnosi prema odvozu toga, stvaraju se brdašca na nevelikom parkingu, smeće, nered, sve ono što nam,kao turističkom mjestu, ne služi na čast.Nije to naša, domaća, dalmatinska kultura, i ponašanje ; ne šaljemo lijepu sliku u svijet !
Jer, dragi štioci, ovog ljeta sam sretao, osim branitelja, i Šveđane, Norvežane, Belgijce i Nijemce, kako donose tu ambalažu na otkup, znači, nismo baš ni mi najveća sirotinja.
Da zaključim za jutros, riječima JBT-a, na povijesnom govoru u Splitu "ondje gdje mi ne radimo dobro, ubacuje se neprijatelj"! Naravno da Pilipinke, koje su došle za boljim životom, nisu nama neprijatelji, ali su nam pokazale šta i kako se radi, i što radimo pogrešno.
Činjenicu da jednog našeg komšu zamijenjuje njih troje, ne mogu, i neću smetnuti s uma ; ta i zapadna Europa je (konačno) shvatila ono, što je otac moderne Njemačke , Konrad Adenauer rekao : Dajte mi radnike iz Jugoslavije, najbolji su !
No, moćnici i silnici u Briselu odlučiše drugačije, da se domaći radnik (konstantno) neprimjereno malo plaća, da bi iseljavao, a na njegovo mjesto se dovode strani radnici, koji (sa novčanom potporom EU) u naravi primaju mnogo više, nego domaći radnici ! Niko da se obazre na činjenicu da ih treba tri puta više ? Znači, rvaski, latinica, na svakog iseljenog Hrvata, uvoz 3 škura ? Da bi nas što prije nestalo ? Dobro je piva Žanko, 1990.g. , samo mi tukci nismo razumili. Raselit nas triba, da nas manje ima...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Aug 16, 2025 2:01 pm

https://www.youtube.com/watch?v=lFKGwZv ... rt_radio=1
Navalili na moj salaš vuci, palili ga, i Nemci i Turci, ubijali zoru kad se javi, ubili te moj Dunave plavi...
Onda, jeste se dogovorili, poslije 80 i kusur godina, ko je zapalio žito ? Študent, ili Šicer ? Ostavite ovaj jadan narod da živi, koliko se može.........
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Aug 17, 2025 3:55 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/suk ... ajnovije_d
Prije 25 godina, kad su velike hotelske kuće počele bušiti Vladu pokojnog Ivice Račana, kukajući da im nitko neće doći u luksuzne hotele ako nemaju "svoju" plažu, insistirajući na koncesijama nad javno dobro , ispred svojih hotela, upozoravali smo, diljem Hrvatske da će se to izroditi, od ograđivanja plaža, do agresivnih zaštitara.

Na žalost, bili smo u pravu. Iako nam Ustav RH garantira neometan pristup hrvatskom javnom dobru, u praksi se sve izokrenulo, izopačilo, kako na štetu domicilnog stanovništva Hrvata, tako i gostiju. Dogodilo se točno ono što smo prorekli. Oni se ponašaju kao da je to njihova svojina !
Da ne pričam i o nešto "blažem" vidu uzurpacije, kad hotelski radnici navečer ostavljaju puste ležaljke i ručnike na plažama gdje NEMAJU koncesije, a to nemaju pravo, čak i da je imaju !
Žrtve smo dogovora Vlade , županija i velikih hotelskih kuća koje se ponašaju gangsterski. Ucjenjuju Vladu, koja im, malo pomalo, sve popušta, na našu štetu.
Zašto ? Da bi profit išao diljem Europe i svijeta. Hrvatima ostaje samo osjećaj manje vrijednosti, s pitanjem na ustima : Zar smo se za ovo borili ?
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK