by 9a2jg » Fri Nov 29, 2019 12:05 pm
Na današnji dan, prije 46 godina, sam ostao zameten, zajedno s svojin kumon Anton iz Bugojna, na pola puta između Livna i Duvna, u selu Mokronoge. Snijeg do prsiju, dvije noći prespavali, treći dan otišli, nas nekoliko, po telegrafskim stupovima, prteći snijeg do prsiju, da dozovemo pomoć. Dok nije došla "osmica" iz Poduzeća za putove BiH iz Duvna, nitko nije mogao, ni naprijed, ni natrag.
Tada su još bili čobani, u pastirskim kućicama, na Borovoj glavi, koji su pivali : "Livno, Duvno, i Borova glava, nema cure koja ne bi dala ! A ako je tu bilo ženskih, one bi odvraćale : Austrijo ne gledala sunca, Kuprešanke ostale bez kurca !
Što je nama to trebalo ? Pa bio je 29.11., bratoubilački rat, svinjokolja, ili, kako smo ja i kum znali reć: Idemo tuć svinje!
Došli u Duvno, u hotel Tomislav, pun promrzlih i neispavanih putnika, direktor hotela, otac naše kolegice s faksa, dao nam sobu. Poslije došlo još žena i djece, mi dali našu sobu, ženi sa četvero djece, mi se prebacili u prostor između recepcije i šanka. Direktor nas vidio, odma skužio stvar, i donio nam domaćeg kruva, slanine, i bocu rakije.
Nema više Dana republike, nema više iskrenog gostoprimstva, nema više domaće slanine, pogače i rakije, nema ljudi...
Svinja ima...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja