Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Tue Jun 23, 2020 4:56 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/aus ... 92492.aspx

Režemo zadnju granu koja nosi ploda u Hrvatskoj. Kad je pririžemo, možemo se hebati. A Slovenci u tome zdušno "pomažu".
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Jun 23, 2020 11:34 pm

U životu se ništa slučajno ne događa pa tako ni taj navodno zaraženi igrač a i taj humanitarni tenis turnir.Borba je ne za svakog gosta,ne za svaki euro,već za svaki cenat.
U ovoj krizi sve države hoće da im stanovnici ljetuju u domovini.Ja imam puno rodbine vanka i nitko neće doć ovo lito jer im i karantenom pri povratku prite u zemljama di žive i rade.Pa kako će mi gost doć? Treba se okrenuti sezoni 2022 jer je 2021 već upitna.A ova je za zaborav.Čim prije ljudi to shvate i prihvate,tim bolje za zdravlje.Ono je najvažnje.Prvenstveno mentalno.U svemu treba naći i nešto pozitivno.Neće biti gužvi po plažama,manje smeća,fala ti Bože nema kruzera i nać će se mista za stavit šugaman. ;) Svako zlo za neko dobro.
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Jun 24, 2020 1:56 pm

Vidili su i Slovenci, čitaju hrvaške forume revnosnije od Hrvata u Hrvatskoj, da su zasrali motku, nesmotrenim izjavama, sad se posipaju pepelom, da oni nisu tako mislili, da su ih krivo citirali (moš mislit!), da je Hrvaška sigurna zemlja, samo što se nismo počeli žvalit...

U stvarnosti to izgleda mnogo ogavnije, i teška, rovovska, borba za svakog gosta, za svaki euro... Gledam što rade Česi, ušli su u Hrvatsku, došli na Brač, a onda od kuće do kuće, ka prije rata, nać što jeftinije, u svakoj kući ista spika "a niste smanjili cijene zbog Corone ? Pa pisalo je u hrvatskim novinama..." Da ne čuh na vlastite uši, ne bih vjerovao. Znači, pisanje većine hrvatskih portala i tiskanih edicija je direktno naškodilo turizmu, jer se gosta predisponiralo da dolazi u cijenovni Eldorado, samo šta domaćin nije njemu platija šta je doša !
Ali, to ima i drugu dimenziju ! Taj gost je uša na potvrdu za jednu lokaciju, obaći će ih 100 dok ne nađe nešto što mu paše, i tu ostati, ni MUP, ni majka božja ne znaju gdje je, ako se razboli. Jer, slutim zlo, baš sada, kad je najgore, golema većina neće prijavljivati goste na e-visitor, jer su naslutili intenciju vladajućih, naplatu članarine i poreza, po knjigi računa ! Da bog da ja pregrizo jezik, ali, bojim se, ostat će cijeli, ziher...

Ima još...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Jun 28, 2020 1:07 pm

Čitam, prije par dana, da su nadležni epidemiolozi, kao moguće izvore zaraze virusom, naveli narodnjačke noćne klubove, od toga dva u Kninu !
Ja stavio prst na čelo, štipam se za obraze, kako je to moguće ? Grad duhova, u kojemu više od 70 % pučanstva živi na granici siromaštva, pusti socijalni slučajevi, ima DVA narodnjačka kluba ! Sigurno se u njima ne služi Pipi i Sprite, a cijene primjerene noći, i klubovima ? Odakle, i kako ?

Još samo fali da to pročitam za Karlovac i Vukovar, pa da više i ne čitam vijesti, bar do izbora... ?
9a2jg

Postby 9a6r » Sun Jun 28, 2020 5:18 pm

Kažu da je i Rimčeva bila poklonik ćirilićne muzike :?: :? :o :roll:
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Jun 30, 2020 7:32 am

Ultim je šestoga miseca, u apartmane ni uliza njanci jedan gost. Ovoga ni bilo ni u doba rata...

Ali, država je revnosno uzela, pod prijetnjom ovrhe, akontaciju za porez na afitavanje (koji se nije ni dogodio), paušalna boravišna taksa se mora platiti, ako van (slučajno) dođe koji gost priko AirBnb-a ili bookinga, morate platiti PDV na NJEGOV iznos provizije.
Nezapamćeno u svijetu, gdje se to plaća prema prijavljenoj adresi davatelja usluge posredovanja, u ovom slučaju Kalifornija.
No, nemaš se kome žaliti, jer država je odrezala, i čitavi sustav kontrole i represije je tu, da ti ne bi slučajno palo na pamet ne platiti, ne poslati list evidencije i statistike, jer, tko vjeruje automatizmu, i činjenici da to već jedan put dobiju ? Na sve načine država pokazuje malome čoviku da je mali, da će mali i ostati, i da on treba dati najviše.

Gledan Bol, a tako je, manje više svugdi. Sjedište vlasnika hotela je u Zagrebu, Beču..., tamo ide zarada, tamo se plaća porez.
Zagreb i Beč cvitaju, a u Bolu domoroci financiraju NJIHOVU infrastrukturu. Jer je kompletni sustav postavljen naopako.

Dok sam jučer iša na misu, gledan plaže ispod hotela. Ležaljka do ležaljke. Da je nama makarski gradonačelnik samo 24 ure !
Ako ste zaboravili, on je onaj, koji je zajedno s komunalcima jedno jutro u 6 uri, pokupija sve ležaljke i šugamane s makarskih plaža, i odnija ih u skladište komunalaca. Svi vlasnici koncesija na ležaljke su došli pameti u 24 ure. Svi oni, bilo gdje na hrvatskoj obali, imaju koncesiju s jasnim naputkom, ležaljke u skladištu, na hrpi, i kako se koja izda, tako se i postavlja. Zadnjih 15-ak godina, obični gost, koji dođe s familijom, i šugamanima, nema ih di stavit. Dođu se meni žalit, ja ih pošaljem u TZ, oni napišu žalbu, koja se (pretpostavljam) po njihovom izlasku iz službene prostorije, baci u koš. Nikad ih nismo pročitali objavljene !
Zašto ? Zato jer veliki igrači redovito "kupe" članove vijeća TZ, i rade što hoće. Prije 15 godina su me počeli zvati na sastanke, pa kad sam javno počeo postavljati pitanja iz ove problematike, više me nisu zvali.

Govori mi žena, prije dva dana, da je ujutro, najranije slušala HR1, da je u Hvaru dvoznamenkasti broj gostiju, registriran preko evisitora ! Plaćamo danak, ne efektima virusa, nego monokulturi, zvanoj turizam, koja je okupirala sva dalmatinska mista.

Kad sam, na jednom okruglom stolu, prije desetak godina govorio o štetnosti monokulture, i odsustvu školovanja zanata, svi su me blijedo gledali. Pozdravio sam inicijativu da su doveli učitelja mandoline, plesa, dva dana tjedno niža muzička škola iz Splita za klavir i solo pjevanje, sve je to lipo, samo, ne daj bože da ti pukne cakal, prva butiga je u Splitu ; skuplji pašaj 4 puta od stakla.
O bravarima, vodoinstalaterima, marangunima, letričarima, piturima, da ne govorin. Uz (pra)staru populaciju na otocima, imamo i situaciju da obični svakodnevni kvarovi po stanovima i kućama postaju nepremostiv problem. Ne more ti pomoć ni Gospa sinjska.

Pametni ljudi su nan govorili prije dva miseca : Zaboravite sezonu 2020., okrenite se onoj mogućoj, 2021.! Nismo virovali !
Sad virujemo.
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Jun 30, 2020 7:46 am

Ja san reka onoj 2022.Daj Bože da san u krivu.
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Jul 01, 2020 11:51 am

Dođen ja jutros u Nerežišća, prva osoba koju san intra, stari prijatelj Tonći Kirigin. Pitamo se za zdravje, ka i svi stariji ljudi, pa za goste, ka pravi Bračani, i, na zadnju, za sutrašnji blagdan Gospe miraške, fijera u Mirca.
Govori meni prijatelj Tonći, da mu još niko nije uliza u apartmane, da će (možda) doć jedan Belgijanac u subotu, ali da ne zna šta bi reka, kad bi bija više sritan, da dođe, ili da ne dođe ! Reka san mu, od srca, tako razmišljamo i ja, i žena, ako furešt dođe, a ne opusti se, to nije odmor, nego mučenje. A ono pinku šoldi šta se dobije, pasaćemo i bez tega, samo da svi budu živi i zdravi.
Zato i zazivamo pomoć i blagoslov čudotvorne gospe miraške, kojoj se uvijek utječemo u potrebi, i koja nas nikad nije iznevjerila.
Na dobro van došla sutrašnja fijera , Mirčanjani !
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jul 03, 2020 6:29 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ple ... 95293.aspx

Pa nam to mora ukazati indeksov novinar ? Znamo to od prvog dana. Sreća što u ponoć počima izborna šutnja...
9a2jg

Postby 9a6r » Fri Jul 03, 2020 10:45 pm

Letit će perje.Skoro pola birača neće u ovoj situaciji izać na izbore.Vrućina,maske,rukavice,virus,more,plaža,izgubljenost,dišpet,ogorčenost,bezidejnost,bezizlaznost itd,itd...
40 i kusur posto neće iskoristit dati glas nekome.Izlaznost do 53%
9a6r

PreviousNext

Return to PHRK