Clublog je objavio statistiku veza iz 2020 godine koje su uploadane kod njih.Od 66.4 milijuna veza 61.1 % su urađene digitalnom vrstom rada,najvećim dijelom sa FT8 ! Ostatak ide na Phone i CW.
Kladim se da će u 2021 taj omjer biti još veći u u korist digitalije.
I neaktivno Sunce je sigurno poguralo digitaliju.Danas gledam broj pjega 0 (nula) a SFI index samo 78 !

To je manje od ništa ali pošto WSJT ide ispod nivoa šuma,RA su ga prihvatili i kao spas da im uređaji nebi kupili prašinu.Na UKV -u ista priča.Poglavito rada refleksijom od Mjeseca i MS,ali sve više i preko Esporadic.Da ne postoje RTTY natjecanja,tu vrstu rada se skoro nebi čulo ni vidjelo na bandovima.Također je i PSK skoro skroz nestao! O drugim digitalnim vrstama rada da i ne pričam.AMTOR,PACTOR,G-TOR,SSTV,HELL,OLIVA,PAKET RADIO...itd itd.Ima ih još.WSJT ih sve "pojeo".

Jednog dana će neko i njega.Siguran sam u to.
Na 6m bandu, više nema ljutog DX-a na CW odnosno SSB.

Singapur je za tjedan dana pao u ruke Japancima i to je najveći poraz V.Britanije u povijesti a mi RA padamo iz godine u godinu,pred nadirujućoj digitalijom,ne tako brzo kao Britanci 1942 u Malaji, ali koliko vidimo taj trend se ne zaustavlja !Analogija se neće posve ugasiti ali sve nas je manje koji je branimo.Sad je ima oko 37% kod Clubloga.Navedeni postoci vrsta rada mogu ići malo gore ili dolje,ali smatram da je to tu negdje.Nije sve tako crno,barem dok nas ima živih telegrafista ali od fonista možemo očekivati samo nju i rad na DIGI.To je moje mišljenje,pa ko se složi OK,ko ne opet dobro.LP,9A6R
CW FOREVER !