by 9a2jg » Sat Apr 26, 2025 5:59 am
Nisam ministar ćudoređa u Matinoj vladi, niti urednik zidnih novina za veličanje lika i djela Laureata i ekipe, na način kako to očito rade 6KX i 6C, ali....
Već sam objasnio na ovom forumu šta se događalo na Gospinom otoku , u Solinu, 1975, potom u Biskupiji i Cetini kraj Knina, da bi se (u socijalizmu) ciklus završio grandioznim Marijanskim kongresom u Mariji Bistrici. Zna se tko je bio na kojoj strani, tko je bio ponizni vjernik, a tko je proganjao, uhodio i ometao "mantijaše". Neki od njih su još živi, i čitaju ovaj forum ; njima ne pišem, oni su bili akteri !
Kad je papa Wojtila došao na Žnjan, radila je prigodna postaja ; operatori sve sami Banjičari, Muzilaši i sa Topčidera , tko ne vjeruje, poslat ću mu praznu QSL-ku, sve piše na njoj, kao grozan dokaz jednog vremena. Bez srama i stida. Upri Milka, brdo je...
Sad se slavi 1100 godina krunidbe kralja Tomislava. To je , prvenstveno, crkovna svečanost, jer je papa poslao Tomislavu krunu, i priznao ga, urbi et orbi. Crkva je, sviđalo se to nekima ili ne, ali dokazi svjedoče ovom pisanju, očuvala jedinstvo i identitet Hrvata, nije bilo obrnuto, da su Hrvati sačuvali crkvu.
Samim time, zna se tko bi trebao biti organizator tog SES-a, na državnom nivou ! Ta nisu imali katekizam između dva predavanja moralno političkog vaspitanja ?!!!
A nije im se, ka Tomcu, u poznim godinama ukaza Isus !
Meni je razumljivo da netko, tko nije vjernik, ne može razumjeti što i kako vjernik osjeća. Reče Isus : Ne živi čovjek samo o kruhu... Nama, vjernicima, je važna duhovna nadgradnja, i onaj vjernički dio života. Njima nije, ja ih ne osuđujem, dapače. I u Vazmenoj noći se usrdno molimo za njih, kada u tamnoj crkvi svećenik kaže : "Molite i za one koji ne vjeruju !"
I sada , crescendo. Njih je 8%, a nas 92%. Znači, manjina određuje ponašanje i okružje većini. Zašto ? Jer su oni sada na vlasti, i misle da mogu određivati pravila ponašanja. A ne mogu, nije ljudski, ni kršćanski. Jer, ove godine su se oba Uskrsa slavila na isti dan, slijedeću takvu prigodu mnogi od nas neće doživjeti, kako tko.
Zahvaljujući mudrom rukovodstvu propustili smo šansu koja se rijetko viđa, u jačanju ekumenizma. Kažem propustili smo, a mi, vjernici, nismo učinili ništa ! Samo smo šutke gledali ne-čestitanje Uskrsa, građanskog i kulturološkog dosega, kojeg smo MI pripomogli da ga ONI dosegnu. Sad smo, nažalost vidjeli da je to bilo falšo, s njihove strane, reda radi, da se otalja, da svijet vidi...
Za kraj ću, po ne znam koji put ponoviti zoran primjer, koji svjedoči mom pisanju. Kad je umro jedan od bivših predsjednika mog radio kluba, Ozren, na ispraćaj u kapelici na Lovrincu je bilo dvadesetak njegovih kolega iz Službe. Od kapelice do mjesta ukopa je bilo par stotina metara, "izgubilo" ih se pola. Na kraju obreda pred otvorenom rakom, svećenik je obavijestio nazočne, da će odmah nakon ukopa, biti misa za pokojnika, u crkvi na Visokoj, preko puta radio kluba Split. U njoj, od njih, nije bio nitko.
Zato mene zaista ništa ne može iznenaditi.
Frane naš, zaštitniče malih, slabih, bolesnih, nejakih i siromašnih, počivao u miru božjem.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja