Par dana me je mučio jedan stari Grid Dip metar. Stoji pokvaren više od 10 godina,
takav je i došao do mene. Stajao je vjerovatno i prije dugo u furdi... Dokumentacije
naravno nigdje...
Najbliže po sličnosti što sam našao on line, bilo je ovo ->

- K-126B-C.jpg (51.25 KiB) Viewed 64456 times
Samo 2 tranzistora, a kod mene 2 NPN tranzistora plus FET...
Nije bilo druge nego "skinuti" i nacrtati shemu, da znam donekle, što mi je raditi.
Eto sheme...

- GD_meter.jpg (62.54 KiB) Viewed 64455 times
Sve rastavljeno, pa temeljito očišćeno, bilo oksida ko u priči....
preklopnik ON/OFF neispravan, vanjsko napajanje opcija izbačena jer prekida gnijezdo.
Dio oko FETa koji služi za indikaciju je bilo najlakše ispitati... ispravno, ide instrument gore i dolje, nula se štima.
Modulator radi, podešen oko 1,5 kHz.
Oscilator ne radi... tranzistor mjeren u krugu dobija napone, omski ispitan u krugu izgleda ok... oscilator
i dalje ne radi.
Pali signal generator... u DIODE modu, kao apsorpcioni valomjer, radi. Znači titrajni krug je ok.
Tranzistor mora van... na njegovo mjesto ide 2N2222, izabran od nekoliko komada da ima najveći hFe (pojačanje)
ako ode do 150 MHz, meni dosta... znam, to je prekidački tranzistor, ali njega sam imao par komada pri ruci

Oscilator radi, modulator radi, sve radi ali kalibracija skale fula i to ozbiljno, vjerovatno je i prije, ne vjerujem
da su kapaciteti substrata samog tranzistora toliko različiti. Dvije zavojnice popravljene.
Za najviši opseg napravljene dvije nove petlje.. kraća ide na 146,5 MHz sasvim ok.
"TO DO" lista ->
Samo fali jedan izlaz za counter, da je lakše gledati u velike LED brojkice

Ovaj mali crni tranzistor je bio kriv za sve....

- GDMservis2.jpg (109.14 KiB) Viewed 64450 times

- GDMservis1.jpg (81.19 KiB) Viewed 64450 times