by 9a2jg » Wed Aug 05, 2026 7:06 am
Mi, koji smo pohađali pučku školu, u ono kršteno doba, imali smo za obveznu lektiru Cankarov uradak "Domovino, ti si kao zdravlje !"
Obvezno je bilo znati napamet i kultnu pjesmu Alekse Šantića "Ostajte ovdje...!"
Može netko imati više putovnica i pasoša, ali, Domovina je jedna. Ako se o nju ogriješiš, za tebe nema mjesta na Zemlji. Jer nema svaka država na svijetu Grnčarevu njivu, kupljenu za onih 30 Judinih srebrnjaka, gdje se ukopavaju neznanci.
Mi smo imali razvijen taj osjećaj, jer smo tako bili odgajani, u svom domu, vrtiću, školi, fakultetu, na radnom mjestu. I da, odgojio nas je socijalizam, sa svim svojim pozitivnim i negativnim sastojcima.
Ti ljudi su ustali 1991, da obrane Domovinu, jer im je bilo kristalno jasno da nemaju rezervnu ! Ako je ne obrane, nemaju ništa ! Onda bi i sami bili niko i ništa, i ne bi mogli za ostatak života pogledati u oči svojoj ženi i djeci.
Tako stvorena monolitnost se dogodi jednom u sto godina, i to je bilo ono na čemu je počivala obrana Hrvatske.
Oluja je bila samo logična točka na i.
Svak je dao koliko je htio, i mogao. Ni ja, ni itko drugi ne možemo procjenjivati ni suditi koliko je ko dao. Čovjek je sam sebi najstroži sudac.
Stoga, svatko tko je imalo doprinio obrani Hrvatske ima puno pravo danas se radovati, dostojanstveno, časno i s ponosom.
Suborci, kolege, prijatelji, na dobro Vam došao Vaš i naš dan, Dan Domovinske zahvalnosti, i Dan hrvatskih branitelja. Hvala Vam.
Bože, čuvaj Hrvatsku.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja