I ja sam jedan od RA iz Hrvatske koji je uzeo učešće u belgijsko ON100 programu, radim rekreacijski. Tehnički i organizacijski program je dobro osmišljen, nešto kao DL2025, koji je jučer završio. Baza podataka je hamlog. Nisam stručnjak da ga ocjenjujem, za ono za što mi treba u ovom belgijskom programu, mi je dostatan
Ono što meni upada u oko, da se korisnike nutka na donaciju hamlog programu. Tako je bilo sa eqsl, qrz.com-om, i mnogim drugima, prvo ti stidljivo, zatim otvoreno, pitaju za donaciju, u drugom činu ti propišu , koliko bi "trebao" dobrovoljno dati, da i dalje uživaš tu blagodat !
Ali to priča ne prestaje. Na hamlogu ti odmah nude i uslugu slanja direkta, bilo gdje po svijetu, već od 0,99 eura ! Priča neodoljivo podsjeća na Ryanair. Dok se, prije par godina, nije otkrilo koliko hrvatska vlada, županije i turistički gradovi "dobrovoljno" dotiraju tu firmu, držali smo je za Majku Terezu 21. vijeka !
Ali, ni to nije sve. Držanje svog jedinog loga na jednom serveru, jednog davatelja usluga, vas u idućem trenu učini ovisnim o njemu, i onda će početi plaćanje.
Ta i ova tvrtka ima sjedište u USA. Ništa nije tako skupo kao besplatan ručak. USA izreka. Sigurno, kao u SBER banci.
Da me tko pogrešno ne shvati, nisam protiv činjenice da privatna tvrtka radi za zaradu, samo sam debelo protiv toga da nam je takva budućnost, a što nam Mate stidljivo, između redaka, najavljuje.
Lako onima što urade malo veza ; što da radimo mi, "prosječni", sa 3 do 5 tisuća veza na godinu ? Dignemo kredit za slat QSL-ke ?
Oduvijek se ovim hobijem pretežito bavila srednja klasa. Komercijaliziranjem svega oko nas, samo ubrzavamo postupno gašenje lijepog hobija.