Kuku lele

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Kuku lele

Postby 9a6r » Tue Jul 16, 2019 7:41 am

To je iz tvog kuta gledanja.Da si bio progonjen od njegovog režima,pričao bi skroz drugu priču.Pitaj one koji su morali uteć da nebi glavu izgubili što misle o svemu tome.Neke od njih sam i upoznao devedesetih a jednog i puno prije.A da je teklo med i mliko,nije.O onima u Svibnju 45 i kasnije ne triba usta otvarat jer jame sa kostima 75 godina traže pravdu. :( Pas mater njemu u Paklu i svima koji ga podupiru i zazivaju :!: :evil:
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Jul 16, 2019 8:06 am

Reni dragi, ja sam radio u Saveznoj upravi za kontrolu letenja, i uvijek sam bio nepoćudni element, zato sam POSLJEDNJI dobio stan, od CIJELE firme, mali, neadekvatan, mora san uložiti masu svojih para da ga osposobim za normalno stanovanje. To predobro znaju tvoje kolege iz rezerve, koji su me redovno obilazili i "štampavali" , šta se radi, šta ima u kući, ko dolazi. Znači, nisam bio proganjan, ali je sustav stalno pokazivao da nisam "jedan od njih". Premlad sam da sam mogao i morao osjetiti i fizičke progone neistomišljenika poslije drugog svjetskog rata, ali da sam bio živ, kakav sam otvoren i lajav, ne bi mi se lijepo pisalo.

Prekjučer sam čitao najveći intervju što ga je ikad dao, drug Joža. Na novinarsko pitanje da li se Bleiburg morao dogoditi, on je bez razmišljanja rekao, citiram, "da, morao se dogoditi, i svaka zemlja antihitlerovske koalicije je imala svoj Bleiburg ".
On je svoj zanat učio od boljeg majstora od sebe, po vlastitom priznanju, legendarnog Steve Krajačića, a Perković je učio od njega.
Njih dva su doveli doktura na vlast, nitko drugi. Zamisli se, zašto KGK prvo pazi da na njen prijem bude pozvan on, pa onda svi drugi ?

A što se tiče radničkih, penzionerskih i dječjih prava, to se ne da uspoređivati, ni u bunilu. I to nije moja ocjena i moj kut gledanja, nego činjenice.
Prije DR-a, kad je čovjek išao u penziju, računao mu se prosjek 10 najboljih godina. Sada, 10 godina po NJIHOVOM odabiru. Takva penzija ne doseže ni 30% od takvog "nakaradnog" prosjeka ! Usporedbe radi, Nijemac ima 48% od prosjeka koji osiguraniku najbolje paše !
Sin mi je radio u koncernu (znaš i kojemu), svaki dan je mora radit najmanje po sat-dva duže, nikad mu nisu platili ni jedan prekovremeni sat, a o ostalim "pravima" ne smijem ni pisati. A sve po zakonu ! Zato svi znaju da su nam zakoni po mjeri i želji poslodavaca, a ne radnika.
Šta mi je sa ćeron, neću ni pisat, jer imala je i pretpostavljenog radioamatera, koji se nije iskazao kao čovjek.
A šta reć o dici ? Nemaju ni stoti dio prava i mogućnosti koje smo mi imali. Ja slobodno mogu reći da je moja generacija imala sretno, i mirno, djetinstvo, usprkos činjenici da smo bili pretežito siromašni, ova generacija nema ništa.

Neću više, dosta je...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Jul 16, 2019 8:21 am

Ka da ja nisan generacija koja puši i na kraju neću imat za papar ako budem uopće živ?!
Moj pok.otac nije "dobija"ništa.A zašto je itko mora dobit nešto?? Toga u zdravom sustavu NEMA.
Ljudima koji su rođeni u kapitalizmu nikako nije bilo jasno kako radnik može mukte dobit stan?? Što je i logično.Sve se mora zaraditi pa i stan.
Kad ja dan danas ponavljam da nam je mentalni sklop još u socijalizmu onda san lud,jeli?
A to što su nas opljačkali i danas pljačkaju,to smo si sami krivi jer to gledamo i šutke trpimo.Ne ja,ti, već i ti mladi o kojima pričaš.
Za danas san i previše napisa.Poz.
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Jul 16, 2019 9:23 am

A zašto je itko mora dobit nešto?

Mislija san, za danas, fermat, ali si me potega za jezik. Kad mačku potegneš za rep, onda moreš očekivat da će te ona ogranfat !

Mi smo živili u socijalizmu. Kakav je bija, takav kakav je. Od mnogih ugrađenih mehanizama je bila i kategorija dobijanja stana, bolje rečeno, stanarskog prava. To pravo je "sljedovalo" sve pripadnike vojske, policije, državnih i republičkih službi, kao i mnoga poduzeća i ustanove koji su radili na dohodovnom principu.
Ono šta ti, a očito i mnogi drugi, nećete da shvatite, jest činjenica da radnim ljudima i zaposlenicima, iz bilo koje nabrojane kategorije nije sistem DAO ništa ! To se njima odbijalo od plaće, svaki misec, i to je jedan od razloga zašto te plaće nisu bile velike.
Pošto se socijalistička (komunistička) doktrina, žestoko suprostavljala, u teoriji, i u praksi, privatnom vlasništvu, onda su uveli pojam stanarsko pravo, umjesto da stvari nazovu pravim imenom, VLASNIŠTVO ! U samoj praksi, svi koji su bili označeni na rješenju za stanarsko pravo, u trenutku dobijanja stana, mogli su u njemu živjeti do smrti, kao i oni nasljednici koji su rođeni u tom stanu.
Taj stan se mogao mijenjati za veći, ili manji, i to nije bila teška procedura, jer je trebao (formalan) pristanak onog tko je kupio stan. Znači, da rezimiram, titulari stanarskog prava su imali sva obilježja i beneficije kao da je njihovo vlasništvo, i to je funkcioniralo u praksi. Time je država, neizravno priznala da su stanovi njihovi, jer su oni izdvajali nemala sredstva u stanbene fondove firmi u kojima su radili.

Kad smo ušli u neovisnu RH, počela je dobro znana otimačina vojnih, policijskih i ostalih stanova, u kojima su stanovali nepoćudni elementi. Sve te upadače su "legalizirali". Glavni njihov "argument" je bio da to nisu bili stanovi prethodnika, nego da su oni SAMO imali stanarsko pravo. Golema većina sudova u Hrvatskoj je žmirila na ta pusta bezakonja, sve dok se to nije počelo dešavati i u susjednoj BiH. E, kad su počeli u Sarajevu izbacivati Hrvate iz svojih stanova, onda je naše MVP uputilo notu, tvrdeći da oni imaju "stanarsko pravo". E, to je bila prijelomna točka, tu je puka balun. Osim jedne hrabre sutkinje iz Splita, koja je donosila pravedna rješenja od početka pljačke, malo-pomalo su i svi ostali suci morali početi uvažavati naslijeđeno (i važeće) zakonodavstvo, i donositi presude u korist bivših korisnika.

Interesantno je, kad ti pišeš, ne pišeš o pustim bojovnicima, i tvojim kolegama iz rezerve, koji su upali u stanove i kuće, jer su smatrali, tvrdili, i još dan danas tvrde da na to imaju PRAVO. Po kojem zakonu ?

Malo pomalo, svi su sudovi donijeli pravomoćna rješenja u korist oštećenih, najčešće sada već njihove djece, ljudi su, većinom, umrli, čekajući pravdu. Ili se ubili, ka i onaj mladić u čiji je stan ušla naša bivša premijerka Jaca. Ona je jednom novinaru rekla u mikrofon, citiram, "da ona mirno spava" ! Zaboravila je našu staru poslovicu : "Oteto - prokleto ! " Čitam sad njenu retoriku, kad ne predstavlja ništa, utanjila je i ona, a i još će, jer u životu sve dođe na svoje, samo treba dovoljno poživjeti...
Last edited by 9a2jg on Tue Jul 16, 2019 5:22 pm, edited 1 time in total.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Jul 16, 2019 10:22 am

Moram se ponavljat jer očito nisi shvatija.Moj ga pok.otac nije DOBIJA već ga je u kešu KUPIJA.A nakon njegove smrti osta je mojoj materi,sestri i meni.
Drugi su ga dobili a sa keš lovom su mogli kupovat auta,gradit vikendice ,kupit brod,zemlju itd.Naravno onaj ko je ima novaca.Moj se otac udužija za stan,da bi godinama taj novac vraća,nije bitno kome.Nije sve za oglasnu ploču.A i on je isto uplačiva neke novce u tu blagajnu a? Ali kao kako ti kažeš "nepoćudni elemenat"nije ni moga mukte doć do njega iako sa dvoje dice i ženom nije ima adekvatan smještaj.Da si vidija di smo mi živili desetak godina,nebi ni tebi bilo lipo za vidit.
DAKLE,NAMA STAN NISU DALI NA UPORABU KA NEKIMA KOJI SU GA POSLI OTPLAĆIVALI U RATAMA.DOBILI SU STANOVE OD 1400000 MARAKA A ISPLATILI IH ZA 30000.+-
JER NIJE BIJA PODOBAN KOLEGA KOKI. :(
I stvarno mi je za danas dosta razvlačit ovu gumicu sa tobom.73
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Jul 16, 2019 10:38 am

JER NIJE BIJA PODOBAN KOLEGA KOKI. :(
I stvarno mi je za danas dosta razvlačit ovu gumicu sa tobom.73

Oli san ja podoban ?
A gumica se mora razvlačit, jer kad je jedanput izvadiš iz (Pandorine) škatule, ne da se više vratit, jer je postala prevelika.
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Jul 16, 2019 11:05 am

Pročitaj ovo na kraju tiskanim slovima.Ako kažeš da to nije istina,onda nemamo o tome više što diskutirati.73
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Jul 16, 2019 12:50 pm

Ja nisan nikad nikome reka da laže. Ako laže, laže sebi, ne meni. Jedino sam ovdje, na ovom forumu, napisa kolegi 6TT, da, citiram sebe, "sumnjam u njegove riječi da je vidija da Emir radi telegrafijon".
Je, moran se dopunit, napisa san i Goranu Grubišiću, da BEZOČNO LAŽE da san ja bija u JNA, a on i Bog znaju da nisan.

Znači, da rezimiramo, svatko piše šta je on doživio u životu, ja to respektiram, i ne ocjenjujem, jer za to , najčešće, nismo "zaslužni" mi, nego onaj koji je kreirao situaciju, kaos, ili stanje.

Stoga, ne mogu ne ponoviti, što sam već, ne jednom, napisao, tuđu misao, čovjek stekne neka materijalna i duhovna dobra, u velikom postotku, do 45-e godine starosti, nakon toga ona materijalna treba samo održavati, a duhovna, Bože moj, treba držati mozak u kondiciji, ako ne, zakržlja...
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jul 17, 2019 11:37 am

Cilo jutro san u Supetar, i osvjedočija san se, jedan na jedan, da se naš forum pomnjivo čita, svakodnevno...

Ferma me čovik, govori, čitaj ja šta ti i Reni pišete, zapiši onda i ovo, ja san radija u Plovputu (državna firma), redovno smo dobijali stanove, i zadnja rješenja su napisana 1990', za zgrade na Žnjanu, useljenje je bilo 95'. Firma je svaki stan platila 150 iljad marak, a mi smo ih otkupili, u zadnjem vlaku otkupa stanova u Hrvatskoj, 1996', na rok od 30 godina, po cijeni od 27.000 marak, svaki misec plaćamo cca 50 eura ratu. Mislin da je to pravedno, jer ga nikor nije dobi ko nije ima najmanje 25 ili 30 godin staža !

Znači, šta kaže stara dalmatinska poslovica, uvik triba ćut i drugi zvonac !

Ne triban ni pisat da san auto bija parkira u barba Rose piceriju ! ;)

P.S. Bija san i u Put gaja, ni mi drago šta san vidija, i TV antena tipa riblja kost gleda put poda, nije dobro...
9a2jg

Postby 9a6r » Wed Jul 17, 2019 12:18 pm

Pa zar to jučer nisam napisa.Stanovi od 150000 maraka se na 30 godin odkupljuje za 30000 ili 27000,nebitno(+-)od te love.
Nisan laga niti slovo.
9a6r

PreviousNext

Return to PHRK