Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Mon Oct 09, 2023 6:12 am

Jučer sam nazočio jednom okruglom stolu o turizmu, na visokom nivou. Bio je organiziran u Bolu, u svezi proslave 100 godina organiziranog turizma. Naša pitanja i probleme su komentirali državni tajnik u min. turizma, naš eurozastupnik Tonino Picula, naša "otočka" saborska zastupnica Danica Baričević
iz Supetra, i voditelj katedre turizma na splitskom ekonomskom fakultetu.
Pitanja su bila inicirana skorim (u četvrtak) prvim čitanjem prijedloga novog zakona o turizmu u hrvatskom saboru. Gosti, njih četvero, su odgovarali politički, hoću reći da su migoljili od odgovora dreto-šćeto, no mnogo toga se dalo iščitati iz njihovih riječi.

Tako se reklo javno da će iduće godine, da Braču, i u Dalmaciji faliti još više radne snage ! A kapaciteti isti ! Znači, još veće iseljavanje Hrvata ?
Dotaklo se i filipinske i nepalske radne snage. Rečeno je da ih u Supetru, u (prodanim) hotelima ima dosta, a da će ih na godinu biti još više ! Čitaj, Hrvati neće htjeti više raditi za crkavici, a oni hoće ! Rečeno je i da Supetrani zaziru od njih, i da ih se boje ! :(

Dosta je bilo govora o zaustavljanju betonizacije, apartmanizacije, te ograničenju broja apartmana po zgradi. Iznesen je zastrašujući podatak da 3/4 vlasnika tih apartmana koji se iznajmljuju ne žive na otoku, bez obzira da li su Hrvati iz Hrvatske, ili stranci ! Poslije se, u kuloarima šaptalo da je puno više stranih vlasnika, nego hrvatskih državljana ! Ono što se javno potvrdilo jest da razum uzmiče pred (stranim) kapitalom ! Izrečen je i strašan podatak, da momčad koja vodi grad Makarsku, i koja se prva uhvatila u koštac s ovim golemim problemom, čuva policija, zbog direktnih prijetnji !

Mnogo se govorilo o samodrživosti, zelenoj energiji, čuvanju vode na otocima, i kako zadržati prepoznatljivost hrvatskog i mediteranskog otoka ?
Svi sudionici su bili suglasni da povika iz zapadne Europe na hrvatske cijene nije problem, ukoliko te cijene prati kvalitet. Stalno poboljšanje usluga opravdava sve to, tako da se ne očekuje problem s bukingom u 2024.g. na hrvatskom moru.

Još je bilo puno podtema, o kojima ću pisati narednih dana, ako stignem, od branja maslina; naime oblica je naglo došla na rod, zbog puno neočekivanih faktora, koji su naglo iskrsli !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Oct 10, 2023 8:46 am

Na Braču ništa novo, osim sve više škurih.Sve manje Bračana a sve više dognanih.Moja mater isto govori..godinama.Autohtonog,bračkog dijalekta sve manje,počev od dolaska Vlaja na škoj pa do današnjih dana kada nemoš ni riči razumit ove sa bliskog i dalekog Istoka :o
Dobro govori jedna stara poslovica...Divlji potirali pitome. :x
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Oct 10, 2023 7:22 pm

Bol je jedno, od samo tri mjesta na otoku Braču gdje domaći živalj može reći da im je natalitet veći od umrlih. Usprkos tome, uvozi se radna snaga, pretežito iz Malezije, Filipina, Nepala... Pričao sam sa "velikim gazdama", u sitne sate, kad se jezik "odveže" priznali su mi da nema radnika do onih iz republika bivše nam države... Ja se napravio lud, pa upitah što ne angažiraju njih ? Jedan od njih mi se unio u lice, pa kaže : Nisi ti tako glup da postavljaš takva pitanja ! Oni su nam skoro duplo jeftiniji !
Je, dobro pajdo govori, samo neka uzme primjer Njemačke ; u srcu Europe imaju 7 miljuna nikad asimiliranih Turaka, i miljarde eura bačenih od strane Angele Merkel za program kulturne i socijalne asimilacije.
Problem je isti kao sa ruskim plinom. Bio je prejeftin za bahate Nijemce, koji sada plaćaju 7X skuplji američki ukapljeni, i zatvaraju puste tvornice, jer više nisu konkurentni ! A potencijalna socijalna bomba i dalje tinja u srcu Njemačke.
Sve to čeka i Hrvatsku, nešto sporijim tempom, ali neumitno.
Nijedan se Hrvat neće vratiti izvana, jer ne vjeruju , ne ovoj, nego ijednoj vlasti do sada, ni SDP-ovoj ni HDZ-ovskoj, sve su ih izvarale...
Nonice se, sa prvin mrakom zatvaraju u kuće, boje se, obojenih radnika, i radnica koje ne znaju NI JEDNE hrvatske riječi. Iskusio sam to na svojoj koži, od prosinca do svibnja, kad su mi dostavljači gotove hrane skoro isključivo bili škuri, pristojni su, usiljeno se nasmiju, ali ne znaju beknit hrvatski ! U jednoj Njemačkoj se to ne može dogoditi, a živimo u istoj europskoj uniji !
Ili, nismo u istoj ? Jer Nijemci i Austrijanci mi cijelo ljeto tvrde, i potkrepljuju dokazima, da nas NJIHOVI veliki trgovački lanci varaju u supermarketima po Hrvatskoj, od Lidla do Kauflanda, po težini, po kvaliteti, i po cijeni ! Izdiktirali su mi, napamet, bezbroj primjera...
Znači ista priča, kao ona topla ljudska priča o Deutche ili Hrvatskom telekomu. U ekonomskoj nauci se takvo ponašanje zove iscrpljivanje kolonija.
Nešto kao što su Englezi radili na indijskom potkontinentu, ili europski kolonijalisti po Africi...
Mi (još) imamo struju...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Oct 12, 2023 6:05 am

Danas u Saboru počima rasprava o prijedlogu novog zakona o turizmu. Isti je prevažan, i prebitan za obalno i otočko stanovništvo, a da bi se ponašali pasivno i nezainteresirano. Stručnjaci vele da će odrediti smjer i način turizma u RH idućih 20 godina ! Iznajmljivači, i svi ljudi dobre volje, kojima nije svejedno u kojem pravcu idemo, dajte svoj prilog konstruktivnoj diskusiji i proceduri ! Možete pojedinačno, ili preko svog zastupnika. Sretno !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Oct 14, 2023 8:01 pm

Priča mi prijatelj da u Dubrovniku rade dva škura migranta ka-poštari! Mislija san da me zajebava, a on mi reče da je gledao na HTV-u, koji dan, u koju uru.
Šta je slijedeće ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Oct 17, 2023 6:35 am

Sve je Smoje opisa u Velome mistu, ovo šta se sada događa. Meštar bi ujutro sta kod radija, sluša kako se odvija rat u Abesiniji, baš kako danas penšjunati pozorno slušaju o ratu u Ukrajini, ili događajima u Gazi. Jedina je razlika šta je tema broj dva skupoća i visina penzije. U Kraljevini Jugoslaviji, u našoj Banovini, nije bilo inflacije, a penzije su, u odnosu na državne platne razrede, bile fiksne, takve kolike su ! Zašto to pišem ? Zato što, najranije ujutro, na Radio Zagreb nas uvjeravaju kako su penzije male, i nedostatne za život !
Jučer san ima vižitu jednog friškog penzionera. Umirovija se u HEP-u u Splitu. Pitan ga kolika mu je penzija, i koliko je radija. Odgovorija mi je da ima 750 eura, i da ima 41 godinu staža. Ja 48 godina staža, 580 eura. Svemirska pravda.
Ostaje mi jedino da, ka i svaki prosječni penzioner, stojin kod radija, slušan vijesti iz Ukrajine, i Gaze, žestin se, ili ne, već po simpatijama. Dok nan ih ne uzmu, kako je napisa Orvel. A i Smoje je pisa, u Velon mistu, da je vlast, užežin rata, plijenila radija, i grozila se neprijavljivanjem istih. Da bi mogla širiti svoju istinu. Jedino dobošara nijedna vlast nije mogla ukinuti. Achtung, achtung, daje se na znanje. Navalili na moj salaš vuci...
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Oct 18, 2023 7:23 am

Zove me sinoć čovik, veli, sve si točno napisa, samo nisi završija ! Kako, pitam ja. Lipo, govori on, zar nije ova država preuzela zakon iz SR Hrvatske, koji još važi, i po kojemu ti HTV ubire radio i TV pretplatu ? U kojemu piše da je prodavač DUŽAN ispunit kartončić s podacima kupca, i poslati na Odjel pretplate HTV-a u Zagreb, u Jurišićevu ? Sama kupnja i posjedovanje aparata je osnov za naplaćivanje ! Uopće nije važno da li se koristi, i da li je uopće ispravan, i u funkciji !
I onda, na kraju, sugovornik mi je poentirao : Država tako zna kod koga su aparati, da, kad ih bude odlučila uzeti, zna kod koga su, i koliko, da sakupljači ne moraju lutat, i da znaju koliki će kamion vodit sa sobon ?

Sve je Smoje napisa i predvidija, da nije zastranija u mislima 1990/91, bija bi deboto veći od Krleže i Andrića !
Achtung, achtung, daje se na znanje...

E, ali tu ne završava moj sinoćnji dijalog. Pitan ja sugovornika a šta ćemo s autoradijima, i oni su u tom socijalističkom zakonu ? Tu san te čeka, zna san da češ to pitat, veli on. Imamo mi čovika za to, u Saboru, kojemu u dosijeu kod policije piše da je kra autoradije ; ovo će mu bit fatureta, da popuni kućni budžet.
9a2jg

Postby 9a6r » Wed Oct 18, 2023 7:44 am

A čitam da EU govori AP-u da mu je krivosuđe u badu i da mora potirat nesposobne,očedu reć njegove udbaš jarane.Nije mu baš lipo legla drugarska kritika,istih ka ća je i on.Boji se da mu ne poremete planove u karijeri,a on se vidi u Briselskim hodnicima,salama.Zato je sad malo ka potišten,pala bota ma ne i panca.Sve je okrugliji.
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Oct 18, 2023 8:40 am

Oli si zaboravija šta je bilo kad je Franjo doša na vlast ? Prvo je stavija Vrdoljaka ne čelo TVZ da potira Srbe, Jugoslovene i nepoćudne Hrvate sa HTV-a. Onda je bila čistka u pravosuđu, i nakon toga progon slobodomislećih , od Dalmatinske akcije, nadalje... Epilog se vidi. Oduvik se znalo tko je potrošna roba, za jednokratnu uporabu, a tko, odnosno što, traje vječno...
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Oct 20, 2023 7:42 am

Nije dobro. Diga san se pri 5 uri da poslušan na radijo kakovo je stanje u Abesiniji, kad tamo, Jemenci šalju rakete ! A lipo smo , još prije više od 15 godin, mi u HRS-u, upozoravali na Jemence, i prijetnje od tamo ! Naučili, u međuvremenu, Huti sve oko hendlanja s tom tehnikom ? Ili, neko drugi to hendla ?
Omar san se sitija šiptarske poslovice da nije ubojica oni koji je potega oroz, nego oni koji je da metak !
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK