U prethodnom postu sam mislio završiti s mojim osobnim komentarom na ovu temu, ali, osjećam da treba još nešto nadopisat.
Nije počelo DX-iranje ekspedicija na rare lokacije i DXCC zemlje sa 21. stoljećem. Ta radio (-li) sam ja Antarktik i šezdesetih, i sedamdesetih, i osamdesetih godina 20. stoljeća ! U većini slučajeva, momčad od 2 (dobro ste pročitali) do 6 ljudi, jedan, neveliki šator, jedan bim, neveliki stup, agregat od 3 kW (težine ka današnjih 5 !), i sve to nije bitno (slikovito je), nego ima ono najbitnije, redovito su ti hrabri ljudi bili DVADESETČETIRI sata u eteru, od početka, do kraja ekspedicije. To je poanta i svrha ovakve dx ekspedicije, sve ostalo se zaboravi, kad vidiš takvo ispravno ponašanje. Ta imali smo i izlet-ekspediciju na Reunion, ili Vanuatu, gdje ti je utičnica u zidu apartmana, pa ih nisi čuo ni 12 sati dnevno, kamoli 24 ? Usporedio bi to sa sportskom utakmicom u kojoj si izgubio, ali ti tvoji navijači plješću, jer si dao sve od sebe.
Pročitavši sve što je napisano, po većini svjetskih i nacionalnih RA portala, stječem dojam da su zaista išli nevični, nepripremljeni, i neorganizirani ljudi, koji su otvorili usta više no što mogu progutati. Vidi se da nisu išli na katekizam, tamo se naime uči, na prvome satu, da se ne obećava, ili grozi, onim što znaš da ne možeš ispuniti. Ne daju se olaka obećanja o 200.000 veza, kad znaš s kojim kondicijama ideš, kakva ti je momčad i kakve su logističke mogućnosti. Svjesni su oni toga da će ih ova stigma sada pratiti cijeli život.
Još ću se samo osvrnuti na dvije stvari.
Prva je pojam koji je počeo provejavati i na sterilnom HRS forumu, "salonski DX-eri" ili "DX-eri iz fotelje" ! Kao prvo, da nije jebača, ne bi bilo ni kurvi.
Ista se priča provlači od nekih pojedinaca i na IOCA-i, IOTA-i, i još nekim programima. Potpuno nepotrebno, jer samo simbioza aktivatora i lovca daju smisao igri, jedno bez drugoga ne ide.
Drugo, Neno spomenu 505 (bez crte ! ) aktivacija ! Kapa do poda, ali, netko drugi to treba napisati, ne ti ! Ovako ispadne, kako je Trogirka rekla : Usta moja, falite me !
Osobno sam vodio na desetke ekspedicija, vodio mlade po cijeloj Hrvatskoj, dao bi mu ja samo dva kupea pubertetlija, o kojima se moraš starati dva ili tri dana, koji jedva čekaju popiti prvi alkohol u životu, ili zapaliti prvu cigaretu, a ti mu puniš glavu o ARG-u ili predstojećem natjecanju na KV ili UKV-u ! Da ne pričam o problemima koje bi ti mladci donijeli iz kuće.
Evo ti , dragi Neno, za domaći rad, dumaj do našeg slijedećeg susreta, šta više "piza", 505 IOCA aktivacija, ili desetljeće skrbi o omladini zemlje ove. Ja znam odgovor, a znaš i ti.
Ima još, ali ima i zemana...