Rad digitalijom je globalan a ne samo nas,lokalan.
Ti stalno istices da su RA inteligentni ljudi.Kako ta da su se dali navest na tanak led pa sad odjednom toliko njih radi FT8 i ostalo

Jesu li mozda naivni,ne vide prst pred nosom

Ja sam davno rekao i ovdje napisao da bi se moglo dogoditi da nam zbog manjeg interesa za analogijom oduzmu neke bandove ili dijelove pojedinih bandova.Nisam rekao da ce se to zaista i dogoditi.Sve je za ljude pa tako i to.
Ali ne treba sve gledati kao tesko crnilo i pesimizam.Prvo je bila samo telegrafija pa kad je dosla fonija,okorjeli CW operatori nisu htjeli raditi fonijom.Vidi vraga, nit su ljudi prestali raditi telegafijom ali fonija ostala do dana danasnjeg.
Kad su uveli SSB,bilo je RA koji nisu htjeli prihvatiti,raditi SSB vec su nastavili samo sa AM modulacijom.Ode s vremenom AM,ostade nam SSB.

Koji RA danas na KV/u rade AM/om

Svi predose na SSB.

Trebam li pisati zasto
Ja sam davno poceo sa RTTY modom,danas osim u natjecanjima malo tko vise rabi RTTY! Zasto

Tebe nikada nisan vidio na toj vrsti rada a ja osvojio prvu DXCC RTTY diplomu u 9A.300 entiteta sa komadima zice i GP.RA Svijeta gotovo pa skroz napustise RTTY

Svijet se i dalje okrece.RTTY zamro,meni zao dan danas a ti i Gumeni primjetili niste.Jel tako

Niko nikome.Idemo dalje za iste novce.
Paket radio,PR...radio se tuta forza..ja osobno pocev od 1987 god.Dosao INTERNET,pomeo PR sa UKVa a i sa KVa.AMTOR,PACTOR,GTOR,SSTV,PSK 31,AMATER TV,HELL,OLIVIA..itd...I sad smo dosli do WSJT,svi ga popularno zovemo FT8.
Ja sam 120% siguran da na njemu necemo stati! Prije njega,radili smo PSK31.Ti,koji nikad nisi niti povirio tamo,pojma nemas koliko se vrtio taj mode.Danas ga osobno ne radim a jedva ga se negdje na uho da cuti.Ti i drug iz zaseoka Grubisici dumajte zasto

Naravno da necete jer vas ne zanima.Kako nekoga ne zanima digitalija,tako nekoga telegrafija a mozda ni fonija.
Da skratim pisaniju jer ljudima prede u dosadu...na Svijet oko sebe ne gledam kao katastroficar jer mi vjera to ne dozvoljava.Biti ce sto biti mora.Pod ovim Suncem za svih nas ima mjesta.Telegrafiste i foniste,analogiju i digitaliju.21 stoljece je stoljece prelaza sa analogije na digitaliju i mi,danas zivuci smo svjedoci toga.Od cijele ove price PRO et CONTRA DIGI,puno vaznije je koliko ce se potomaka uopce baviti ovim hobbyem
Danas kad im je cijeli svijet na dlanu u obliku tzv.pametnih telefona,umjetne inteligencije,nece biti nimalo lako privuci ih u ovaj hobby kao sto su nas prije 100 i manje godina.
Ne brini se ti za mene moj trud i rad.Gledaj sebe i nastavi po starom.Ima nas jos jako puno na analogiji i DXu,ima se sto raditi i uraditi.Moj problem ali samo moj je sto sam za MIXED uradio i potvrdio sve moguce entitete.Ali uvijek se ima sto za raditi ako se ima volje i vremena.Osobno ga nemam koliko bih htio, a volje,Bogu hvala ne nedostaje.
Zakljucak... manje filozofiranja i price a vise rada.NHF
73,9A6R