Zar ste mislili da će šuplja spika o samospotiranju proći bez pametnog Martina ? No chance ! A koji je zajednički nazivnik dosadašnje trojice "diskutanata" ? Marinkovi "branitelji", ne po službenoj dužnosti, nego po prijateljstvu. Bar tako kažu.
Aj da vidimo što pametni Martin veli :
Kakva je razlika ako te ja spotiram ili se sam spotiraš? Nikakva!
Samospotiranje ekspedicija, aktivacija SOTA, flora-fauna, dvorci, IOCA,
IOTA itd … nije ništa protivno ham spiritu.
Istina, postoje situacije, npr. u natjecanjima, kad samospotiranje nije
primjereno. Kad su aktivacije i eskpedicije u pitanju, samospotiranje je
poželjno. Kad bi bilo neprimjereno onda bi i najavljivanje aktivacija
također bilo neprimjereno.
Pročitajte nekoliko puta prvu kvotiranu rečenicu. Mislim da to pametan čovjek ne može napisati.
Baš on, koji je, u svoje vrijeme, gorljivo zagovarao Radioamatersku etiku, prijevod na bosančicu (!), se posra na svoje svojedobno pisanje. Jer, osobe zaborave što su govorile, pisale, radile...
Neću uopće komentirati njegovo budalasto pisanje, jer je, u korijenu, netočno, i neistinito. Ne trebam dokazivati, uzmite zadnju ekspediciju na Orkney, NIJEDNOG samospota. Ljudi , diljem zemaljske kugle, su ih spotirali onako i kad su ih čuli. Normalni ljudi, normalno ponašanje.
Kako se Neno 5N nikad ne samospotira ? Zato jer postoje najave, na internetu, 425dxnews, dx world, društvenim mrežama, pa čak i na DXC-u postoji Announcement, kojega naši (skoro) nikada nisu koristili . Lovci su obaviješteni, narajcani, i odmah ga spotiraju čim otvori usta. Normalni ljudi, normalno ponašanje.
Boris 2GA je, u dva dana, bio na dvije SOTA i 9AFF lokacije. Bio sam na frekvenciji cijelo vrijeme rada. Počeo je raditi, imao je mini pile up, jer su ljudi znali kada će okvirno početi raditi. Na prvoj lokaciji je skoro ispunio kvotu, kad je osvanuo prvi spot ! To te ja pitam . Normalni ljudi, normalno ponašanje.
Ali, ja znam što pojedince boli. Naručeno spotiranje telefonom, mobitelom, počela kćerka raditi pa zakaj je tata ne bi spotirao?
Ko da nisam vidio kako to mladce "uče" na Zvjezdanom selu ? Od malena ih uče krivo, zato je praksa još više izvitoperena.
Primjer sa Visa je više nego zoran !
E sad, zašto sjedine govore, i rade krivo, suprotno od onog što su ih učili ? Mali je miljun razloga. Nabrojit ću neke. Neki se natječu sami sa sobom, i s ostatkom RA populacije, u koliko će (malo) vremena ispuniti kvotu. Citirat ću jednog od lovaca : "Bolesnici".
Neki misle da im je vrijeme na izmaku, i da in je svaka ura zojna. Te ne spašava ni dragi Bog. Neki vraćaju usluge, pa moraju nekog spotirati, nema veze ni što im stanica nije upaljena, dug je dug, evo spota !
Capisci, pametni Martine ?
P.S. Rekoše mi da sad ima prijevod Radioamaterske etike i na hrvatski književni jezik. Kupi si primjerak, ako je verzija na bosančici nerazumljiva. Ili pak, napiši dodatak. Mi, koji živimo u neznanju, jedva čekamo.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja