Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Tue Feb 22, 2022 7:44 pm

To nas Slovenci stalno upozoravaju...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Mar 03, 2022 9:44 am

12 dana nisam pisao pod ovim topicom, ne zato što nema tema, nego zato što sam dvojio koja nam je trenutno najvažnija.
Odlučio sam se za analizu tradicionalnog bolskog karnevala. Čita se testament, "ogadi" se vladajuće, bez obzira koja stranka ili partija obnaša vlast. Tako i treba. Prate se trendovi, i, onda kad se napiše, onda je to već (veliki) problem.
Dakle, značajni dio je posvećen škurima, kosookima, Azijcima, Kurdima, na prvi pogled ekonomskim migrantima, a u stvarnosti su štrajkbreheri, bez obzira što to ružno odzvanja. Oni, htjeli to ili ne, bili svjesni činjeničnog stanja, ili ne, obaraju cijenu hrvatskog radnika do neprepoznatljivosti, obespravljivanju istih, ponižavanju, i samim time su katalizator i detonator još većeg egzodusa hrvatskih radnika, i to upravo onih koji su u naponu snage, kvalificirani, i visokokvalificirani. Iza toga svega stoje poslodavci, koji su režiseri tog procesa, i koji od toga imaju nesumnjivo veliku financijsku korist.

Ispričati ću par kratkih zgodnih pričica, koji dobro ilustriraju gornje navode.
Neki dan čitamo kako je turska kompanija koja je dobila posao na sjeveru Hrvatske na obnovi željezničke pruge istjerala hrvatske sindikaliste, koji su ohrabrivali turske radnike u zaštiti elementarnih prava. Kontaktirani radnici su ekspresno poslani kući !

Priča druga. Svakodnevno kupujem kruh u maloj kvartovskoj trgovini, oko 7 sati. Ima jedno desetak dana da dostava dolazi tek iza 8 sati ! Kad sam upitao šefa za razlog, on mi ispriča da u Supetru, gdje se kruh peče, fali radnika - pekara !

Priča treća, i zadnja (za sada). U Bolu, gdje je novi vlasnik Muhamed, onaj isti koji je namjeravao graditi novi Menhetn u Zagrebu, s pokojnim Bandićem, dovršava objekt za smještaj sezonskih radnika. Niknula su tri kata, za par stotina radnika. Bolom kruže priča da će isključivo biti škuri sa Bliskog istoka. Broj Hrvata se drastično smanjuje, pa ti hoteli i u stvarnosti nisu više hrvatski.

Imam još dvadesetak prigodnih pričica, ali ljudi ne vole čitati. Mnogo čitatelja me kontaktira, i kao jedini negativan pogled jesu (s njihove točke gledišta) predugački tekstovi ! Ja zaista nastojim pisati sažeto, ali , pogotovo u politici, ne možeš pisati kratko, jer moraš osvijetliti sve relevantne okolnosti.
Tako je i sa stanjem u HRS-u, gdje ljude ne interesiraju sve okolnosti, koje bi, da ih znaju i razumiju, same objasnile stanje, i bez mojih komentara i objekcija.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Mar 03, 2022 3:32 pm

Odavno san ti reka da Hrvati ne vole puno čitati,i u prosjeku godišnje pročitaju jako,jako malo knjiga.
Oni uglavnom pročitaju naslov a duge tekstove na preskok. :o
Lijenost je grijeh !
9a6r

Postby 9a2jg » Fri Mar 04, 2022 10:46 am

Upalija san jutros najranije radio, mislija san ćut neke novitadi, kad tamo, oni mekli "udarnu" vijest da je danas dan pretilih osoba.
Ali, to nije sve, iskopali su podatak da je u Hrvatskoj 62% ljudi s prekomjernom težinom, i da po tome držimo primat u Europi.

Znači, da nas ko napadne, ne bi mogli ni bižat ! Da ne spominjem da nitko mlađi od 35 godina ne zna pucat, sastavit, ni rastavit pušku ! U nas je, prepisano iz bivše države, limit godina, za dizat u rezervu, 55 godina. U Ukrajini su to digli na 60. Kako mi sinoć javlja prika, svi su izgledi da će se taj limit povećati i kod nas. Zašto ? Pa logično je, jer, jednostavno, nema ljudi !

Htjeli mi to javno priznati, ili ne, goleme količine stranaca rade, ili se spremaju raditi u nas, u predstojećoj turističkoj sezoni.
U slučaju ikakve ugroze, neće oni braniti Hrvatsku, nego otići kući, ili u druge zemlje, očekivano.

Ne bi došli ni hrvatski državljani, ekonomski migranti, iz EU i svijeta, bez obzira što ovi retci nekome paraju uši, ali su istina.
To ne znači da oni ne vole Lijepu našu, ali je činjenica da su mnogi od njih otišli ojađeni. Na to su se navezali i neki skori, nepopularni potezi Ministarstva financija, i HZZO, tako da su im skoro, pa zatvorili vrata.

P.S. Navezano na zadnji post, točno je, Hrvati u prosjeku pročitaju na godinu manje od jedne knjige ! Prestrašno.
9a2jg

Postby 9a6r » Fri Mar 04, 2022 11:33 am

Ako međed iz ruslanda nastavi palit Ukrajinu,mogla bi se u Lijepoj Našoj stvoriti i malo veća ukrajinska manjina.Koliko vidim to su žene,majke sa dicom.Neke procjene govore da će ih biti najmanje 5 milijuna,ovisi koliko luđak spali njihovu zemlju.A i di će se vratit,na zgarišta?Ko će to iz pepela podignut?Vladimirovič? Za razliku od ovih izbjeglica,Mutti je pustila većinom mlade škure od Bagladeša,Filipina preko raznih "stanova" pa sve do Afrike i razorene Sirije.Ja ću uvik bit za mlade Ukrajinke i Ukrajince nego za škure.
9a6r

Postby 9a2jg » Fri Mar 04, 2022 1:07 pm

Misliš ti da su Ukrajinci glupi ? Ja ne mislim. I oni su svjesni činjenice da su 100 ili 200 obitelji, kako gdje, pokrali Ukrajinu, Rusiju, Hrvatsku, i pretežito sve zemlje bivšeg socijalističkog bloka. Tisuće vila, palača, jahti, i debelih bankovnih računa, po Kajmanskim i inim novčanim rezervatima, nisu plod rada ili pameti novokomponiranih oligarha i tajkuna, nego oteto što smo desetljećima stvarali u socijalizmu. Stoga, ne vjerujem da će se itko (trajno) zadržati u Hrvatskoj, iz prostog razloga što je sve pokradeno, i bez budućnosti. Zato nam bježi omladina, i ljudi u naponu snage i sposobnosti, bez volje i želje da se ikada vrate.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Mar 11, 2022 7:46 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pad ... sti_prva_d
Vojni pilot Selak: Cilj ide prema glavnom gradu. Odluka je "skidaj". Tako se to radi

Jedini od svih koji su se javili je izrekao svoje, smireno, stručno i profesionalno.
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Mar 12, 2022 12:20 am

S čim? :? :o
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Mar 12, 2022 8:55 am

"S kapulicon mladon...", kako piva Vuco. Sasvim slučajno sam gledao intervju s zagrebačkim pročelnikom Kalinićem, kad je već zasigurno znao da mora dati ostavku na mjestu šefa grada za krizne situacije. Gledanje te emisije mi je pomoglo da bolje shvatim tog čovjeka, domoljuba, dragovoljca DR-a, čovjeka sa prvih crta, koji je prečesto bio krivo shvaćen, i ismijavan, od raznih vlasti i struktura.
Znam, reći ćete, da je imao "bisera", od tanketa ili tenkića, nadalje, ali je imao jasnu viziju, kako i šta učiniti, i pripremiti se.

Nisam bio u JNA (ma što drug Grubišić lažljivo pisao), ali sam imao prigodu, ne čitati, nego gutati vojne udžbenike, koje su oficiri morali zadužiti, i odnijeti kući, a oni bi ih bacali u smeće. U jednome od tih, sam lijepo pročitao taktiku obrane glavnog grada od ugroze iz zraka. Da skratim, ima se tri kruga. Prvi, vanjski je onaj iz sustava early warning, i taj je trebao (da postoji, i da radi?) upozoriti hrvatske službe tik pred mađarsko-hrvatskom granicom. Svi najviši alarmi, odgovarajućih službi, na najvišu razinu. Druga zamišljena linija je na pol puta, od granice do Zagreba, meta naciljana čeka se zapovijed.
Treću zamišljenu liniju, cca 25 km do glavnog grada, projektil, ili neprijateljski avion, ne smije dosegnuti, mora biti oboren, ako je bila nedvojbena identifikacija, kao neprijateljskog i opasnog.

Tebi sam jedinome u RH ispričao kako su me, u svibnju 92' došli "vrbovati" u PZO, na način kako baba iz Turjaka ne prodaje verduru na pazaru, i ona ima više stila. Kako se država odnosi prema nekoj službi, takva je i njena obučenost, spremnost i efikasnost.
Meni je sin, do lani stanovao nedaleko mjesta pada drona, a inače obadvoje djece su mi u Zagrebu ; šta misliš da mi je svejedno kad vidim i svjedočim koliko nam je glavni grad nezaštićen ?
Primjeri iz Mađarske i Rumunjske nam dokazuju nekoordiniranost, i neefikasnost sustava, znači, uzdaj se u se, i u svoje kljuse.
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Mar 12, 2022 9:26 am

I sam znaš koliko se zadnjih 25 godina ulagalo u RZ i PZO ! Ali i u mornaricu.Možemo u 4 oka o tome.Nije misto o tome pričati. :(
9a6r

PreviousNext

Return to PHRK