by 9a2jg » Wed Feb 24, 2021 9:11 am
Već se godinama vodi sudski spor oko objekta na vrhu Vidove gore, prvo radi iseljenja najmoprimca kojemu je bio dvaput istekao ugovor, a nije htio izaći, i, kad se činilo da sve ide svome kraju, u spor se uključilo Planinarsko društvo Mosor. Priložilo je izvode iz katastra, vlasničke listove, ukratko, legitimiralo se kao legitimna stranka u postupku.
O čemu se radi ? Kralj Aleksandar je to zemljište poklonio PD Mosor, s nakanom da tu bude planinarska kućica, za članove, sve planinare, i ljude dobre volje - namjernike. I sam sam bio u toj kućici šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sada PD Mosor traži povrat objekta. I, sve bi to bilo u redu, da je riječ o toj mikrolokaciji, i tom objektu, ali nije ! Njihov objekt se nalazio upravo ondje gdje je , od 1969. g. objekt OiV-a, TV i radijski repetitor. Kućica je porušena, u ime "viših interesa", sagradio se betonski objekt, uselila RTZ, i pojeo vuk magare.
Dosta godina poslije, ondašnji SIZ za kulturu Općine Brač je sagradio sadašnji objekt, koji je predmet spora, i, kada je bio gotov, usmeno je rečeno planinarima, citiram, "da ga mogu koristiti ka da je njihov" ! Katastarski i vlasnički, PD Mosor je ostao vlasnik one prve parcele, a ovdje su se mijenjali zakupci, ugostitelji, koji su ih poprijeko gledali.
Zašto ovo pišem ? Dva desetljeća sam radio na aerodromu Split, u Kontroli letenja. Imali smo nekoliko dislociranih punktova s predajnicima i prijemnicima. Jedan od njih je bio i na Labištici, iznad Trogira.
Redovno sam tamo obilazio, kako u redovnim obilascima, tako i u prigodama intervencija. Jednom prigodom, sam u Trogiru upoznao čovjeka koji je znao gdje radim, i što radim. U prijateljskom razgovoru on mi odjednom rekne : Znaš, tamo gdje ti ideš na intervencije, smo ja i moja obitelj bili suvlasnici zemlje. Oteto nam je, i nisi smio ni zucnuti, jer, ode glava !
U Jugoslaviji se tako radilo, tako su u Splitu, i širom Lijepe naše, najbolje lokacije dobijali Borovo, Kraš, Zvečevo, Jugoplastika, Jugovinil, Iskra, EI Niš, Rudi Čajavec, i mnogi drugi. U ime viših interesa.
Zadnjih godina se povećava broj ugovora HRS-a i OiV-a za najam prostora na njihovim objektima, uz uporabu interneta. Oni to rade na principu privrednog računa, i tu im se nema što zamjeriti.
Ono, što po mom osobnom skromnom mišljenju jest za osudu, je činjenica da su najbolje lokacije diljem RH često otete, a sadašnja firma, koja se mudro izdvojila iz sustava RTZ, se ponaša kao da je to bogom dano ! Mi, koji dugo pamtimo, znamo da nije, i da se trebala učiniti distinkcija, na privredne subjekte, i NGO i neprofitne organizacije kao što je HRS.
Cijela priča je otužna, a "miriše" na čuvenu američku poslovicu : "Ne pitaj, i ne istražuj, kako sam došao do prvog miljuna !"
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja