by 9a2jg » Sun Mar 20, 2022 9:14 am
Mi, mali ljudi, koji se nosimo s svakodnevnim brigama i skrbi za svoje najbliže, ne stignemo misliti na politiku. No, politika se svaki dan očeše o nas, pa onda, makar i na tren, promislimo o pojedinoj stvari, i donesemo svoj sud.
Tako i jutros, najranije, dvije stvari mi bodu oči i paraju uši, i ne samo meni. Na radio Zagreb nas pritišću s izviješćima o teškim i neizvjesnim pregovorima čelnih stranaka tri konstitutivnih naroda u BiH, oko izrade novog izbornog zakona, i neophodnih izmjena Ustava, a kako bi se postigla jednakopravnost svakog pripadnika sva tri naroda, na svakom centimetru te države. Od kako je počeo rat u Ukrajini, meni, i svakome tko iole poznaje povijest je pred očima da i mi, odnosno BiH, imamo "svoj Krim", odnosno Neum.
I jedan i drugi teritorij su komunistički moćnici, koji su prekrajali povijest, "humano" preseljavali narode, poklanjali drugoj državi, a otimali matičnoj. U prvom slučaju Tito, u drugom Hrušćov, a operacionalizaciju je provodila komunistička partija.
U uzavreloj BiH se spominju razne opcije, u slučaju da ovi pregovori ne uspiju, pa i stvaranje trećeg entiteta. Problem je isti, kao i na Krimu, da li u tom slučaju se pozivati na višestoljetnu povijest i pravo, ili na izmijenjeni narodnosni sastav, što je sustavno rađeno, od 1945. do danas ? Naravno da sam osobno legalist, i protiv rata, ali sve što je umjetno napravljeno, uvijek titra kao potencijalna inicijalna kapisla, neželjenih verbalnih , a kako vidimo, i ratnih sukoba.
Druga stvar , koja jutros bode oči, je "vijest", više apel, iz Kijeva, tzv. surogat majki, koje nose ili su rodile tuđu djecu. Zadnjih dvadesetak godina slušamo, od uha do uha, priče, o kojima se javno ne piše, a koje su tu , pored nas, biznis koji je pun moralnih, i svakojakih drugih dvojbi. Znaju se i lokacije u metropoli, gdje su te surogat majke boravile, devet mjeseci, kolike su bile nagrade za tu "uslugu", znaju se organizatori biznisa, koje je svojedobno Katolička crkva javno anatemizirala, da bi zadnjih desetak godina utihnula. Kako, i zašto, možemo pretpostaviti, na isti onaj način, kako smo učili u školi, je vršen kupljen oprost grijeha u srednjem vijeku.
Igranje s biologijom i genima je uvijek opasno, igranje na oštrici žileta, narod to zove "izazivanje Boga i božjih zakona". U konačnici, to je grubo iskorištavanje jadnih žena koje ne mogu zanijeti, i zbog toga imaju velike psihičke, moralne i ljudske probleme. Vrte se veliki novci, a rat u Ukrajini je samo razotkrio neke od centara te nehumane, dvojbene i amoralne trgovine.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja