by 9a2jg » Sun Jul 20, 2025 5:06 pm
Sve pišeš ka Sveto pismo, ali mnogi neće razumit, jer nisu u toku, pa ću dodati par činjenica.
Višekratno sam pisao da osobno znam nekoliko amatera u RH koji imaju remote, i koriste ga za svoje operatorske RA potrebe ; nikad ih nisam uzeo u usta, niti ću !
Prodavanje te usluge , osobno smatram, nije lov u mutnom, nego balkanska ujdurma, na žalost su akteri bili dva bivša predsjednika, a pogodovalo se privatnoj tvrtki.
Poslije su to nastojali zaogrnuti plaštem zakonitosti, lažima, falsifikatima, i podmetanjima, te obmanjivanjem HAKOM-a, i čini se da su uspjeli u svom naumu .
Ne moram ni pisati da se pojam "mladi" od prvog početka tog kriminalnog nauma, zlorabi, kao izgovor za komercijalizaciju, a glavni "aduti" su im lažni ; čak i oni "mladi" koji to koriste, preko, za tu svrhu organizirane skupine, su SVI iz inozemstva gdje se to neštedimice reklamira. Zašto ? Jer, kad taj mladac, ili mladica, iz inozemstva, postane adult, on će i dalje raditi remote, kod iste tvrtke, samo ovaj put u komercijalnoj grani. Dokaze o tome nam pružaju sami Ameri, koji to sami napišu na qrz.com.
Da živimo u normalnoj i pravnoj državi, ovo preko Ozlja i Buje remote se ne bi moglo događati. I sada, imamo predsjednika Matu, koji je čelni čovjek OiV-a. On odlazi u F-hafen tvrdeći, u ime hrvatskih radioamatera, i članova HRS-a, da je budućnost operatorstva u remote radu ! Kao prvo, to nema pravo tvrditi, jer od skupštine HRS-a nema taj mandat. I slijepac vidi da je u back stage-u interesna skupina koja progovara iz njegovih usta. Ona ista koja je inicijator okupljanja samozvanih vrhunskih kontestera u istarskom hotelu, što mi plaćamo, protekle tri godine, a ne znamo koliko, samo znamo da je to bila autokratska odluka druga Laureata. Ne sumnjam da će se to isto dogoditi i ove godine, ta autokratska vladavina individualnih odluka se nastavlja.
Da sam zločest, ka šta nisam, skrenuo bih pažnju čitatelja na sastav grupe koja je išla na ekspediciju na Austral islands, pretežito iz Istre. Napominjem, da je predsjednik Mate stavio u svoja razmišljanja da će HRS sufinancirati ekspedicije u kojima rade Hrvati. Problem je u tome što je to napisano POSLIJE njihovog odlaska ! To njih neće smetati da se sufinancira retroaktivno ?! Također nije problem šta je to njegovo MIŠLJENJE, a ne odluka skupštine, niti ugrađeni planski dokument.
Na kraju, samo par riječi o pozivnim oznakama. U socijalizmu se dobivala pozivna oznaka onda kada si zatražio dozvolu za postavljanje ARS-e, i to je bilo u redu.
U neovisnoj RH, od 1995. , nadalje, od kada je počela hiperprodukcija operatora, i onih koji jesu, i onih koji nisu, pozivna oznaka se izdaje čim se položi P razred !
Tako imamo dvije skupine. Prva, pametnice nazionale, to su tajnice, pomoćnice, suradnice u nastavi, kvazi mentorice, pčelice, i ine, koje u životu nisu napravile niti jednu vezu, niti će. Formalna diploma im je bila ispunjavanje samo jednog od formalnih uvjeta za dobiti posao, ugovor, ili angažman sa HRS-om.
Druga skupina su (najčešće) klinci koji polože P razred, i od kojih 90% nikad ne uradi ni jednu jedinu vezu na taj svoj osobni znak. Tako, samo u dva bračka kluba, tom metodom, ima izdato 40-ak znakova, a čuje se u eteru 2 ili 3 znaka, i to rijetko.
Ima i političara, mecena, koje su "častili" radioamaterskom pozivnom oznakom ; jedna više, ili manje, u toj hiperprodukciji, ne znači ništa.
Da zaključim, slažem se da se izdavanje znakova vrati u HAKOM, s malim dodatkom ; da iz HRS-a ide "prijedlog pozivne oznake" kako je to bilo prije rata, i perfektno funkcioniralo, na zadovoljstvo sviju.
Ima još, ali me i tako špotaju da sam predugačak. Z generaciji se ne čita, a mojim vršnjacima je mrsko čitati istinu, šta su napravili od nekad uzornog Saveza.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja