by 9a2jg » Wed May 06, 2020 9:33 am
Suzdržavam se pisati o coroni u Dalmaciji, Splitu, domu u Vukovarskoj, za kojeg me vežu lijepe uspomene, od prije 48 godina...
Pisati ću o jednom segmentu za koji su svi znali, a nitko nije rekao da je car gol, svatko je imao svoje razloge, od MVP-a, do susjeda.
Malo pomalo, iznjedrio se točan podatak da Slovenci imaju preko 110.000 nekretnina u Hrvatskoj. Golema većina od toga se, znam iz svog iskustva u Bolu, izdaje na crno, kad vlasnici nisu unutra.
Da se razumijemo, nije ovo poziv na prokazivanje, uredi državne uprave, katastri, i mjesno nadležni sudovi, točno znaju što kome pripada. Ovo je jedan od vapaja da u Lijepoj našoj svi budemo jednakopravni, jer svjedočimo hajci države, inspektora, i poreznika, zadnja tri desetljeća, a u njihove nisu nikada ni zavirili !
Nisu samo Slovenci, ima dosta i Mađara, nešto Bosanaca i Srba. Tajna procjena je da, suma sumarum, baratamo cifrom od oko 150.000 nekretnina (apartmana i kuća).
Znači, domicilno stanovništvo s oko 120.000 smještajnih jedinica je klasni neprijatelj, a ne ovih 150.000, koji se izdaju pretežito na crno ?
Zadnjim izmjenama i dopunama Zakona, ne može se više oglašavati smještaj na airbnb-u i booking.com-u ako smještajna jedinica nema svoj porezni ID HR broj.
Wrong ! I do sada su Slovenci to iznajmljivali , pretežito svojim sunarodnjacima, na slovenskim i hrvatskim portalima, ključ se dobiva u Sloveniji, žena za čišćenje i zamjenu posteljine u mjestu iznajmljivanja, ove izmjene zakona im sigurno neće nauditi.
Ista stvar je i sa Mađarima, znam osobito niz primjera.
Državljani Velike Britanije, Rusije i Ukrajine su nešto "plašljiviji", oni rade pretežito preko agencija, no oni su minorni, u onoj brojci od 150.000 jedinica.
A što s nama ? I dalje nam je ostala obveza platiti porez za prvi kvartal, s kamatama, iako nismo ništa uprihodili ! Kao da ekonomisti, koji sjede u Vladi nisu nikada pročitali Marx-ov Kapital ? Shvaćam da je Marić bio u Agrokoru, da je šef HGK dobio diplomu u Banja luci, ali ipak... ?
A da pitate one koji znaju, koji su završili hrvatske ekonomske fakultete u Hrvatskoj ? Ili u Irskoj ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja