Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a2jg » Wed Mar 11, 2026 6:57 am

Još malo o Bouvet-u. Kako se pišu na stotine komentara, diljem svijeta, ustanovio se tzv. uzorak ponašanja na otoku. Tako npr. većina komentatora tvrdi da su tamo četiri odlična operatora, a ostali da su - prosječni, oće reći nije bilo za slanje tamo.
No, prika s kojim sam jučer pričao o toj suptilnoj temi mi se usprotivio s neoborivim argumentom, tvrdnjom da su oni svoje mjesto u momčadi - kupili ! Da ublažim tu njegovu tvrdu (ali i istinitu) tvrdnju, mislim da bi bilo umjesnije reći da su mogli platiti.

Slušao sam jučer satima jednog dobrog operatora sa otoka koji je radio, valjda onako kako najbolje zna. Čim bi pozivatelj bio sa njemačkog govornog područja, on bi se raznježio, odužio vezu (bez razloga), dok ga tisuće "običnih" stanica zovu...

I onda dođe šećer na kraju. On korektno počme pozivati samo ATNO. I funkcioniralo je to jedno deset-petnaest minuta, a onda su počeli nekulturni divljaci širom svijeta, zvati, iako su već u LOG-u. Da stvar bude gora, među tim stanicama se našao i jedan "friški" hrvatski jednoslovac, koji ga je zvao, ovaj ga uradio, jer mu je prošao ispod radara, ali svjetska javnost je budna i neumoljiva, odmah su ga počeli prozivati zašto je odradio njega, koji je u tom trenutku već imao 3 FT8 veze u LOG-u ?!!!
A što reći o pozivatelju ? Da sam zločest, napisao bih da je to tako kad dođeš sa CB-a i ne pohađaš, i završiš RA kurs, ali neću. Dosta mu je da zna da je veza snimljena.
OZNA sve dozna ! ;)

Novi dan, nova nafaka.

Neprovjerene vijesti vele da je tamo loše vrijeme, i da su svi operatori na brodu. Što je istina, ne znamo, ali molićemo se svetome Nikoli, zaštitniku putnika i pomoraca, da im bude u pomoći, i da se svi sretno vrate kući.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Wed Mar 11, 2026 5:55 pm

Na slovo,na slovo N :o :? :oops:
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Mar 11, 2026 7:55 pm

Hebi ga Reni, stvarno nisi čovik, pokvarija mu se CW dekoder, sad mu ne bi da radit ni SSB ? A tako ga je lipo pošlo... ;)
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Mar 12, 2026 9:49 am

Za sve postoji FT8. :D
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Mar 12, 2026 11:23 am

To je onda ka kad su dalmatinske divizije išle na Trst, pivalo se : Život damo, Trst (FT8!) ne damo !

Dobro san ja reka, oboje ćemo doživit da će nan UI reć : Užgi letriku, i poslin : Utrni letriku, i podsjetit te kad je vrime za platit račun Elektrodalmaciji. Jedini naš doprinos FT8 vezi.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Mar 14, 2026 6:40 am

Četvrti dan, zaredom, čitam o tome kako je tada antena za 160 m uništena udarima vjetra, kako ne radi antena za 14, a u stvarnosti, ove sve dane veze idu dalje...
Od kako su dx-worldu uskratili pravo da objavljuje friške vijesti, sve je prepušteno individualnim pokušajima, istinitim i onim lažnim, u dobroj, ili lošoj namjeri ?
101 : 243
Svak može lagati, brojke ne. One su tu, svjedoče protiv zagovaratelja politike visokih brojki, pod svaku cijenu. Teorija se autorima obila o glavu. Do idućeg puta.
9a2jg

Postby 9a6r » Sun Mar 15, 2026 1:09 am

Koja lova a malo veza! Rekli su ostat do 18.03,danas sve utrnuli.A šta će svirit kurcu kad in fali telegrafista pa i SSB operatora.Ljudi im pišu zašto ne rade CW i SSB . :lol: :lol:
A srama!
100.000 veza od koje su 63.000 FT8. :!: :roll: Ostalo CW i SSB,Pa onda nije ni čudo da su se ranije pokupili.I oni čitaju naše pritužbe.Čudi me da doli nisu ostavili jednoga robota na daljinsko upravljanje.E tu bi se ovi iz 9A najbolje snašli.Ovi sa mukte paswordima.Koji se kurče sa 15-20 slotova.Doma poštenu antenu nemaju.Sutra su na rang listama isprid nas.PLJUC
9a6r

Postby 9a2jg » Sun Mar 15, 2026 7:57 am

Ponoviti ću se, namjerno, remote plus FT8, siguran put u nestajanje radiooperatorstva kakvog smo mi poznavali. Golema količina bezličnih veza, kojima se ne može pohvaliti ni jedan pametan operator. Može reći da je "odradio", ne uradio, jer kad ih uradiš, humanim vrstama rada, ti si, baš kao i tvoj korespodent, ugradio dio sebe u tu vezu.

Sada bukti rat u Iranu. Ja se sjećam svoje prve veze sa Azijom (osim SSSR-a !) i QSL-ke koju sam za nju dobio. Amerikanac iz Teherana, iz doba vladavine šaha Reze Pahlavija. Nije jedina koje se sjećam, ali mi je osobito u memoriji. Tako i za tisuće drugih. Čega se sjećaju ti "rekorderi" 21. stoljeća ? Da su poslije hrpe "veza" ugasili stanicu ? Ili su je ostavili da radi, sama i po noći, i ujutro operator ide prebrojiti veze, kao što domaćica ujutro kontrolira koliko su kokoše snijele jaja ?

Ne jednom sam uzimao za pozitivan primjer Silvana Borsu, i njegove afričke ekspedicije. Od pojave FT8, on je koristio i to, ali s posebnim znakom, samo za tu vrst rada, i ne pretjerano težište na to.
Zato je rezime njegovih ekspedicija, baš kao i ove J51A, izbalansiran broj veza po vrstama rada, i svak dođe na svoje.
Može i kak veliju da svaki bedak ima svoje veselje ! Kako se sa koje strane gleda...
A nas, evo već treći mandat, izabrani predsjednici HRS-a uvjeravaju da mi, koji drugačije mislimo, smo "zaostali u vremenu i prostoru!" Moš mislit. Bar se nismo prodali tuđinu, za šaku dolara.
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Mar 16, 2026 7:07 am

Gledam i čitam, sve šta drugi pišu, ima dosta mlađih ljudi, koji neke stvari napišu bolje, točnije, prodornije... Tako je i Adam bio u pravu, kad je pitijski napisao da će boravak ekspedicije 3Y0K biti 2, a ne 3 tjedna. I ja sam, kao i mnogi drugi koji su čitali, zavrtio glavom, pitajući se, po čemu je on to zaključio ? Daljnji tijek događanja mu je dao za pravo.
Oni su radili 13 dana, učinili 101 tisuću veza. Budžet im je bio 1.700.000 dolara. Jedna veza "piza" cca 17 dolara. Oni su, prije nego li su se iskrcali, i učinili i jednu vezu, tražili 15 dolara za kartu. Znači, ugrubo, bili su tu negdje, da pokriju troškove ?
101 tisuća veza podijeljeno sa 13 dana daje rate od cca 7.700 veza na dan. Usudim se reći da se nismo naslušali vrhunskog rada.

U isto doba je radila ekspedicija J51A. nisam njihov promotor, ni odvjetnik, čak ni pro bono, i zato mi je drago da je na sterilnom forumu netko drugi napisao da su oborili all time rekord koji je držao T32C iz 2011. ! Novi rekord je 256 tisuće veza. To je 12.800 veza na dan ! Tijekom rada sam napisao da su operatori vrlo dobri do odlični.
Nisam išao u pojedinosti da mi neki ne prišiju etiketu njihovog reklamnog agenta. Od svega bih posebno izdvojio njihov rad na 6 m. Operator je bio strpljiv, precizan i pouzdan, na svim vrstama rada, i čak udovoljavao željama lovaca iz Europe ! Kapa dolje.

Nisam nigdje pročitao koliko ta afrička ekspedicija stoji. U konačnici, šta se to mene tiče, ali ne mogu ne spomenuti da su na svojoj stranici stavili spisak svih individualnih donatora, koji su im poslali više od 50 dolara, njih 33. Sigurno je da su donacije bile različite, ali da su bile po 50 dolara samo, to je 1.650 dolara. Njima, vjerojatno, neću reći malo, nego kap u moru, ali cijenim njihovu transparentnost, i želju za otvorenošću, rekli bi naši stari, "precizno, ka pravi Švabo!".
U isto vrijeme, nisam mogao nigdje naći takve podatke za Bouvet, kurioziteta radi, ne da pravim i računam tuđe bilance.

Na kraju, veseli me što je QSL manager Sven, koji je i do sada radio izvrstan posao oko QSL-ki, nema razloga sumnjati da će tako biti i sada, i ubuduće.
Po njemački, čist račun, duga ljubav.
GL, do iduće ekspedicije.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Mar 17, 2026 6:25 am

E, hebi ga, nema toga koji bi našem čovjeku udovoljio ! Sad kažu : Je rekord, ali 2011. nije bilo FT8 ! To je rezanje dlake na pola, pa onda još jednom, ako ide...
Ili je rekord, ili nije ! A šta bi se dogodilo da su ljudi na Bouvetu imali jedan znak za CW i SSB, a drugi za DIGI, kao što to radi redovito Silvano Borsa, na svojim afričkim ekspedicijama ? Ili da su poveli još onih 5 CW-aša koji su im falili, i to se itekako vidjelo u svakodnevnom radu ? Umjesto operatora, poveli su poslužitelje, ili one koji opslužuju digitalnu mašinu. Zaista, to uspoređivati bi bilo neprimjereno.
Spomenuh Borsu, nisam pisatelj koji ga glorificira, ali on, i na zadnjoj afričkoj ekspediciji, kao i desetine puta prije, posla Kokiju in return sve veze potvrđene za 2 $!
Nema Koki povlašten pristup kod njega, on to radi svima !
Nekim našim samozvanim elitistima nije valja ni Dr. Hrane, koji je slao, također za 2 $, a za operatore iz bivše YU, i via biro, nakon godine dana. Njima je bolji Hans, pa su tako i glasali u Murteru, prije 21 godinu ! Ako niste primjetili, ovdje više uopće nema besplatno, via biro, u bilo kojem vremenskom periodu !
Nema džabe ni u stare babe !
Ali, sve je shvatljivo, ako se pogledaju činjenice. Skupa oprema, remote, antene, prijevoz, logistika, čak ni pijani bogataši više ne daju ko što su davali. Utanjilo brale.
Konzumerizam nas lomi, protiv naše volje, jer nas izabrani čelnici vuku u tom smjeru. Tko se da povući.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK