Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Postby 9a2jg » Tue Dec 31, 2024 7:14 am

Ovog su ljeta "razmontirali" ostatke tvornice Nade Dimić u Zagrebu. Mudri ljudi su pažljivo skinuli natpis, i odnijeli ga u Tehnički muzej da ga restauiraju, pokušaju vratiti izvorni sjaj, i da ga ostave za pokoljenja koja dolaze, da vide da NADA ne umire zadnja, kao u poslovici, nego živi vječno !
Jer da nije tako, čovječanstva, narodi i skupine, na svijetu bi učinili masovni harakiri, sepuko 21. vijeka. Uvijek se vrijedi boriti, ne za sebe, nego za bolje sutra, onima koji dolaze poslije nas.
Ovo je odgovor onima koji me, svakodnevno, zovu, i pitaju isto pitanje, citiram, "koja je svrha tvog pisanja, vidiš da sve ide u krivom smjeru, a biće i gore" ?
Mi, ne ja, ovdje pišemo već 15 godina, a pomaci su mali, to je istina. Istinu i pišemo, samo to puno ne tangira vladajuće, jer razmišljaju s pozicija sile i vlasti.

Neću sada i ovdje, na Staru godinu, brojiti i premećati nastupne riječi novog predsjednika, ima zemana, ako sam za njega, to ne znači da se slažemo u svemu.

Najbolji dokaz je njegov izričaj, citiram, "većina ljudi s kojima sam razgovarao ima pozitivno mišljenje o radu QSL biroa" ! On je Račišćanin, koliko mi je poznato, a jedna od slavnih dalmatinskih poslovica je da " uvijek treba ćuti i drugi zvon" !
Nikad ne zaboravimo riječi svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije koji je rekao : "Oprosti mi bože što sam Dalmatinac !"

Zašto ovo pišem ? Zato što smo svjedočili slavnoj izjavi, vrlog Uzdanice, 3 mjeseca prije svrgavanja Marinka, da, citiram, "QSL biro radi odlično, da je on to provjerio!"
Svrgoše Marinka (za zaboravne to je bilo u travnju 2020. ), ispostavi se da prethodne 3 godine nije slao , ili je nešto slao neredovito, ukratko krš, lom i nered.

Neposredno pred inauguraciju novog predsjednika, postigli smo neslavan rekord, čak i na Balkanu, 370 dana između dvije pošiljke QSL karti, sa QSL biroa. U mojih 60 godina u HRS-u to ja još nisam doživio. A novopečeni predsjednik tvrdi da mu kažu da je stanje dobro ?!!!

Ne želeći, u ove dane, "dokazivati" tko je u pravu, samo ću, bez nadolijevanja ulja na vatru, reći da ja IMAM dokaze u prilog mojih riječi. Oni nemaju za svoje.
Pametnima , dosta.

Danas se u crkvama, na večernjoj, čitaju matice, župske knjige, broje se, i taksativno nabrajaju, umrli, rođeni, kršteni, pričešćeni, krizmani, vjenčani. Inventura godine.
Tako i radimo u našim kućama, obiteljima, vezama. Meni je, od prije 60 godina, klub druga kuća. Zato i radim godišnju inventuru, jer nema dobrog rada iduće godine, bez dobre inventure za ovu godinu !

Svim ljudima dobre volje, svim radioamaterima Hrvatske i svijeta, želim da imaju 2025.g. kao godinu mira, zdravlja i razumijevanja, to nam najviše treba. 73 !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jan 01, 2025 6:41 am

2025.g. je jubilejska godina. 925.g. je bio crkveni sabor u splitskoj prvostolnici. Tom prigodom, papa Ivan X piše pismo "dragom sinu Tomislavu, kralju Hrvata". Znači, obilježavamo 1.100 godina hrvatskog kraljevstva, tj. državotvornosti u Hrvata.
Zbog drugog svjetskog rata nije obilježeno 1.000 godina hrvatskog kraljevstva i 1.300 godina kršćanstva u Hrvata, stoga su hrvatski biskupi, svojim Pastirskim pismom iz 1975. pozvali na duhovnu obnovu hrvatskog naroda, slavljem na Gospinom otoku u Solinu 1976., nastavljeno proslavama u Biskupiji kod Knina, i Branimirovom godinom u Ninu. Završetak je bio Euharistijski kongres u Mariji Bistrici 1984.g.
Misli i djela su usmjereni na proslavu 1.400 obljetnice kršćanstva u Hrvata, 2041.g. Prevažna stepenica na tom putu duhovne obnove za sve kršćane je 2033.g. ; 2.000 godina od otkupljenja mukom , smrću i uskrsnućem Gospodina Isusa.

U ovoj godini slavimo i 800 godina od dolaska Dominikanaca - reda propovjednika u naše krajeve. Dubrovnik 1225. , Nin 1229. , Zagreb, Zadar, Split, Kotor, Trogir, Šibenik, Senj, Bol itd.

Katolička crkva je ovu godinu proglasila godinom oprosta. Ne moram posebno objašnjavati što to znači za vjernike, i sve ljude dobre volje.

Radio klub Split obilježava 80 godina svog djelovanja i rada, a što ćemo skromno obilježiti, u rujnu i listopadu. Nastao je spontano, aktivnošću netom demobiliziranih boraca 26. i 20. divizije, koje su prethodno, nakon teških borbi oko Knina, oslobodile sjeverno primorje, Rijeku, Opatiju, dijelove Istre, i ušli u Trst. Mnogi od njih su bili članovi kluba, koji je, zajedno s aeroklubom u Splitu, osnovao Narodnu tehniku Splita, a jedan je od osnivača Narodne tehnike Hrvatske, i Saveza radioamatera Hrvatske, danas HRS-a.
RK Split obilježava i 25 godina svog rada bez financiranja. Znači, imamo kome i šta za oprostiti, zaboraviti nećemo nikada da su nas htjeli izbrisati oni, koji bez naše pomoći, ne bi nikada ni postojali !
Last edited by 9a2jg on Wed Jan 01, 2025 3:22 pm, edited 1 time in total.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Wed Jan 01, 2025 1:36 pm

Baš će bravarevi štovatelji slavit 1100 godina hrvatske državnosti? :?
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Jan 02, 2025 10:20 am

Primio sam par, recimo neugodnih, poziva, u kojima me pozivatelji "pozivaju na red", zamjeraju mi što pišem o Mariji Bistrici. Namjerno sam je nabrojio u nizu manifestacija i obljetničkih slavlja, jer su tamo bili mnogi iz HRS-a, "po zadatku" , ometati "mantijaške skupove". Za svoje djelovanje su dobili KV uređaj Somerkamp, na revers, koji im je poslije i ostao! Neki su ga čak i prodavali po malim oglasima amatera! Neki pak, mudriji, su uz njega dobili i promaknuće! Tek toliko, nek se nađe.

Kako se samo povijest ponavlja, samo se mijenja datum, i ime aktera. Zato i jest povijest učiteljica života, i majka svih nauka.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jan 03, 2025 2:10 pm

Obratio nam se Mate, predsjednik HRS-a, urbi et orbi, nakon završenog elektronskog glasanja. Nije propustio naglasiti da su , od 75 zastupnika, njih 56 pristupila glasanju, od kojih je 55 glasalo ZA, a jedan bio suzdržan. Naravno da sam ja bio taj suzdržani ! Zašto ? Zato što to NIJE plan i program predsjednika, nego prethodnika ! To je Mate , neizravno sam priznao, i obećao dati truda da REALNI , i NJEGOV plan rada i financija, bude za travanjsku skupštinu. Ja sam, u ime kluba, glasao ZA, one točke koje osiguravaju regularnost skupštine, a SUZDRŽAN, za ne biti protiv, jer bi se to pogrešno tumačilo, u odnosu na Plan rada i financija, jer nije njegov.

Dvije stvari upadaju u oči. Nitko da se zapita, ako je sve u redu, zašto glasa SAMO 56 zastupnika ? Jer, pazite, to nije 56 članica-klubova, nego puno manje, jer su GLASALI svi oni koji imaju dva ili tri zastupnika ! Znači, sve potvrđuje moju tezu, da od 92 kluba na spisku, što nam je Stručna služba poslala pred izbornu skupštinu, realan je broj ISPOD 50 ! Ja sam, pred izbornu skupštinu bio (suviše) velikodušan, i baratao sam brojkom od 60 ! Na žalost radioamaterizma u Hrvatskoj, ovi zorni, HRS-ovi, pokazatelji, su točni.
Drugo, nikome ne pada u oči monolitnost, koja nije zabilježena od kongresa KP SSSR-a ; svi po svim točkama ZA ! Odgovor je prozaičan, i znam da ga (u sebi) znate, golema većina nije ni proučila materijale, nego je dizala ruku po inerciji, po "naputku", ili po obvezama, koje su zaslužili od HRS-ova vodstva, prošlog i pretprošlog mandata.

Nije mi se svidio stav novog predsjednika, koji se odmah obranaški postavlja, kad sam ja postavio pitanja o STVARNIM članovima, i pripadnosti matičnom klubu. Odmah se počeo pozivati na Zakon o zaštiti podataka ! Čemu ? Takvi zakoni su i u ostalim zemljama oko nas, sastavnicama bivše YU, i ostalima. I, gle čuda, nikome ne smetaju podaci takve vrste, samo čelništvu HRS-a !
Da bi potkrijepio koliko su ti stavovi "šuplji" uzest ću kućni primjer. Moja pokojna supruga je morala dva puta slati privolu za objavljivanje osobnih podataka Stručnoj službi, pa nisu uvažavali skenirani original, ni screenshot, na koncu je bila PRISILJENA poštom poslati original s vlastoručnim potpisom, jer su tako one dvije tražile ! Rezultat je bio , ne porazan, nego nikakav, jer i NAKON toga nije bila u 9A adresaru, a službenica u HAKOM-u je rekla da iz HRS-a nije ništa došlo o njoj !
Jagodu i šlag na tu "kuhanu" tortu je stavio drug Laureat, javnom izjavom, citiram, "kako u HRS-u nije bilo mobinga prema svojim članovima" !
I onda , nakon ovih "stilskih vježbi" iživljavanja nad svojim članovima, Mate kaže da on mora poštovati zakon o zaštiti podataka.

Koki je zadnja osoba , ne u HRS-u, nego u RH, koji će pozvati na nepoštovanje zakona, i građanski neposluh, bez obzira da li je opravdan , ili ne.
Ali, nitko se ne može pozivati na zakon koji štiti falsifikate, fantomske članove, klubove na papiru.
Ceterum censeo, i dalje mislim da D-12 treba provjetriti, učiniti PRAVU inventuru, dati članstvu popis STVARNIH klubova i članova, i sa njima pokušati ostvariti ono što novi predsjednik bude zacrtao, sa ili bez naše pomoći, u travnju 2025.g.

Do tada, ko boga vas molim, ne mašite zakonima, nego provjetrite odaje u D-12.
Treba nama preko rijeke.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Jan 04, 2025 4:47 am

https://www.hamradio.hr/obracanje-predsjednika-hrs-a/
Na navedenom linku se nalazi pristupna besjeda našeg predsjednika Mate, na Badnjak. Jedan od napisanih pasusa glasi :
Molim predstavnike klubova da slijede formalne upute koje su dobili putem elektroničke pošte od naše Stručne službe kako bi ispoštovale sve uzance koje nas obavezuju jer verificirane planove rada moramo predati HZTK do 14. siječnja 2025. što je preduvjet za dobivanje financijskih sredstava za programske aktivnosti.
Niko u RH na ovo nije trznuo. Zato što ne pamte dugo, ili nisu čitali dokumente HRS-a prethodnih prosinaca... ?
O čemu se radi ? Pozorno pratim, čitam i sejvam sve dokumente , relevantne za rad HRS-a. Vrlo je simptomatično da se identična situacija godinama ponavlja, samo su datumi i ime predsjednika drugi. Tako je bilo i sa Planom programa kada je Pilat preuzimao dužnost, pa isto i kada je Laureat preuzimao od njega , zli jezici kažu da više nije funkcionirao od lipnja 2000, a da bi pojačao dojam kod ovaca, drug Laureat je u par navrata pisao u obranu takvog ponašanja, kao da udarnice neće imati za kupiti kruha ?
Istina je, naravno, na drugoj strani rijeke. O tome sam javno pisao, da su sva "obrazloženja" druga Laureata obmana članstva i podmetanje. Gdje je problem ? On leži u činjenici da svi čimbenici uhodanog procesa ne odrade svoj posao na vrijeme ! Svi potrebni dokumenti, sve odluke, i sva papirologija, moraju biti gotovi do polovice studenoga, i poslati na HZTK, odnosno nadležno ministarstvo. Ako se to dogodi, onda nema panike, svi faktori u sustavu delaju kak švicarska vurica. Ako nešto i zapne, djeluje mehanizam sustava, koji omogućava zakonsko i legalno financiranje po privremenom Planu za I kvartal kalendarske godine, To sam javno objasnio drugu Laureatu, i svima koji su generirali paniku, i raspad sustava.
Zašto nam se onda, opet, to događa? Zato što pod krinkom hitnosti, važnosti, i neophodnosti da se to učini odmah, netko nešto hoće "progurat", da prođe ispod radara.
Takva situacija, u kombinaciji s božićnim vremenom kada se to događa, je kućni specijalitet druga Laureata, ni Stevo Karapanđa mu nije ravan !
Da je to sve tako, i točno, svjestan je i Mate, pa zato već u idućoj rečenici, poslije kvotiranog pasusa, kaže da će učiniti sve da se takvo nešto više ne ponovi.

Let it be !
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Jan 06, 2025 6:04 am

Od kako je svijeta i vijeka, postoje nevjerne Tome. Tako su i tri nekršćanska Maga, nakon što im se ukazala nakana u snu, došla pohoditi novorođenoga sina božjega. Nose mu tri dara, tamjan kao Bogu, zlato kao Kralju na nebesima, i smirnu kao čovjeku. Njihovo svjedočanstvo objavljuje dolazak Spasitelja svijeta i Otkupitelja naših grijeha.
Tako se dešava i u svakodnevnom životu. Sve je podložno provjeri, u sve se sumnja, dok se pravo stanje, i istina ne dokažu i potvrde.
Iduće nedjelje je krštenje Gospodinovo, završava božićno vrijeme. Počima vrijeme u kojem treba zasukati rukave, i kročiti smjelo u novu kalendarsku godinu.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Jan 07, 2025 8:28 am

Idu dani, a mi još nemamo spisak lokacija i ugovora sa OiV-om, za smještaj repetitora ! Nemamo ni odgovor zašto su prikazani na tri mjesta u financijskom planu ? Da izgleda manje ?
Nemamo ni odgovor za koliko radi v.d. QSL manager, i što je u onih 6500 eura , ugovora o djelu ? Raščlamba ?
Zašto nigdje nije prikazano 50.000 eura, za koje bivši predsjednik tvrdi da ih je "ostavio" u kasi, valjda na računu ?
Zašto se krije broj i nacionalnost "mladih" čije je je troškove u istarskom hotelu platio HRS ? Da li je točno da je nešto bilo, ali ne državljana RH ?

Ima još pitanja, pola Rabe, ali, ne treba pritiskat friško vodstvo, nek se saberu... Još je božićno vrijeme...
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Jan 09, 2025 10:27 am

Kad dođeš na ostavinsku raspravu, odvjetnik, ili javni bilježnik, pita možebitne korisnike oporučnih dijelova, da li se prihvaćaju takve oporuke. većina korisnika odmah ispali : Prihvaćam ! Na to im službena osoba skrene pažnju na jedan "mali i nevažan" detalj ; ako prihvaćate, da li ste svjesni da, uz materijalnu, financijsku i inu imovinu i potraživanja, od strane umrlog, prihvaćate i sve njegove obveze, možebitne dubioze, dugove, neotplaćene kredite... Mnogi tada, ne odustanu od naslijeđa, nego traže odgodu, dok to sve ne provjere, jer im je službena osoba po dužnosti, stavila bubu u uho.

Primopredaja dužnosti, ma kako to nekome zvučalo suhoparno, nije samo rukovanje, i eventualno potpisivanja protokola, ili zapisnika o preuzimanju.
Nova odgovorna osoba, PREUZIMA, ne svojom voljom, nego automatski, sve ono što je bivši predsjednik stavio u (bivše) planske dokumente, a nije izvršio. Nije to prebacivanje odgovornosti, sa Marka na Janka, nego odgovorno služenje članstvu. Kako nismo vidjeli dokument o preuzimanju, a samim time ni spisak nezavršenih (a mnoge i nepočetih) obveza prethodnika, o sadržaju možemo samo nagađati.

Za razliku od većine zastupnika, ja ustrajno pišem sve zadane obveze iz potvrđenog Plana aktivnosti. U 4 godine ih se nakupio lijepi broj. Napravio sam i spisak, javnih obećanja Predsjednika, kao odgovorne osobe, a ne kao ćakulu u konobi, sa kaštelanskim crnjakom. Spisak nije golem, ali je dovoljno velik da jedan prosječan zastupnik zapita : Kako mu je NO mogao dati odriješnicu, a obećanja ostala prazno slovo na papiru ?

Postavio sam pitanje novom predsjedniku, da li će ispraviti krive, nepravedne, amoralne, neetične, i za članove HRS-a štetne, odluke sad već bivšeg predsjednika ?
Odgovor je sročen, iz pristojnosti valjda, ali neodređen, neuvjerljiv, maltene da je drug Milin bio Ivana Orleanska ! To tako ne ide.

Namjerno nisam pitao za takve odluke, i iz još jednog mandata prije ! Zašto ? Zato jer su tog mandatara instalirali u NO ! Za nagradu, ili za kaznu ?
Postoji i još jedan, prevažan, razlog ; koliko mi je poznato, tada NIJE bio napravljen zapisnik o preuzimanju ! Pohvalno ! Topla preporuka za funkciju u NO !

Za kraj, ali daleko od toga da je zadnje, smatram da je nefer sakrivati se iza Zakona o zaštiti podataka, za ne dati članstvu na uvid, onaj minimum minimuma, o njima samima. Članarine, datumi uplata, i izvori sredstava, su zaseban predmet. Budemo ga uskoro otvorili...

Ima još, kamara...
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jan 10, 2025 6:25 pm

pripala mi je čast da u ime KV povjerenstva i ovdje najavim ovogodišnje izdanje Zimskog KV kupa. Ove godine, pa nadalje, radimo to u čast našeg dragog, prerano preminulog prijatelja Kreše, 9A5K. Nadam se da ste svi ili barem većinom suglasni da je on to i zaslužio.

Ovo napisa 9A3XV. Očito, još jedan koji misli da mala grupica može nametati stvari i imena nečega, ostatku od "samo" 99% RA populacije u Hrvata ! Stav nekolicine, nameće kao volju članstva ! Toga nije bilo ni u Staljinizmu !
Na sličan način su ukinuli 9ACW contest, i uveli prosječni, umjesto (zaista) elitnog CW contesta. Opet mala skupina osoba. Ali, to im nije dosta, pa nas uvjeravaju da je sada bolje ! To "bolje" samo oni vide. No, to nije poanta ; poanta je da oni zaista misle da mogu odlučivati u naše ime ! Taj mandat NEMAJU. Samo su direktori fildžan contesta od 4X0,5 ure.

Ali nisu oni izmislili takvo ponašanje ! Zar se nisu ugledali u netom smijenjenog predsjednika ? Zar nije on potpisivao odluke da se, citiram, "HRS slaže da se zabrani učešće ruskim i bijeloruskim natjecateljima... ?" Za to nema prerogative, niti dopusnicu od članstva i izvršnog tijela. Ali, treba biti veći katolik od pape. Ništa ne košta.

Da se vratim na početak. Kako to nisu nazvali contest po operatorima, herojima Domovinskog rata, od Kefe, do Cara. Odgovor je vrlo jednostavan. Oni koji su, bespravno, o ovom odlučivali nisu nosili krvave gaće po Velebitu... Namjerno citiram Culeja, jer se njega sprda, i to oni koji rata nisu ni vidjeli.
Možda onome tko smatra da ima pravo odlučivati smeta bojna Frankopan, ili diverzant po noći, u šumi, četničkoj pozadini... Jedini im je bio crimen što su ostali živi.
I onda su umrli, "odgovorni" im ni na sahranu nisu došli, da ne otvorim drugu Pandorinu kutiju opisujući podatke o ponašanju u drugom gradskom klubu, u svezi tog slučaja.
Dobro sam ja napisao, ispadam bedak, ponavljajući po n-ti put, nekome komemoracija, live stream, nekome ni poštena osmrtnica.
Ovo nije, tako vam je grah pao. Ovo je pravljenje kulta ličnosti osobe, koja po mjerilima "ostatka" RA populacije u Hrvata to nije zaslužila. Matematika je na našoj strani, sviđalo se to vama, draga gospodo, ili ne.
Imamo i druge argumente, ali nam ne dopuštate pristup HRS forumu, tamo ionako pronosite samo "svoju" istinu. Pomalo, objavićemo mi i "našu" istinu.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK