Najranije, od 5 uri, na Radio Splitu, daju informacije kako se plebiscitarno pobunio dalmatinski i primorski puk, protiv najavljenog zakona o pomorskom dobru. Enormni pritisci krupnog kapitala, svih boja, vjera i nacija, pritišću hrvatsku državnu administraciju već više od 25 godina, s jednim jedinim ciljem : Otimanje najljepših i najboljih plaža na Jadranu, stvaranje resorta, najčešće u sred mjesta, u naravi stvaranje eksteritorijalnih enklava na mjestima gdje se domaći i strani puk stoljećima nesmetano kupa.
Pri tome se, neštedimice, upotrebljavaju iste fraze iz socijalizma, s početka šezdesetih godina prošlog vijeka, zapošljavanje domaćeg življa, "prosperitet", razvoj, i što sve ne, a ustvari je laž do laži.
Kad je prije 22 godine Sunčani Hvar prodan fantomskoj firmi, javno sam bio napisao da će tamo Hrvati i Hrvatice biti kućni majstori, portiri, čistačice i sobarice, kao najviši domet. Mnogi su me poprijeko gledali, i čitali, a sada mi prilaze i pitaju kako sam znao ?
Sve je to pokojni Smoje napisao prije više od 40 godina, samo mu ljudi nisu vjerovali, jer je bio malo čudno politički orijentiran.
Ono o čemu je pisao, sve je pogodija, od privatizacije hotela, do radnika Pilipinaca. Sitin ga se, svako jutro, kad iden po kruv, i kad u filu isprid mene stoje Malezijke, Pilipinke, Ukrajinke... Za vidit Rvaticu mladu, triba zaparat u Švabiju. Prestrašno...