Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Tue Aug 11, 2026 6:19 am

Nekako tiho, ispod radara, je prošla odluka hvarskog OV, donesena jučer, popularno nazvana : Stop opijanju na javnim mjestima ! Sve je to lipo, dragi moji Forani, samo ste pinku zakasnili, samo jedno tridesetak godina ; uvatite se ruku pod ruku sa Spliton. Kasno Marko na Kosovo stiže...
U partijanerskim možđanima je odavno taj lokalitet označen kao točka di se može raditi šta se hoće ! Je li ko kad obađe Obonjan, Zrče, ili slične lokacije ?
Mala zemlja za veliko oblokavanje i drogiranje ?
Neću više pisat, sve smo već rekli 500 puta, javno, s potpisom, vlasti se ne vata...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Aug 12, 2026 5:39 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/cap ... ajnovije_d
Ma boga ti živa, jel' ovo onaj isti lik koji nas je 4 godine uvjeravao preko svih medija da se moramo cijepiti ? Ni srama, ni stida...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Aug 13, 2026 4:32 am

Isto kao što cijela nacija čita portal index.hr (a "veliki" tvrde da nisu!), tako i golema većina gleda, čita i sluša blogera Krulu. Moram priznati, i ja, jer piše o onim temama, koje se tiču svakodnevnog života , nas, malih ljudi, i čemu smo sve izloženi.

Tako ja jučer čitam i gledam njegov najnoviji clip, zorno, s dokazima, nam pokazuje da određeno pakiranje tekućeg jogurta u Hrvatskoj košta preko tri eura, a to isto pakiranje, koje je prešlo više od tisuću kilometara kamionom, se u Makedoniji prodaje za euro i po ! Trebam li iskidati diplomu komercijaliste ? Podsjeća me na one Jadro kekse, koji su jeftiniji u Phildelphiji, nego u Hrvatskoj !

I neki dan sam pisao , nadovezujući se na Kruleta, kako je ista limenka karlovačke pive u susjednom Bihaću za trećinu jeftinija nego u Hrvatskoj !

Početkom ljeta smo čitali službenu europsku statistiku, koja nam je zorno predočila da smo drugi po skupoći hrane u EU ! Ispred nas je bila samo Litva. Mislim da smo je dobrano preskočili. Ovaj galop cijena, penzioneri i obični radnici, teško da mogu pratiti. Ovim retcima ne želim bacati dodatnu krupnu sol u njihove otvorene rane, ali osobno smatram da država prva mora administrativno ograničiti marže trgovcima, koje su očito najviše u Europi !

Mala zemlja, za veliku deračinu !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Aug 15, 2026 8:38 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hgs ... ostalo_d_0
Priča je za dnevnu uporabu, problem je, naravno, mnogo dublji.
Pođimo od HGSS, u početku su to bili volonteri, godinama... Onda su se počeli "kačit" za neke državne službe, koje su ih nježno odkantale, da bi, na kraju, imali "sponzore", i puste gradove i općine na Jadranu, kojima se "odreže" koliko trebaju dati za potrebe HGSS-a, navodno na svom području. To je neizravan, ali jasno vidljiv harač, kojeg su institucionalizirali, i za kojeg misle da je "normalno" stanje, i tako se i ponašaju.
Nikad neću zaboraviti kada je Stipe Božić zapeo na nekom ledenjaku u Austriji, njihova služba ga je spasila,dovela u civilizaciju, i onda mu je, nakon par mjeseci stigao njihov račun, mislim da je bio na 40-ak tisuća eura.
Koliko mi je poznato, a pratim GSS od početka, jer su dvojica začetnika istog iz mog radio kluba, od prvih početaka, do danas, nikad nikome nije ništa naplaćeno !
Ne anatemiziram Austrijance, dapače, dajem im za pravo, jer to rade i Talijani, Francuzi, i svi civilizirani narodi.
Naša tobožnja velikodušnost i tobožnji altruizam se , u konačnici, naplaćuje iz džepova iznajmljivača, velikih i malih. Samo to niko nema muda izgovoriti naglas. Anatemizirani smo od strane vladajućih kao kulaci. Ponavlja se priča iz perioda 1945-1948, samo su drugi akteri, i drugi topici, sve drugo je isto.

Živjet će ovaj narod...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Aug 16, 2026 4:45 am

Svi misle da podzemlje Napulja vrti golemu lovu od droge. Wrong. Glavni biznis mafije je - smeće ! Znao sam za to, već par desetljeća, ali su me na to upozorili kolege i prijatelji, iz Supetra, lani, i preklani. Drastična poskupljenja koncesionara, sve po valjanim odlukama, čitaj : dogovorima grada i općina s njima ! Rekli bi sa strane, sve po zakonu ! A da li je pošteno, moralno, i potkrijepljeno materijalnim dokazima, i ekonomskim pokazateljima, o tome bi se dalo pričati i pisati, argumentirano, od strane korisnika, nadugo i naširoko.

Račun za odvoz smeća za svibanj sam platio u lipnju, jedno jedino pražnjenje kante, cijena 13,33 eura.
U srpnju sam platio račun za lipanj, 24,18 eura, jedno pražnjenje.
U kolovozu mi je stigao novi račun, za srpanj, 31,12 eura, za JEDNO pražnjenje kante sa smećem.

Tu mi je pukao film. Imam prilično poznanika i prijatelja, po Europi i svijetu. Odabrao sam tri grada, vječni grad Rim, prelijepi Pariz, i klasik - London. Pitao sam sugovornike koji tamo žive cijelu godinu, koliko plaćaju odvoz smeća po jednoj kanti. Odgovor je bio očekivani, od 10 do 15 eura, ne vjerujem da me lažu, ili krivo govore, ta nemaju računa ?

Ajmo govorit hrvatski, deru nas ko Musa jarca. Sve po zakonu, sve potkrijepljeno važećim odlukama općinskih i gradskih vijeća, dealom između vlastodržaca i koncesionara.
Pokušao sam o ovoj temi razgovarati s par razumnih ljudi, znate što su mi rekli ? Samo se ti buniš, svi ostali plaćaju, šute, a ronjaju samo isprid žene i dice, kad se zatvore kućna vrata ! Jesmo li dotle došli ? Postali zečevi ? Iskaljujemo se na ženi i dici, umisto tamo di triba, javnim skupovima građana ?

Jedan moj prika iz Garde mi je reka : Pritvorili su nas u poslušne zombije, bez volje, bez vatre i žara, da nas danas ko napadne, prigazili bi nas ka plitak potok, u 24 ure !

Drugi mi je reka još bolju batudu : U svemu tome ima i jedna pozitivna stvar, nećemo morat puno dumat o ovim problemima, za desetak godina, kad se dovrši ova započeta zamjena stanovništva, o tome će morat mislit ljudi drugih boja kože, druge vire, drugih navika !

Prodali su sve hotele strancima, veliki Rvati koji su ih pretežito dobili za jednu kunu ! Didovine, kuće i zemlje se rasprodaju leva-leva, neće proći dugo, a imat ćemo strana sela u Hrvatskoj, nešto što se devedesetih dogodilo u Španjolskoj, i na što su nas dobronamjerno upozoravali godinama.

Bojin se da nan više ne može pomoć ni čudotvorna Gospa sinjska. Jer, u ovom slučaju ne prite Turci, nego smo sami sebi postali neprijatelji.

" Navalili na moj salaš vuci, palili ga i Nemci i Turci.....!"

Kako uvik na kraju dođemo na Šicera, i pitanje : Ko je zapalija žito ?

A študente, ko će drugi, oni isti šta su, 30 godina prije, donili prvi balun iz Praga u Split. Iz Fleka. E, moja Marženka, di su ti bile oči...
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Aug 17, 2026 6:57 am

Ko o čemu, ja o ratu, počeo sam sličit na prvoborce iz 2. svjetskog rata ; jedina je razlika šta ja nisan u HVIDRA-i, a oni su bili u SUBNOR-u ! ;)

Dakle, bar tridesetak puta sam pisao o današnjem danu, a pisaću i unaprid, dok me možđani, ruke i oči služe, da se ne zaboravi. Jer, nove generacije ne uče iz povijesti.

Na današnji dan, 1990. , su počeli nicati balvani, na cestama oko Vrlike, Knina, Benkovca, Obrovca. Ceste zakrčene, bradonje s AK-47 na stražama, maltretiranje, pucanje u zrak, u zraku je mirisao barut. Stoput sam pisao kako su baš članovi AKL-a išli vidjeti, iz prve ruke, kako izgleda oružana pobuna, došli do Civljana, a onda se , na srid ceste okrenuli s velikim Audijem, na dva kola, ka Steve McQueen, kad su se puške počele spuštati prema njima.

Šta je dalje bilo, znamo sve, iz minute u minutu, iz dana u dan, mjeseci, godine...Četiri i po godine okupacije, progona stanovništva, paleži, pljačke, devastiranja.
Završilo je, ne s Olujom, nego s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, vlakom Slobode, obnovom, i zaliječenih rana...

Mogao bih sada, nadugo i naširoko pisati o neviđenoj pljački u pretvorbi i privatizaciji, koja se dešavala , paralelno s ratom, ali neću. Ne zato što nije vrijedno pisati, naprotiv, tema je toliko duboka, da bi mogli napisati tomove knjiga.

Pišem o ratu, da mi, preživjeli, svjedočimo istini o njemu, jer su počeli nicati razni "pouzdani" povjesničari, koji nam uče djecu neistini, i falsifikatima.
Nije okupator odnio ništa u Srbiju, mi smo pokradeni iznutra. Zato nam i je loše.
Pravi branitelji šute, ujutro zahvale dragom bogu šta su još živi, i zemljom hodaju sitnim koracima...
Falši branitelji i invalidi, koji to nisu, su grlati, jer brane nepripadna primanja, puste privilegije, koje bi izgubili da se ustanovi revizija. To je glasačka mašina vladajućih.

Bože, čuvaj Hrvatsku, moj dragi dom...
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Aug 18, 2026 8:41 pm

https://www.index.hr/magazin/clanak/u-z ... zin_prva_d
Kako su nan ono rekli : Mala Švicarska, plaća osan iljad euri...?
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Aug 23, 2026 7:18 am

Jutros sam pronašao krunski dokaz da nam Pilipinci definitivno otimaju kruh iz usta ! Ja skupio dvije kesice PVC boca, i nosim ih na mjesto za otkup, kad mene prođu dvije motorne rikše, kao da sam u Kalkuti, ili Bombayu, s toliko kesa punih boca, da se vozač i ne vidi. Ja pomislih da me nije netko teleportirao u Indiju, ili Pakistan, štipam se za obraze, kad prođu 4 pijana u autu, iz njega trešti Ceca, ili Buba, svejedno, kažem sam sebi, ajde, fala bogu dragomu da sam na Balkanu.

A propo floskule da oni ne piju, da im zabranjuje vjera, prebrzo su prihvatili hrvatske običaje, zna se pred Tomijem, na zidiću, Hindusi, pred Studencem Pakiji, pred Konzumom Pilipinci, svako svoju pivčugu drži, čuva je ko zjenicu oka svoga, da se kap ne prolije, više nego bratstvo i jedinstvo indijskog potkontinenta !
I cevči li ga, cevči... Bar u Karlovcu ima vode, je li grad na 4 rijeke, ili nije. A slad i ječam dolaze iz Cazinske krajine, koliko treba. Zato je u Bišću karlovačka za trećinu cijene manje nego u Hrvatskoj !
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Aug 24, 2026 11:41 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/fot ... 27042.aspx

Lika dala, Lika dala, sedam generala, a heroja, ne zna im se broja...

Dok je pravih Ličana, Lika neće pasti...
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Aug 25, 2026 6:32 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/afd ... sti_prva_d

Straše nas ovakvim naručenim člancima, a ne slušaju glas naroda, kojeg bi trebali služiti... Taj narod želi isto što i AfD, zatvaranje granica, ukidanje eura, bolji život.
Višekratno sam pisao, prije nego li je Hrvatska ušla u EU, da su me redom svi stari gosti iz Slovenije upozoravali da smo najebali, po svim pitanjima, kad uđemo.
Ljudi koje poznajem 20-30 godina su govorili u dobroj namjeri i vjeri, da se pripremimo na ono što dolazi, jer su oni bili upravo sve to prošli.

Čim ništa ne odlučuješ u svojoj zemlji, nemaš svoju valutu, nemaš svoju vojsku na granicama, izgubio si osobine nacije. Uzmeš li ljudima i vjeru, više ih nema !
A to se perfidno radi zamjenom stanovništva. Štono reče predsjednik Sabora, mrtav-ladan : "mi trebamo te inžinjere, profesore i doktore" !!!
Rastjerali smo Hrvate po svijetu, sad uvozimo polusvijet, drugih nacionalnosti, boje kože, vjere, totalno drugačijih komunikacijskih, socijalnih i životnih navika.
Tiha okupacija. Zato briselskim birokratima smeta Afd.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK