Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Postby 9a2jg » Sun May 28, 2023 1:47 pm

Čitam sadržaj chat-ova na ruskim sajtovima, stranci (iz zapadne Europe) čestitaju ruskim RDA aktivatorima, radeći FT4/8, citiram, "veliki operatori" ! Ko, osoba, ili kompjuter ? Jer, kad bi bila osoba, onda bi pametni Martin bio u pravu ? :shock:
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed May 31, 2023 6:15 am

I to smo dočekali, pametni Martin, portparol vlade u D-12, u nedostatku svojih argumenata, pripušta i Bosance iz BiH da nam pametuju što valja, a što ne. Taj se scenarij savršeno poklapa s usmjeravanim migracijama stanovništva, Hrvati vani, doseljavaju sa istoka (bliskog, i ostalih). Zar čudi što mi, koji smo članovi 58 godina ne smijemo pisati ? Ne čudi, jer da nas puste, razvalila bi se ta kula od karata u 24 sata ! A i predizborna je godina, vazda su glasovi iz BiH određivali tko će biti izabran, što bi na jednom amaterskom forumu bilo drugačije ? Nije ni do sada. Bujrum !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Jun 06, 2023 3:50 pm

Eto da smo i to dočekali da Martina pišaju sa velike visine, ne osobe koje drugačije misle, nego "njegovi", iz njegovog ešalona ! I to ga tuku nemilo, rasprskavajućim granatama ! Jebi ga, njegovo popovanje dopizdilo je i njegovima, onda mogu zamislit kako je nama !
I najcrnje prognoze nisu bile ovakove, bandovi pusti, nešto više rađe na digitalnom dijelu, zaključujem, svi složno kopaju raku svom najdražem hobiju. Počet će nam uzimati dijelove bandova, na kraju i cijele bandove, zbog notornog razloga - nekorištenja !

Rijetko citiram Amere, ali zaista imaju nešto zgodnih poslovica. Jedna od njih glasi : Ako nešto nisi koristio 5 godina, vjerojatno ti ne treba !
Iz iskustva znam da, kad si počeo koristiti veš-mašinu, pa stao, najbrže "odu" svi gumeni dijelovi. Ako si je pak stalno koristio, nema straha za komponente izložene fizičkim i kemijskim napadima.
Lani sam rastavio jednu veš-mašinu, trajala mi je 35 godina. Trenutno u kući imam dvije, jednu Bosch iz 1995. , i jednu Gorenje, malo mlađu. Redovno se, i pravilno, koriste, nema im smrti.

Ima već dva mjeseca da je Davor hrabro napisao da on "zna" zašto nema mladih, i uopće ljudi, u domaćim KV fildžan natjecanjima. Sve čekam da čujem obrazloženje, ali iz njegovih usta - muk.
Svi ti "mladi" koje feudalci upregnu u velika natjecanja periodično, nema ih nigdje tijekom godine, u individualnom radu i djelovanju, tako da, na žalost, oni su samo akteri jedne velike farse.

Ameri i ostali stranci uredno rade preko remote postaja u Hrvatskoj, para vrti di burgija ne može. To je nama naše rukovodstvo dalo. U kombinaciji s DMR repetitorima, za koje, ni poslije tri godine ne znamo čiji su, tko ih održava, za koje novce, tko plaća najam, i koliko. U prostorijama HRS-a nema uređaja, znači da su svi na reversima. Mostly.
Tako i treba, QSL biro u omanjoj špajzi, uređaji kod podobnih i poslušnika.

Dan danas ne napisaše koga su izabrali za pomoćnicu tajnice. Možda nisu nikoga, kad ne piše ? ;) Ka i hamfest u Osijeku ? Za naše pare. I onda, koja je razlika između Vanuatua, Reuniona, Samoe, derneka po Hrvatskoj, reversa, DMR-a ? Nikakva, osim što imaju zajednički nazivnik zvan nered i netransparentnost. Amoralnost zasigurno, s mogućim kriminalnim tragovima. Mostly.
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Jun 06, 2023 4:43 pm

Svako selo ima da ima svoj DMR repetitor.Tako je,uzvikaše seljaci. :D
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Jun 06, 2023 5:39 pm

Ja san to čuja na svoje uši, da oni hoće mrežu DMR repetitora od Siska do granice sa Srbijom. Zar UKV manager nije (odavno) izjavija da on ima kod predsjednika žnoru. U Dalmaciji bi rekli : Drži mu jaja u morši ! Su čime ? Ne znam, ali je očito da je tako.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Jun 08, 2023 6:01 am

Martine, pretjerao si sa "soljenjem pameti"...
Ako znamo da software ima dekoder sa širinom filtra od 2.5 Hz ne vidim zašto bi bio problem dekodirati signale koji su razmaknuti nekoliko Hz i nisu u fazi.

Definitivno od šume ne vidiš stablo.
Ovdje se ne radi o tome da li je FT-8 rješenje tehnički dobro ili loše već se radi o tome kakav će utjecaj imati i krajnji rezultat polučiti primjena FT-8 u našem hobiju.
Definitivno se radi o tehnički odličnom rješenju za komunikacije, možemo reći genijalnom ali postavlja se pitanje što je konačni cilj?
Po meni, nije bio cilj ono po čemu ti piliš, da se sa malim snagama i u lošim propagacijama omogući i stanicama sa ograničenim mogućnostima da uživaju u komunikaciji.
Da je tome tako, pa dali bi nam da koristimo spread spectrum, pravi mode koji radi ispod razine šuma.
Mada spread spectrum u Hrvatskoj radioamaterima nije zabranjen, u Americi je konkretno zabranjen i radioamateri ga ne smiju koristiti.
Dakle, tu je sve jasno, tko je vuk a tko su ovce.

Možda će zvučati kao teorija zavjere, ali FT-8 i slični modovi su "mrkva" a batina već stiže.
Žele nas getoizirati kao indijance, svesti u rezervate sa par frekvencija i nekoliko KHz.

Ta batina se osjeti na leđima gdje gubimo puno MHz a kao mrkvu dobijamo "nove" bandove za sitno KHz širine za rad.
3.4 GHz smo već izgubili a nitko ni da zucne, 1.3 GHz upravo gubimo, administracije su po Eu perfidnim načinom krenule gasiti odašiljanje i na tom bandu itd.

Dakle, mrkvu smo zagrizli, batina je stigla, magarc zna se tko je :-)

I molim te Martine prestani sa nebulozama kvalificiranja radioamatera po broju odrađenih DXCC-a. To je jedna veća budalaština.
U definiciji radioamaterizma, ne spominju se ni DXCC ni QSL-ke nego nešto sasvim drugo, tako da "uzemlji" se malo i drži se teme.

QV

Uvijek volim citirati pametne ljude, pa makar to bilo i (pre)dugačko, HI ! Adam se (tobože) obraća Martinu, a ustvari, po n-ti put, apelira na armiju šutljivih spavača, članova HRS-a, i ostalih, koji šuteći gledaju urušavanju ovog hobija. Amerikanci su bili jedni od stvoritelja istog, sada su (opet) predvodnici na putu uništenja istog ! Uništenje počima indoktrinacijom, i zadojenošću pogrešnom filozofijom, koju proturaju u nacionalnim glasilima, preko poluslužbenih portparola, tipa Martin. Vodstvo HRS-a je aktivni suradnik Amera na uništenju ovog hobija. Izbrojite u sebi do deset, promislite, doći ćete do istog zaključka. D-star, HamSphere, DMR, remote-postaje, su samo usputne stanice na putu za samouništenje, a svi nijemo gledaju, i ne reagiraju. Dokle ? Dok nas ne ugase. Dok nas ne bude u zakonu. I sad nas nema, jer je pokojni pisao radne materijale zakonodavcu, stavio CB, a izbacio radioamatere! Jer, para vrti di burgija ne može. Nevažno je čiji je novčanik, bitno je da sve počima na novcu.
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Jun 08, 2023 9:45 pm

Možda Martinu i još nekima treba svitovanje kolege iz Labina,meni ne.Zadnji put sam, nema dugo, ovdje napisao da ćemo izgubit dijelove bandova ili cijele bandove! Sve pomalo ide u tom smjeru.Jer se sa FT8 sve svelo u 2 KHz.Zakonodavac vidi,čuje puste bandove i kaže to ćemo mi dat onima koji će korištenje bandova i plaćati.A vi RA se jebite u ta 2 KHz. :( To vam je dosta.Po bandu.Tako će to biti.A možda nam i zabrane rad :?: :!: :o
9a6r

Postby 9a2jg » Fri Jun 09, 2023 5:52 am

Kod pametne i razložne diskusije se treba uzdignuti iznad osobnih animoziteta... Dobro je da netko kao Adam, ili iz Martinovog ešalona (konačno) piše po istini, tuče ga istinom, i razotkriva šuplje argumente vodstva HRS-a, koje nas, zadnjih 20 godina, neumoljivo vuče u propast.
Gubitak digniteta, ne-stavljanje u zakon, amoralne i kriminalne radnje koje su javno znane, sve to u građanskom društvu čini da budemo ispod nivoa udruga sakupljača salveta, ili poštanskih marki.
Od jednog divnog hobija, čiji su aktivisti iznijeli Domovinski rat na svojim plećima, u svom VES-u, do neprepoznatljivosti, trebalo je "samo" 20 godina !
Davno sam napisao da je OVAKVA Stručna služba HRS-a aplikativna za bilo koju krovnu udrugu, da se oni ponašaju i osjećaju kao dio nečeg "višeg", da je njima misija u HZTK, ne u HRS-u !
Tome godinama svjedočimo, a naročito zadnjih godina, kad je pomoćnica tajnice, sada tajnica "radila na monografiji HZTK", da bi u isto vrijeme 9A adresar i QSL saobraćaj bili zapušteni. I slijepac vidi, kojem su se priklonili carstvu ! Sve su to, naizgled, male, svakodnevne stvari, ali one koje neumitno pune mozaik koji vodi k samouništenju. Da, baš tako, ne uništava nas vanjski neprijatelj, nego unutarnji ! Vanjski je samo dao smjernice, i "podmazao" gdje treba. Revnosni pasdarani odradiše Judin poso, bez greške !
Pri tom nama ne treba biti utjeha što amateri velikih sila pri tom uništavaju i sebe. Nije to ono seljačko, kad je susjedu crkla krava, nek crkne i moja ?

Adam vrlo lucidno primjećuje da je to tzv. efekt krda, ili ovaca, svejedno. Prvo getoiziranje, zatim "usmjeravanje", na kraju selekcija, pa ko osta - osta. Zadnji će utrnit letriku. Možda i zapiva onu našu, sa saveznih omladinskih radnih brigada : U tunelu u sred mraka... Mi smo pivali idući red , "sija zvijezda petokraka". Generacija iza nas je drugi red pivala "sija boca od konjaka". Treća generacija ne piva ništa, jer nema SORA, nema ORA, a sve s predznakom dobrovoljno, se sustavno zatire, od početka devedesetih, do danas. Što si bolji grobar, sveg s predznakom dragovoljno, to te više cijene te "elite", dobijaš unosne sinekure, i povrh svega pravo da preostalim jadnicima soliš pamet.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Jun 13, 2023 12:47 pm

Grobarima radiooperatorstva je bio isuviše spor proces rastakanja istog, pa su učinili smrtonosnu kombinaciju, remote+FT8.
Učinkovita, nema šta. Jedino vodstvo HRS-a begeniše gazdama, mecenama, donatorima i platišama, pa, ili baja iz usta pametnog Martina, ili, jednostavno, šuti. Već dvije tisuće godina 30 srebrenjaka prisjednu Judi, ma što neko mislio.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jun 14, 2023 10:17 am

Misle oni da su ljudi po Slavoniji, Baniji, Lici i Dalmaciji blesavi ? Misle oni da ljudi ne vide tko kolo vodi. Koja tri zagrebačka kluba misle da trebaju nametati volju svim klubovima u Hrvatskoj ? Ne primamo mi, u provinciji, strance s fiktivnim adresama u redovno članstvo kluba ! Ne primamo mi osobe s adresom PO Box-a u Dakoti ! Svojedobno su digli kuku i motiku na pokojnog Emira, oni rade stoput gore stvari ! Po načelu : Drž'te lopova, da tebi to netko ne zaviče !
DMR u svakom selu. Svi uređaji po reversima. Od QSL biroa ništa. Zašto san unaprid zna ko će nas predstavljat na WRTC ? Čiji pulen ! Bilo je vidljivo, i prozirno na kilometar, prije više od godinu dana, bilo je ostalo samo pitanje operacionalizacije, pisao sam o tome.
Ima još, pomalo...
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK