by 9a2jg » Fri Dec 02, 2022 11:41 am
Dobro san ga poznava, još dok nije bija "netko". Nije njemu bilo do lemozine, nego do osjećaja da mu je kmet dužan dat desetinu, a da je on vlastelin, koji te tare, i na odlasku.
To je naš socijalizam kopira od ruskog komunističkog sustava. Kako je poturica redovito gori od Turčina, sateliti SSSR-a su to još "izbrusili" i doveli do perfekcije. Slušao sam priče istočnih Nijemaca, Rumunja, Bugara, Čeha i Poljaka, istovjetne su, samo su drugi akteri, i drugi QTH ! Točno se znalo koliko treba dati, kome, tko kupi, šta onaj na odlasku voli...
Ulazeći ponovo u kapitalizam, mi nismo promijenili ljude, oni su sa sobom donijeli sve stečene navike iz socijalizma. Kako je HDZ nastao "privrtanjen 90.000 kaputa na drugu stranu", nemaš se čemu čuditi ? Njihova dica su već (odavno) zbrinuta, tek treća generacija, ako poživi, ima šanse za normalan razvoj i ponašanje u građanskom društvu.
Ima jedna zgodna paralela. U AKL-a je bila jedna zgodna navika, kako je predsjednik bija volonter, članovi su zaključili da mu treba kupiti poklon kad mu završi mandat. Prije mene su bili pokojni Nikola, i Boro, i ti pokloni su bili sve, samo ne simbolični. Kako u svakoj sredini postoji tzv. uvlakač, on pristupi aktuelnom predsjedniku i pita ga šta bi on tija. Kad mi je doša, reka san mu : Kupite najjeftiniji ISKRA univerzalni instrument, ali mi prije toga pokažite predračun, da ga ne zapizdite ! I tako bi, kupiše mi Unimer mislim da je bio US6-A , ili slični. Tu priča ne završava. Tri prešidenta poslin mene, su mi, u odvojenin razgovorima, poslin rekli, tobože u šali : Lipo si nas zajeba, iznos tvoga dara se ne smi probit, može bit samo manje !!! Normalno, rekoh ja.
I sada je većina tih ljudi još živa, navike su ostale. Zašto san ja sa pokojnom tajnicom ZTK Majom bio na ratnoj nozi ? Zato jer sam joj osobno reka i javno pisa da je sramotno i amoralno davat sam sebi društveno priznanje za onaj "rad" , u neviđenom komforu, i peterocifrenu plaću ! Oni u luksuzu, a nama u klubu iskapčaju prvo struju, pa vodu, zbog neplaćenih računa ! Zar nismo na istoj sisi ?
Ali,ulazeći u kapitalizam, oni su kreirali takav način rada da su tajnici ZTK, ŽZTK i HZTK, bili stvarni gospodari nad svime što država daje udrugama da bi radile na korist članstvu i društvu.
Osobe tipa Laureat, doživotni predsjednik iz Supetra, Uzdanica, i njima slični, su samo katalizatori i doživotni pomagači, koji kao pasdarani paze da se ne naruši takav "red i poredak", koji je za 90% udruga maćeha, a za 10 % majka. HRS je preslikani isti obrazac. Mi smo za njih teret i bankomat, i još nas drže za blesave. I budala vidi da to nije u redu.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja