by 9a2jg » Thu Apr 02, 2026 4:09 pm
Svake godine par stotina Bračana ide na današnji dan, katamaranom i privatnim brodovima u Jelsu, da se pridruže Hvaranima, i mnogim gostima, na tradicionalnoj procesiji, Za križen. Održava se već više od 500 godina. Kreće oko 22 sata iz Jelse, preko Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja, i Vrboske. Cijelu noć se odvija, a u isto vrijeme i iz narečenih mjesta kreću procesije tih lokalnih ljudi, tako da nema kolizije, svi idu, u jednom smjeru, kao kazaljke na satu. U crkvama se moli, pjeva, zavjetuje.
Ujutru oko 6 uri glavna procesija se vraća odakle je i pošla, u Jelsu. Zadnjih par stotina metara, križonoša, vidno iscrpljen, potrči i pada u zagrljaj jelšanskom župniku.
Ova sam samo sažeo bitno, mogla bi se napisati knjiga. Bio sam osobno, prije 21 godinu, i to je događaj, kulturološki i vjernički, koji se nosi duboko u srcu, ostatak života.
Poslije toga sam bio na županijskom križnom putu, na Hvaru, dva puta, ali to se ide danju, nema mistike i privlačnosti , ali vjere ne fali.
Nut mislimo svi mi danas
Ki na križu umri za nas
Di on s majkom jest proslavljen
Po sve vike vikov. Amen
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja