by 9a2jg » Mon Dec 02, 2024 6:48 am
Djani, mlađi si, pametniji, u tebi je još špirita, i to je dobro... Ja ću krepat, a ne molat, ali imam neumoljivi osjećaj po ovom prevažnom pitanju da je to Vlada odlučila, još 2001. pod rahmetli Račanom, ne sada... Sada se samo operacionalizira, privodi kraju...
Jedina je, kako mi se pari, razlika između 2001. i 2024. što je tada bilo oko 60% hotelskih kapaciteta u hrvatskom vlasništvu, a sada ispod 10% ! Znači, ajmo hrvatski, latinica, velika slova, VLADA SE BORI ZA STRANE VLASNIKE, A NE ZA HRVATSKE IZNAJMLJIVAČE !
I onda, i danas, mali privatni iznajmljivači drže između 60 i 70 % kapaciteta svih postelja, i to stranim vlasnicima bode oči ! Da su u turizmu, kao ja, od 1967. , shvatili bi da su to dva svijeta, dvije vrste klijentele, čije se silnice ne presijecaju, i koja ne smeta jedna drugoj, i u konačnici, ne krade jedna drugoj goste. Ali, za to shvatiti ne treba ići na oni skupi hotelski management u Dubrovniku, samo treba prokljuviti kako funkcionira privatan smještaj, ali onaj koji to STVARNO JEST ! Tebi osobno ne moram crtat, jer si ti, i tvoja obitelj, zoran primjer, ali svima u državi moram, jer je već godinama (plaćena) hajka na hrvatske privatne iznajmljivače, u najmanju ruku da smo prvi rođaci Al Capone-a. Proglašava nas se utajivačima poreza, a plaćamo sve šta traže ! Prije Domovinskog rata je bio i period kad smo plaćali po računima ; ni to im nije bilo dovoljno za deranje iznajmljivača. Oni pišu zakone, ne mi ! Mi plaćamo, i šutimo.
Nakon smrti moje supruge, u više navrata me zajebavaju rođena dica da u 52 godine skupa nisam nikada odveja ženu negdi na godišnji odmor ! Hladno, knjiški, gledano, ta konstatacija je točna, samo oni, i ta Z generacija još ne shvaća da bez osobnog odricanja, nema novostvorene vrijednosti. Sve smo radili, i ulagali za školovati dicu, i da imamo pristojnu starost, predmnijevajući da su nas lagali, i u bivšoj, i u sadašnjoj državi, o visini penzije, koja je sramotno mala.
Ajmo se vratit na sukus. Novi ministar turizma ima vilu u Klisu koju iznajmljuje, i koja, po pisanju tiska, košta između 800 i 1000 eura za jednu noć. I mona vidi da on nije "naša" kategorija. Niti živi u objektu, niti se ičega odreka, da bi to imao ?
Na početku javne rasprave, a i prije, u tijeku bjesomučnih plaćenih napada na nas, STVARNI mali privatni iznajmljivači su ukazivali na OSNOVNU NOTORNU ČINJENICU, da je mali obiteljski iznajmljivač, onaj koji (po NJIHOVOJ klasifikaciji) ima do 20 postelja u kući za iznajmljivanje, i koji je nositelj iznajmljivanja, te živi 365 dana u toj kući. To zakonodavac zna, ali se pravi lud ! Svojedobno su preuzeli od Amera (jedino dobro što su uzeli od njih) pravilo da je cenzus "do 20 postelja" kućna radinost, pomoć kućnom budžetu, za školovanje dice, bolest u kući, i održavanje objekta i okoliša. Priče o basnoslovnim zaradama su puka tlapnja.
Ne mogu pristupiti linkovima na fejsu jer se ne želim i tamo registrirati i koristiti ga, ali vjerujem da su istinski mali iznajmljivači rekli slične riječi i stavove kao ja.
Jedna sasvim druga tema je apartmanizacija obale i otoka, to pratim od 1990. do danas, mogao bi doktorirati na tu temu. Neću pametovati, samo ću (ponovo) napisati ono što sam pisao i govorio još 2001. 1992. smo još bili u ratu, kad nas je Španjolska prijateljski upozorila da ne upadnemo u klopku (u koju su oni upali) betonizacije, apartmanizacije, ibicizacije, urbicida, ekocida, i svih mogućih cida, sve do El Cida !
Nismo ih poslušali. jer tko da Balkancima soli pamet, najpametniji smo. Što da poslušamo savjet onih koji su (ne)svjesno upali u tu kašetu brokava, trebamo i mi proći taj put. Pa neka košta, šta košta !
Još u ratu, a naročito poslije njega, opljačkani, oteti, i ukradeni novac se investirao tamo gdje, nakon prve prodaje, mu je nemoguće ući u trag- kuće i apartmane !
Prvo domaći, zatim, bez ustručavanja, srama i stida, i građani ostalih zemalja iz tranzicije. Kad su se ispucali oni, nastupili NIjemci, Austrijanci, Rusi, Ukrajinci...
Vile uz more, sa zidovima od 2,20m, ne moraš pitat za vlasnika, nije Šiptar (jer to sam u Europi samo tamo vidio) nego Rus, ili Ukrajinac. I to sve, davno prije njihovog ratnog sukoba. U te hrvatske dače se dolazi, po načelu share-time, malo ljubavnica, pa u drugo doba žena i djeca, gazda, malo i nimalo.
Država, od kako znam za sebe, šalje inspektore samo legalnim, i u pravilu - malim, iznajmljivačima, na njima trenira strogoću, i šilji ku..c ! Ilegalne, nikad ne diraju, ni u socijalizmu, ni u neovisnoj Hrvatskoj ! Po mojoj procjeni, ilegalaca je oko 50 %. Pretežito su stranci, ali ima i domaćih kriminalaca. Opus moderandi je jednostavan, i svi ga znaju, ali to nitko ne dira ! Zašto ? Zato što redovito, u toj skupini NEMA malih obiteljskih iznajmljivača, tu se vrti velika lova, od koje Hrvatska nema koristi !
Ljudi ogrezli u turizmu znaju da je do jedna moja napisana riječ istinita. Znaju i da su vlast i autori zakona jedan svijet, koji relativno dobro i lako živi, a da se mi borimo za svaki euro. No, sit gladnome ne vjeruje. Strani kapital agresivno nastupa, danas za istiskivanje privatnih iznajmljivača, sutra za privatizaciju svih plaža, a naročito ispred njihovih hotela. To se vidi sa Mjeseca ! U hotelima rade škuri, koji "pridonose" hrvatskom jadu time što neumoljivo obaraju cijenu rada hrvatskom radniku.
U isto doba hrvatski ministri besramno javno tvrde da su nam isti neophodni ! Umjesto da zagovaraju pravedne i poštene plaće hrvatskim radnicima ! Rade za HUP, i strance, umjesto za Hrvate. A primaju plaću iz hrvatskog državnog proračuna !
Tema je opsežna, zahvalna, i zadire u osnove naših malih života... Zato mi pinimo, a zakonodavce to puno ne tangira. Biće šta bude, ali ne miriše dobro...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja